- Gösterim: 6520
Mikrofokus ultrason yüz ve boyunda deri ve deri altı dokularda(özellikle SMAS de) mikro odaklı ısı hasarı yaparak gençleştirme ve germe etkisi yaptığını biliyoruz. Mikrofous ultrason sistemlerinde teknolojik gelişmeler ile 1.5, 3 ve 4.5 mm de yüzeysel ve derin kontrollü ısı etkisinin sağlanması yüz ve vücutta bir çok alanda kullanımı sağlamıştır. Son çalışmalar göz çevresinde son derece etkili olduğunu göstermektedir.
Özellikle dermiste 3 farklı derinlikte sağlanan ısı hasarı sonrasında yeni kollajen ve elastin yapımının uyarılması göz çevresinde etkin sonuçları sağlamaktadır. Göz çevresini sınırlayan ve “orbital rim” olarak tanımladığımız göz çukuru kemiği sınırı dışındaki alanlarda kullanılabilmektedir.
Mikrofokus utrason sistemleri ile 1.5 mm derinlikte yüzeysel dermiste, 3.0 mm ile dermisin derin kısımlarında yada 4.5 mm ile dermis altındaki dokularda istenilen etki sağlanabilmektedir. Bu etki mikrofokus ultrason sistemlerinde farklı problar ile sağlanmaktadır.
Bu problardan 1.5 ve 3.0 mm derinlikte kullanılanlar 25 mm uzunluğundadır. Mikrofokus hasar sayısı 1 mm ile 2 mm arasında sistem üzerinde değiştirilmektedir. 1.1 mm aralıklarla maksimum 23 mikrofokus odağı yaratılabilmektedir. 4.5 mm lik problar yine 25 mm uzunluğundadır ancak 1.5 mm aralıklarla mikrofokus hasraları yapabildiği için maksimum 17 mikrofokus odağı yaratılabilmektedir.
Deriden yüzeysel uygulanan bu ultrasonun ancak % 85 dokuda ısıya dönüşebilmekte ve 0.5 × 1.8 mm boyutlarında mikrofokus hasar alanları (focal thermal coagulation points-TCP) yaratmaktadır.
Göz çevresinde 1.5 mm derinlik amaçlı 10 MHz prob (her TCP de 0.15 – 0.25 j) ve 3 mm derinlik amaçlı 7 MHz prob(her TCP de 0.25 – 0.45 j) kısa uygulam yüzeyi 14 mm ile ve 13 TCP olacak şekilde 1 mm aralıklı uygulanmaktadır.
Uygulama öncesi hastanın göz çevresi temizlenmekte. Yüzde ve baş bölgesinde tüm metal takıların çıkarılması istenmekte.
Göz çevresinde herpes-uçuk klinik öyküsü olan hastalarda uygulamadan 2 gün öncesinde anti viral ilaçlar başlanmakta ve uygulamadan sonra bu tedaviye 6 gün devam edilmesi istenmektedir.
Hastada mekanik yada elektriksel bir implantın ve uygulama yerinde dolgu maddesinin olmaması gerekmektedir.
Uygulama sırasında hafif bir ağrı olabilmektedir. Ağrı eşiği çok düşük hastalarda ve uygulamanın konforlu olması için; NSAI, ağrı kesiciler verilebilir. Deri yüzeysel soğutucular uygulanabilir. Uygulama sırasında kullanılan TCP sayısı yarıya indirilebilir. Uygulamadan 1 saat önce uygulama alanına lokal anestezik kremler uygulanabilir. Ağrı çok hissediliyor ise lokal anestezi yapılabilir.
Uygulama alanında ilk olarak uygulama çizgileri ve alanı belirlenir. Bu aslında tedavi haritası olacaktır.
Göz çevresinde;
- Gözün üst dış kısmında kaş ile üst göz kapağının orbital rim dışında kalacak alanına 14 mm uzunluğunda 14 mm uzunluğunda 15 ışınsal çizgi çizilir.
- Gözün kaz ayakları çizgilerinin olduğu alana 14 mm uzunluğunda 15 ışınsal çizgi çizilir.
- Gözün alt kısmına 14 mm uzunluğunda 15 ışınsal çizgi çizilir.
- Uygulama alanına ince bir tabaka şeklinde US jeli sürülmektedir.
- İlk olarak dermişin derin dokularına 7 MHz prob ile 3 mm derinlikte her 14 mm uzunluğa 13 TCP olacak şekilde 0.45 J/TCP enerji uygulanır.
- Sonra dermiste daha yüzeysel bir etki için 10 MHz prob ile 1.5 mm derinlikte 14 mm uzunluğa 13 TCP olacak şekilde 0.25J/TCP enerji uygulanır.
- Göze uygulama sırasında dikkat edilmelidir. Sık olmamakla birlikte göz içi shield kullanımı gözü US karşı korumaktadır.
- Sonuçlar en erken 6 haftada ortaya çıkmakta. Ancak belirgin klinik cevap 6-9 ayda alınmaktadır.
- Uygulamadan hemen sonra özelikle üst ve alt göz kapaklarında eritem gelişmektedir. Bu eritem birkaç saat içerisinde kaybolmaktadır.
- Uygulama sonrasında ödem olabilmekte.
- Bunların dışında hiçbir yan etki gözlenmez.