- Gösterim: 533
Yüz ve beden estetiği bireyin kendisine ilişkin algısını belirlerken, kişiliğin değerlendirilmesinde ve sosyal kabulde önemli bir rol oynar. İdeal veya ortalama bir yüz/beden estetiğine sahip olma sosyal ilişkide güzellik yargısını etkileyerek bireyin özgüvenini arttıran faktörlerden biri olmakta. Geçmişten günümüze estetik olarak güzel, çekici ve hoş yüz ifadesi için matematiksel açılar, kanonlar, oranlar kullanılarak tanımlamalar üzerinde çalışıldığını görmekteyiz. Zamana, kültüre, yaşa, cinsiyete, ırk ve etmik kökene göre değişen sunuçlar tanımlanmış. Estetik olarak çekicilik algısının ortalama değerlere sahip olma, bütünü oluşturan parçaların kendi aralarındaki harmoni, denge ve simetrisinde aranması gerektiği ifade edilmekte.
Yüzün estetik olarak değerlendirilmesi; yüzün genel estetik tanımı, estetik kusurların belirlenmesi, düşünülen girişimlerin belirlenmesi(cerrahi/cerrahi olmayan uygulamalar), sonuçların karşılaştırılması için kullanılmakta. Bu değerlendirmeler sırasında yüze bakış açımıza göre ön-frontal yüz estetiği, yan-profil yüz estetiği, oblik-45 derecelik yüz estetiği gibi tanımlamalar kullanılmakta.
Yüzün profilden estetik algısı, profil esteteği; alın, burun, dudaklar, çene, jawline ve boyunu kapsayan son derece kompleks yapıların değerlendirilmesini gerektirmekte. Profilde yüzün morfolojisini analiz etmek için çeşitli yöntemler kullanılır; sefalogram ve MR gibi radyolojik görüntüleme sistemleri, fotoğraf...vb. "Standartlaştırılmış fotoğraf" üzerinden estetik analizler rutin olarak daha fazla kullanılmakta ve yüz analizinde önemli bir yer tutmakta. Daha pratik ve hızlıı bir şekilde fotoğrafların yakalanmasına olanak tanıyan dijital fotoğraflar, üzerinde güvenilir matematiksel ölçümler yapılabilmesinin yanı sıra, yüzü oluşturan yumuşak dokuların estetik uyumunu değerlendirmekte, dijitalize arşivleme imkanı sunmakta. Fotometrik programlar ile yüz profilinin orantısal, açısal ve doğrusal ölçümleri yapılabilmekte. Radyolojik görüntüleme sistemleri kemik ve esteteik cerrahisinde anlamlı iken fotometrik analiz sistemleri cerrahi olmayan, dolgu gibi, estetik girişimler için daha ideal imkanlar sunmakta. Yüzün profil estetiğinde ilk adım hastanın standart profil duruşunda olması ve fotoğraflamanın doğru profilin duruşu ile çekilmiş olması gerekmekte. (profil estetik değerlendirilme daha detaylı bilgi için...)
Burun, alın, çene ve jawline estettiğine yönelik kemik cerrahisi ve esteteik cerrahi tedaviler popüler olmaya devam ediyor. Ancak bu tür prosedürlerin genel sayısı her geçen yıl azalmakta. Cerrahi yöntemlere alternatifller içerisinde hyaluronik asit dolgu maddeleri gibi enjekte edilebilir ürünler ön plana çıkmakta. Enjekte edilebilirler dolgu uygulamları seçilmiş kişilerde uygulandığında daha az komplikasyon riski ve daha kısa iyileşme süresi dahil olmak üzere klinik açıdan anlamlı avantajlar sunmakta. Hyaluronik asit dolgu maddelerinin yetersiz/olumsuz estetik sonuçlarında enjekte edilen içeriğin hyaluronidaz gibi bir enzim kullanılarak yok edilebilmesi ek bir avantaj sunmakta. Uygulamalardan sonra hastaların aynı gün veya ertesi gün kadar hızlı bir şekilde işlerine dönmelerine olanak sağlar. Dolguların artan popülaritesine rağmen önemli endişeler unutulmamalıdır. Örneğin, uygulama sırasında özellikle damar tıkanıklığı ve körlük gibi nadir ancak ciddi komplikasyonların geliime riski bulunmakta. Bunun yanı sıra, başarılı bir dolgu sonucunda uygun hasta seçimi hem güvenli bir dolgunun optimize edilmesi, yüksek düzeyde hasta memnuniyeti hemde estetreik sonuçların maksimuma çıkarılması açısından çok önemlidir.
Hyaluronik asit dolgularının alın, burun, çene ve jawline-çene hattında kullanılabiliyor olması bu ürünlerle "ameliyatsız profiloplasti" konseptinin geliştirilmesine yol açmış. Yüzün profilde bu tüm estetik alanlarında uyumlu bir yüz profilini sağlayarak cerrahi tekniklere başvurmadan genel yüz estetiğini iyileştirmekte. Yüze hyaluronik asit gibi bir dolgu uygulamasına geçmeden önce yüzün profil değerlendirmesi yapılmalı. Bu değerlendirme dolgu öncesi cerrahi müdahaleye daha uygun hastaların belirlenmesi ve yönlendirmesi için gereklidir.
