Göz Altı Morlukları ve Tedaviler

Pearly penile papulosis(PPP), penis koronasında papillomatozis veya peniste inci papülleri olarak bilinen, penisin iyi huylu lezyonlarıdır. Bu tür lezyonlar, kadın genital organlarında hiç tanımlanmamıştır. Çocuklarda nadiren görülürken, genellikle geç ergenlik ve erken yetişkinlik döneminde erkeklerde ortaya çıkar. Yaş ilerledikçe papüller kıvrıldıkları için daha az fark edilir hale gelir. Erkeklerde görülme sıklığı %14 ile %48 arasında değişmektedir. Bu özellikleri nedeniyle, bu lezyonlar penisin normal anatomik varyantları olarak kabul edilmektedir. İnci papülleri asemptomatiktir ve varlıkları dışında herhangi bir şikayete yol açmazlar. Ancak, bu lezyonları taşıyan erkekler genellikle genital siğillerle karıştırmakta ve bu durum cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon kapma endişesine yol açmaktadır. Papüllerin iyi huylu doğası nedeniyle tedavi gereksinimi, yalnızca hastanın bunları istememesi durumunda ortaya çıkar ve kriyoterapi veya lazer tedavisi ile başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Başlangıç klinik çalışmalarında, sünnetli erkeklerde belirli durumların daha az görüldüğü sonucuna varılmıştır. Sünnet derisinin, penisteki koronada bulunan papülleri kronik travmalara karşı koruduğu düşünülmektedir. Ancak daha sonraki araştırmalarda, sünnetli bireyler arasında peniste inci papüllerinin varlığı daha yüksek oranlarla bildirilmiştir; yakın tarihli bir çalışmada bu oran %17,1 olarak tespit edilmiştir. Birçok çalışma, inci benzeri papüllerin gelişiminde ırksal bir yatkınlık olmadığını gösterse de, bu papüllerin Afrika kökenli Amerikalı erkeklerde daha yaygın olduğu bildirilmiştir. Bu papüllerin penisteki kesin rolü henüz net bir şekilde tanımlanamamış olsa da, diğer erkek primatlarda ve memelilerde görülen ve cinsel hazzı artırdığı düşünülen penis kalıntılarının evrimsel izleri olabileceği öne sürülmektedir.

Günümüzde penisin normal fizyolojik bir yapısı olabileceği yönünde tartışmaların yapıldığı bu papüller genellikle asemptomatiktir. Ancak bunları taşıyan erkekler tarafından sıklıkla genital siğillerle karıştırılır ve bu da cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyona sahip olma endişesine neden olmaktadır. Bu enfeksiyon korkusu, kadın-erkek ilişkisinde gerginliklere neden olmaktadır. Erkeklerde papüllerin varlığına dönük endişenin papüllerin boyutuyla ilişkili olduğu gösterilmiştir. Orta ila büyük inci benzeri papülleri olan erkeklerin üçte ikisi bu lezyonlar hakkında ciddi endişe duymaktadır. 

İnci benzeri yapılar, cilt rengi veya beyaz renkte, kubbe şeklinde ya da parmaksı uzantılar (filiform) şeklinde papüllerdir. Boyutları 1 mm ile 4 mm arasında değişiklik gösterir. İnci penil papüller, glans penisin koronası etrafında, özellikle üst kısımda tekli veya çoklu sıralar halinde yer alır. Bu papüller, glansın koronasını tamamen çevreleyebilir. Lezyonlar corona üzerinde her iki taraftan frenuluma kadar uzanabilmektedir.  Ayırıcı tanıda genital siğiller, molluskum kontagiosum, liken nitidus ve penisin yağ hiperplazisi dikkate alınmalıdır. Tanıda zorluk yaşandığında, dermoskopi ve biyopsi ile patolojik değerlendirme yapılabilir.

Pearly_Penile_Papules_Pearl_penil_papulosis_PPP_Tedavi_RF_Lazer.jpg
Pearl-penil-papul.jpg
 

Peniste inci papüllerin fizyolojik yapılar olarak kabul edilmekte ve herhangi bir patoloji ile neden/sonuç ilişkisi kurulamamaıştır. Papüllerinin iyi huylu yapısı ve yaşla birlikte kendiliğinden kaybolma olasılığı nedeniyle tedavi gerektirmemektedir. PPP (Pearly Penile Papules) olan hastalarda, cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda endişeler, olumsuz beden algısı ve psikolojik etkiler nedeniyle cinsel aktivitede sorunlar yaşanabilmektedir. Hastaların bu sorunlardan kurtulma isteği, psikozomatik rahatsızlıklar ve cinsel yolla bulaşabilecek hastalık korkusundan kaynaklanmaktadır. Hastalara, penisteki inci benzeri papüller hakkında bilgi verilmesine rağmen, önemli bir kısmı bunları aldırmak istemektedir. Ne yazık ki, reçeteli siğil ilaçları bu hastalar tarafından kullanılmakta ve bu tedavilere bağlı ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

PPP (Pearly Penile Papules) Tedavi

Tedaviler krem yada iğne formunda lokal anestezikler sonrası yapılmaktadır. 

  • Elektrocerrahi, radyofrekans(RF) lazerler kadar etkin sonuçlar alınmaktadır. 
  • Kriyotedavi; kriyoterapi üzerine yapılan klinik çalışmalar sınırlıdır. Sıvı nitrojenle yapılan seanslar sonrası bazı hastalarda pigmentasyon düzensizlikleri gelişebilmektedir.  
  • Lazer; sıklıkla Erbium yada CO2 gibi ablaziv lazerler kullanılmaktadır. Ayrıca PDL kullanılabilmektedir. PDL; 5-mm spot alanı, 0.50-ms pulse süresi ve 6-10 J/cm2 enerjilerde kullanılmaktadır. Uygulama sonrası hafif bir purpura gelişmekte ve sonrasında birkaç gün içerisinde hafif bir yara oluşumu gözlenmektedir. Bunun için hastaya antibakteriyal bir krem günde 2 defa 5 gün kullandırılmaktadır. Klinik düzelme için 1-3 tedavi uygulanmaktadır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency