- Gösterim: 1953
Fototedavide lazer sistemeleri kullanılmakta. Bunlar;
Excimer lazer-XeCl lazer
Xenon klorid excimer lazer aslında bir monokromatik 308 nm emisyon UVB kaynağından farklı değildir. 308 nm excimer lazer dalga boyu 304-311nm arasında ideal etkiye sahip olduğu için oldukça etkili bir UV tedavisi sağlar. Hedef deride daha yüksek deri emilimi ve yüksek enerjilerde kullanılabilmektedir. Bu tip lazerin sedefte ilk kez klinik kullanımı 1997 yılında bildirilmiştir. Bazı sedef hastalarda klasik dar bant tedavisinden daha uzun remisyon sağladığı gösterilmiştir. MED dozun 2-3 katı dozlar ile başlanmakta ve her seans dozlar % 20-30 oranında arttırılmaktadır. Bu dozlardan 2 katı kullanımı savunan klinik çalışmalarda bulunmaktadır. Spot büyüklü¤ünün 2 cm2 den daha küçük olması nedeniyle yaygın lezyonlar bu yöntemle tedavi edilemez. FDA onayı bulunmaktadır. Maliyetinin yüksek olması diğer bir dezavantajıdır.
PDL sistemleri
PDL deriye uygulandığında seçici ısı hasarı yaparak damarsal yapıları yok etmektedir. Bu amaçla PDL sistemleri 1 msn daha düşük 0.45 msn pulse süreleri ve 585-595 nm dalga boyları ile deriye uygulandıklarında çevre dokularda ısı hasarı oluşturmadan deride istenmeyen damarsal yapıları hasarlandırmaktadır. PDL klinik olarak 3 – 10 J/cm2 enerjilerde ve 2- 10 mm lik sot başlıklar ile kullanılmaktadır. Bu parametreler ile deriye uygulandığında lazer deride epidermisi geçerek dermisteki damarlar içerisindeki hemoglobin tarafından emlmekte ve ısıyıa dönüşerek damar duvarında hasar yapmaktadır. Damarın çapı küçüldükçe ısı daha fazla damar duvarını etkilemektedir.
PDL sistemlerinin uygulanması sonrası yan etkiler;
- Purpura; uygulama sonrası azda olsa mutlaka görülmektedir. Başlangıçta canlı kırmızı 24-48 saat içerisinde daha koyu bir renk almakta ve 10 gün içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır.
- Hipopigmentasyon; daha çok koyu tenlilerde görülmekte ancak tedavi öncesi bronzlaşmış kişilerde de gelişebilmektedir.
- Hiperpigmentasyon; bu uygulama sırasında damar içerisindeki eritrositlerin hasarlanmış damar dışına çıkması ile ortaya çıkmaktadır. Buda epidermiste melanin artışna neden olmaktadır. Bunlar genellikle geçicidir ve 6 ay içerisinde kaybolmaktadır.
- Atrofik skarlar; uygulama sırasında fazla güç kullanıldığında gelişmektedir.
- Su toplaması, skar ve keloid gelişimi; son derece nadirdir.