Dolgu uygulamalarında profil estetik değerlendirmelerinin yaplmasının belkide en önemlisi profilde tüm estetik alanlar arasındaki ilişkinin(harmoni, simetri, denge...) dikkate alınmasıdır. Yüzde estetik kaygıların en yüksek olduğu alana odaklanılarak sadece bu alanda izole değerlendirme yapılması ve tedavi uygulanması ile ideal bir profil esteteik uyumu sağlanabilir mi ?
Yüz profil harmonisi iyi olan hastalarda sadece bir esteteik alana uygulama yapılması güzel estetik sonuçlar vermekte.
Yüz profil harmonisi iyi olmayan hastalarda birçok estetik alana hyaluronik asit dolgu uygulaması gerekebilmektedir.
Yüzün profilden değerlendirilmesinde alın, burun, dudaklar, çene ve jawline kendi içerisinde ayrı ayrı ve yüzün genel harmonisinde bir bütün olarak değerlendirilir.
Profil değerlendime ve dolgu uygulamlarında adım adım ilerleyen bir yaklaşım önerilmekte. Odaklanılan alanlar sıralanırken en fazla burunu görmekteyiz, bunu sırası ile dudaklar, çene, çene altı ve alın takip etmekte. İlk adımda burnun seçilmesinin nedeni diğer tüm alnlardan biraz bağımsız olmasıdır. Burnun sadece kendisiyle ilgili belli bir yüksekliği ve çıkıntısı vardır. Burnun ideal estetik özelliklerinin sağlanması yüzün profilde estetik normları ve harmonisinin sağlanmasında bir temel sağlamakta. Önce burun dikkate alınmazsa, normları değişen esteteik alanların tedavi planları hatalı şekilde yerleştirilecek, daha fazla profil dengesizliği yaratma potansiyeli oluşacaktır. Yine aynı şekilde çenenin profil dengesinin sağlanması için dudaklar önce değerlendirilir.
Yüz profili değerlendirmeleri ve dolgu uygulamlarında cinsiyetten kaynaklanan farklılıklar-cinsel dimorfizm çok önemidir. Burun uzunluğu,, nazofasiyal açı, dudaklar, jawline, gonial açı, profil yüz oranları gibi. Yüz profilinde alt dudağın ön-arka pozisyonu, burun, yüzün dışbükeyliği, dudak-çene oranları, alın yüz profilinin çekiciliğini etkileyen parametreler.
Dolgular ile profiloplastide uygun hasta seçiminde ;
- burunda nispeten küçük esteteik kusurları olan(örn. burun sırtı hafif kamburluğu, asimetrisi, burun ucunda yetersiz supratip kırılması, burun ucu projeksiyonunda hafif kusurlar) hastalarda dolgu uygulamları tercih edilmekte. Ayırca rinoplasti ameliyatı sonrası devam eden küçük estetik kusurlarda tercih edilmekte. Ancak kemikli burun piramidinin küçültülmesi ihtiyacı (rinomegali, geniş sırt, rinofima), nazofrontal açının 160 derecenin üzerinde olması (“Yunan profili”) veya 143 derecenin altında olması(şiddetli “aquilin profili”), nazofacial açının 24–35 derece aralığının dışında olması, nazolabial açının 90 derecenin altında olması (burun ucunun aşırı derecede sarkması) durumlarında dolgu ile bu tür estetik problemlerin düzelmesinin sağlanmasını beklemek doğru olmayacaktır(burun dolgu uygulamaları detaylı bilgi için...).
- dudaklarda özellikle hyaluronik asit dolguların esteteik sonuçları tartışılmaz(dudak dolgu uygulamları detaylı bilgi için...)
- çene kapanışı normal veya geride (retronatik) profilleri olan kişiler dolgular ile profloplastide başarılı iken çenenin çok önde olması prognatizim ve çene altı-submental deri gevşekliğinde başarılı sonuçlar alınamamakta(çene dolgu detaylı bilgi için...)
- alının geri açılanmaları-sloping ve kaş üstü istenemyen çıkıntılarda dolgular ile etkin profil esteteil sonuçları alınmakta(alın dolgu daha detaylı bilgi için...)
Son yıllarda sosyal medyanın kullanımı sırasında selfilerde yan açılı-oblik yüz profil fotoğrafları kullanılmakta. Bu açılı profil "sosyal profil fotoğrfaı" olarak tanımlanmakta. Sosyal profil fotoğrafı ile birlikte "sosyal yüz profil estetiği" kavramaı gelişti. Bu açılı profilde tam profilden farklı olarak değerlendirme alanları değişmekte. Tam profildeki alanlara ek olarak aşağıdaki alanlarda değerlendirlmekte.
- temporal-şakak alanı; kadın ve erkekte şakak bölgesinin sosyal profilde dolgun görünmesi beklenmekte. Bu alanın değerlendirmesinde kaşın dış kısmında bakılmakta(şakak dolgu daha detaylı bilgi için...)
- malar bölge; malar bölge yüzün orta üçte birlik kısmının esteteik formundan sorumludur. Volümünü kaybetmiş yada dolgunluğunu aşağı içe doğru yer değiştirmiş malar bölge yüzün donuk görünmesine neden olduğundan ve erken yaşlı bir görünüme katkıda bulunmakta. Bu nednele malar alanın ideal olarak yuvarlak ve dolgun görünmesi istenmekte. Bu arada güçlü elmacık kemik vurgusu yüzün genç görünmesini sağlamakta(malar dolgu daha detaylı bilgi için...).
- nasolabial fold