Göz Altı Morlukları ve Tedaviler

Epidermal nevüsler genellikle asemptomatik olup, klinik olarak iyi huylu bir seyir izler. Eğer epidermal nevüs vücudun her iki tarafında ve birden fazla bölgede bulunuyorsa, bu durum sistemik epidermal nevüs anlamına gelebilir. Bu hastalarda, öncelikle epidermal nevüsle birlikte görülebilecek diğer hastalıklar açısından nöroloji, göz ve kas-iskelet sistemi muayeneleri ve değerlendirmeleri yapılmaktadır. Hastaların tedavi talepleri genellikle kozmetik nedenlere dayanmaktadır (epidermal nevüsler hakkında daha fazla bilgi için...). Epidermal nevüslerde tedavi seçenekleri, hastanın yaşı, lezyonların yerleşimi, yaygınlığı ve pigment oranı gibi faktörler dikkate alınarak belirlenmektedir. Bu amaçla çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

  • Topikal yada hastalık derisi içerisine kortizon uygulanması
  • Diğer topikal ilaçlar; calcipotriol, 5-fluorouracil, podofilin, retinoidler, kimyasal peelingler gibi
  • Kriyotedavi, dermabrazyon, elektorcerrahi, küretaj, cerrahi uygulamlar ve lazer tedavileri diğer tedavi seçenekleridir.
  • Fotodinamik tedavilerde tercih edilebilmetedir.
  • Epidermal nevüslerin farklı klinik formlarında lazer tedavileri özellikle karbondioksit CO2 lazer etkin ve kozmetik sonuçları ile daha fazla tercih edilmektedir. 

Epidermal nevusların lazer tedavisinde, öncelikle lezyonun 2-3 cm²'lik bir bölgesine lokal anestezi altında karbondioksit lazer uygulanır. Bu bölge, hasta ve doktorun sonuçları değerlendireceği test alanı olarak belirlenmiştir. Bu alanın iyileşme süreci ve sonuçları, hastaya uygulanacak tedavi hakkında önemli bir ön bilgi sunar.

Epidermal nevüslerin lazer tedavisi genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ancak yaygın ve sistematik epidermal nevuslar için genel veya bölgesel anestezi tercih edilebilir. Yaygın epidermal nevüslerde, toplam lazer tedavisinin seanslar halinde bölünerek uygulanması daha yaygındır. Lezyonun yapısı, deriden kabarıklığın boyutu, yerleşim yeri ve hastanın özelliklerine bağlı olarak, CO2 lazer 2-15 Watt güç aralığında, sürekli dalga (CW) modunda 4-6 hafta aralıklarla 1-4 seans şeklinde uygulanmaktadır. İlk seanslarda genellikle yüksek bir klinik yanıt alınır. Sonraki seanslar, ilk seanslarda yeterli yanıt alınamayan veya cevapsız kalan alanlar için tekrarlanır. Karbondioksit lazer uygulamaları sırasında ciltte yanıklar oluşabileceğinden, tedavi sonrasında hafif yara alanları gelişir ve bu yaralar 1-3 hafta içinde iyileşir.

Bazı epidermal nevüslerde, ILVEN gibi durumlarda lazer tedavisi sonrasında kaşıntı ve sorunlu yara iyileşmesi görülebilir. Epidermal nevüslerin lazer tedavisi sonrasında lezyonun tamamında olmasa da, küçük alanlarda tekrarlama riski bulunmaktadır. Bu tekrarlama süresi genellikle 3 ila 12 ay arasında değişir. Bu nedenle, lazer tedavisinin ardından birinci yıl içinde hastanın mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir.

Lazer uygulaması sonrasında tedavi alanında renk düzensizlikleri, atrofik, hipertrofik skar veya keloid oluşma riski bulunmaktadır. Bu nedenle, hastanın bu konuda iyi bir şekilde bilgilendirilmesi ve kontrollerin bu riskler açısından değerlendirilmesi önemlidir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency