Dermatitis Herpetiformis'in Tanısı

Dermatitis herpetiformis, bir deri hastalığıdır. Erken teşhis önemlidir. Çünkü glutenin diyetten erken çıkarılması hastalığa eşlik edebilecek diğer otoimmün hastalıkların, ve barsak lenfomasının gelişme riskini azaltmaktadır.

Sözü edilen belirtilerle, dermatitis herpetiformis hastalığından şüphelenen doktor teşhisi kesinleştirmek için derideki yaraların birinin kenarından, yalnızca yara bölgesini uyuşturarak (lokal anestezi) , genellikle nohut büyüklüğünü aşmayan bir deri parçasını, birkaç dikişlik çok küçük bir işlemle alır (biyopsi). Alınan parçanın mikroskop altında (patolojik inceleme) ve immünofloresan adı verilen özel bir yöntemle incelenmesi ile kesin teşhis konur. Eşlik edebilecek çölyak hastalığını saptamak için sindirim sistemi rahatsızlığı varlığında çeşitli kan tahlilleri ve ince barsak biyopsisi yapılması gerekebilir.

Dermatitis Herpetiformiste deri biyopsisinde dermal papillada granüler IgA birikintilerinin varlığı tanısal değeri en yüksek olandır. Özellikle DH deri biyopsisi hem lezyomndan hemde lezyonun hemn yanında normal deriyi içine alacak şeklide yapılmalıdır(perilezyonel). IgA birikintileri DH de aktif lezyonların yakınında çok daha belirgin ve yoğun olarak birikmektedir. Özellikle TG3-IgA komplekeleri

Çölyak hastalığı olan bir kişide kaşıntılı deri bulgularında HS akla getirmek kolay olmalı. Ancak çölyak ve DH aynı patoloji ile gelişmesine karşın klinik farklılıkları unutulmamalıdır. 

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency