Radyofrekans Enerji Parametreleri ve Tanımları

Radyofrenasta klinik kullanımında bazı terimler kullanılacaktır. Bunlar RF in doku etkilerinde son derce önemlidir. Bunları tek tek açıklamaya çalışalım.


RF Frekansı

Bir elektrik akımının frekansı akım boyunca 1 sn de elektriksel akım değişikliğidir ve Hz olarak tanımlanır. Bu akımsal değişimleri gerilim polaritesi değişiklikleri ile birliktedir.

Elektrik direkt akımında frekans 0 Hz dir. Buna en güzel örnek pillerdir. Standart elektrik alternatif akımında (AC) ise frekans 50– 60 Hz arasında değişmektedir. Buna örnek ise evde elektrikli aletlerde kullandığımız elektriktir. Yüksek güçlerde AC akım canlılarda kas ve sinir uyarmalarına neden olduğu için tehlikelidir. Ağrı, kas spazmı hatta kap durmasına neden olabilmektedir. 100 kHz ve üzerinde frekanslarda kas ve sinir uyarım etkisi azalmaktadır. Bu nedenle 100 kHz üzerinde frekans aralıklarında ve yüksek güçlerde dokuda ısı etkisi için güvenle kullanılabilmektedir. 100 Hz üzerinde sinir uyarımı azalmakta ancak 1 MHz üzerindeki frekanslarda deride olumsuz reaksiyonlar görülebilmektedir.



rf 01

200 kHz ile 6 MHz arasındaki frekanslar medikal alanda en sık kullanılanlarıdır. Hatta 40 MHz üzerinde RF sistemleri de bulunmaktadır. RF daha yüksek frekansları sıklıkla mobil iletişimde kullanılmaktadır.


RF Enerji Modları (RF dalga formları)

RF enerjisi lazerde olduğu gibi “Continuous wave (CW)”, “burst” ve “pulsed modlar” da kullanılabilmektedir.


rf 02

Radyofrenasın klinik kullanımında CW mode daha çok geniş yüzey alanlarında dokunun yavaş yavaş ısıtılması amacı ile kullanılmaktadır. Bölgesel incelme, sellülit tedavileri ve geniş yüzeylerde deri gerginliğinin – tightening arttırılması gibi.

Radyofrenasın klinik kullanımında burst modunda RF enerjisi CW gibi ancak enerji sürekli değil ritmik aralıklarla verilmektedir. Bu daha çok elektrocerrahide damarların koagülasyonda kullanılmaktadır.


rf 03

Radyofrenasın klinik kullanımında pulsed modu lazer sistemlerindeki pulse gibi verilmektedir. Burada radyofrekans uygulayıcı tarafından istenilen sürede verilmektedir. Sınırlı dokularda dokunun ısıtılması için kullanılmaktadır. Çevre dokularda istenmeyen ısı etkisi kontrol edilebilir olduğu için klinik etkinliği hedef dokuda diğerlerinden daha iyidir.


RF Enerji Gücü (Power)

RF enerjisinin diğer önemli karakteristik özelliği enerji gücü yani powerdır. RF de power için 2 parametreden bahsetmekteyiz. Bunlar; Enerjinin yüksek olduğu gücü-peak power ve Enerjinin ortalama gücü-powerıdır.

Bunlar dokuda ortaya çıkan ısı ile ilişkilidir. Peak power dokularda ısının ortaya çıkmasını belirlemektedir. Ortalama power ise ısının ortaya çıkma hızını belirlemektedir.

CW mode uygulamalarda peak ve ortalama power aynıdır. Pulsed ve brust mode RF uygulamalarında ise ortalama power enerjinin uygulama sıklığına ve uygulama süresine(enerjinin on ve off zamanına) bağlıdır.


RF Enerji Gücünün Yoğunluğu (Power Density)

RF enerjisinin dokuda yoğunluğu son derece önemlidir. Örneğin yüksek güçte bir RF enerjisi geniş bir uygula yüzeyi ile dokuya uygulandığında dokuda enerjinin yoğunluğu ile aynı enerjideki RF ın bir iğne ucu kadar yüzey alnı ile doku içerisine uygulandığında dokuda enerjinin yoğunluğu aynı değildir.


RF Dokuda Ulaştığı Etki Derinliği (Penetrasyonu)

Penetrasyon kavramını lazerlerin klinik kullanımlarından dolayı biliyoruz. Penetrasyon lazerde ortaya çıkan ısı etkisinin deri altında dokularda etki derinliğini tanımlar. RF içinde anlamı aynıdır. Ancak burada bazı farklıklar bulunmaktadır. Lazer enerjisi kaynağından çıktıktan sonra dokularda soğulma-absorbsiyon ve saçılma-scattering uğramakta ve bunların oranına bağlı olarak azalmaktadır. Oysa RF dokulardan geçerken lazer gibi etkilenmez. RF elektrotlar arasındaki elektrik akımındaki sapmalara bağlı olarak elektrotlardan uzaklaştıkça azalmaktadır. Buda dokuda penetrasyonu etkilemektedir.

RF doku derinliği uygulama alanındaki dokulara görede değişmektedir. Örneğin kemik doku üzerinde RF uygulamasında kemik dokuların düşük iletkenlikleri nedeni ile doku ısısı daha sınırlıdır.

RF in dokudaki penetrasyonu doku iletkenliği gibi yapısal özelliklerin değiştirilmesi veya elektrot sistemleri optimize edilerek değiştirilebilmektedir.

RF'nin Dokuda Neden Olduğu Isının Süresi

RF ın dokularda ısı etkisini biliyoruz. BU ısı etkisinde ısının dokuda kalma süreside önemlidir. Örneğin 70–90 C ısılar dokuda milisaniyeler içerisinde dokuda koagülasyona neden olmakta yada 45 C ısı birkaç saniyede dokuda geriye dönülmeyecek hasara neden olabilmektedir.


RF Pulse Süresi ve Doku TRT'si

Dokuda ısı-kimyasal etkiyi belirlemektedir. Ayrıca hedef doku dışında çevre dokularda ısının yayılmasını ve etkilerini de belirlemektedir.

Lazer bilgilerimizden dokuların TRT si hakkında bilgilerimiz var. TRT dokunun kazandığı ısının yarısını kaybetmesi için geçen süredir. RF hedef doularda etki gösterebilmesi için hedef doku ve çevre dokuların TRT sine göre pulse süreleri belirlenmektedir. İdeal RF pulse süresi hedef dokuların TRT simden uzun çevre dokuların TRT sinden kısa olmalıdır.

TRT dokuların ısısal özelliklerinden birisidir ve ısınan doku volümüne , dokunun şekli ve boyutuna bağlıdır. Yumuşak dokuların ısı özellikleri suya benzer.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency