Perferatör Venler

GSV ve SV bacakta bu seyirleri sırasında venöz dallarıda bulunmaktadır. GSV,LSV ve dalları bacaklarda yüzeysel venöz sistemi oluşturmaktadır. Bunlar deri yağ dokusu ile saphaneus fasya arasında yer almaktadır. GSV SFJ ile SSV SPJ ile derin venöz sisteme katılmaktadır. SFJ ve SPJ dışında yüzeysel ve derin venöz sistem arasında “perforator venler” ile de akım sağlanmaktadır. Peforator-delen tanımı bunların deri altı fasyayı geçerek derin venlere ulaşmasından gelmektedir.

Bacaklarda perforatörlerin bacakta yerleşim yerlerinin bilinmesi varislerin nedenlerinin tanımlanması ve tedavilerinin belirlenmesi açsından son derece önemlidir. Aşağıdaki resimde yüzeysel ve derin venler arasında yer alan perforatörler gösterilmektedir.



venler 01




Perforan venler ayak bileğinden kalçaya kadar tüm alanlarda görülmektedir. Bunlar derin ve yüzeysel venler rasında yer alamktadır. Bunlar aponeurotic fasyayı deldikleri için bu isimle tanımlanmıştır. Bir bacakta 70- ile 160 arasında perforin ven bulunabilmektedir. Bacakta yukarı çıkıldışa yoğunlukları azalmaktadır. Perforanlar ayakta uyluktan daha fazla. Sıklıkla aynı isismli areterler ile birlikte seyretmektedir.

Perforan venlerin-PV yapılarında sadece yüzeyden derine akımı sağlayacak kapak-valve sistemi bulunmaktadır. Perforan venler ince duvarlıdır ve çapları 1-2 mm den azdır. 1 mm den küçük olanlarda valve sistemi olmayabilir. Bu kapak sistemi S şeklindedir. Buda kasın kasılması sırasında kapanarak kanın geriye kaçışını engellemektedir.

Paratibial perforator venler GSV ye açılmakta. Bunlardan bacağın alt ve orta kısmındakilere Sherman PV, bacağın üst kısmındakilerede Boyd PV denilmektedir.

Posterior tibial perforator venler ise posterior tibial ven ile GSV arasında perforandır. Bunlara Cockett PV denilmekte ve 1. 2. 3. ve 24 cm Cockett olarak tanımlanmıştır.



venler 02




Venlerde Kapak Sistemleri

Ayakta venöz sistemde ana yüzeysel venler olan GSV ve SSV de, derin venöz sistemde ve bunlar arasındaki ilişkiyi sağlayan büyük perforatör venlerde damar içerisinde kapak-valve sistemi bulunmaktadır.

Venüllerde kapaklar 40 µm çapındadır. Venous valvler embriyolojik gelişim sırasında ortaya çıkmakta ve yaş arttkça azalmaktadır.Normalde bacakta diz kapağı altında saphenous vende ortalama 8.7 ile 6.3 oranında, diz üstüne ise valve sayısı ortalama 2.4 lere düşmektedir.

Bu valvler bicuspid yapıdadır ve tek yönlü çalışmaktadır. Yani kanı ayaklardan kalbe taşıma taşımaktadır. Damar içerisinde damarlar boyunca her 3-4 cm ara yerleşmiştir. Bu kapak sistemin çalışmaması kanın ven sisteminde geriye kaçmasına yani refluye neden olmaktadır. Venöz kapakların 3 atmosfer basıncına dayandığı gösterilmiştir. Venlerde kapak yetersizlikleri kapağın kendisinden yada venden kaynaklanmaktadır. Varislerin % 90 nında venöz sinüsler ve vavlerde patolojiler saptanmıştır.



venler 03




Retiküler Venler

GSV, SSV ve perforatör ana venlerin dışında deri altında bacakta yüzeysel yerleşimli “retiküler ven” olarak tanımlanan vönöz ağ yapısı bulunmaktadır. Bunlar çok sayıdadır ve uzunlamasına, enine ve oblik damarlardan oluşmaktadır. Bunlar dermisin yüzeyinde yer almaktadır ve deride venüllere boşalmaktadır. Bu damarların normal olarak daha düşük çapa sahip olmalarına rağmen variste 1 cm den daha fazla genişleyebilmektedir. Bu damarların duvarları daha ince ve üzerlerindeki fasya sistemi safen sistemi örten fasya sistemine göre daha yüzeyseldir. Bu yüzeysel damarlara göre daha derin yerleşen venler ise safen venlere yada perforan venlere boşalabilmektedir.



venler 04




Bu geniş ağ oluşturan retiküler venlerin birçoğunun ismi olmamakla birlikte bazılarına özel isimler verilmiştir. Giacomini veni gibi bu ven uyluk arka kısmında SSV ile GSV arasında yer alamaktadır. bağlanmaktadır. Bu yüzeysel venler bacaklarda venöz yetmezliklerde % 70 oranında varis olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bir diğer örnekler;

  • Anterior accessory saphenous vein (AASV); dizin dış kısmından SFJ ye uzanır
  • Anterior crural venler; dizin dış alt kısmından dizin iç kısmına uzanmaktadır.
  • Geniculate perforator; küçük çaplıdır ancak reflülerde belirgin olarak görülebilmektedir.
  • Lateral subdermal plexus of reticular vein; dizin lateral kondilinde yerleşirler ve perforan özelliktedir.

Yukarıda anlatılan yüzeysel venöz retiküler sistem en fazla telenjektazilerin geliştiği sistemdir. Bu bizim açımızdan son derece önemlidir. Ayrıca ana venöz sistemde genişlemeler olmaksızın da bunlarda varisler gelişebilmektedir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency