Mesleki tırnak hastalıkları; mesleki fiziksel ve kimyasa koşullardan kaynaklanan nedenler ile gelişen yada daha da artan trınak problemleri için kullanılmaktadır. 

Mesleki tırnak problemlerinin gelişimide kolaylaştırıcı faktörleri;

  • kişinin mesleki deneyimsizliği,
  • kişisel bakım ve korunma koşullarına uyulmaması
  • irritan kimyasalara fazla ve uzun süre maruz kalınması
  • çalışma koşullarında ısı ve nem koşullarının fazla olması gibi sıralayabiliriz.

Mesleki olarak ne işi yaparsak yapalım parmaklar ve tırnaklar nerede ise bu alet olarak en yoğun kullanılan vücut bölgeleridir. Bu nedenle fiziksel ve kimyasal temas sıklığı ve yoğunluğu çok yüksektir.

Tırnak problemleri sıklıkla mesleki el derisi hastalıkları ile birliktedir.

Bazı genel deri ve tırnak hastalıkları mesleki koşullar ile daha kötü bir kliniğe sahip olabilmektedir(sedef, liken ve mantar hastalıkları vb).

Bazende atopik dermatitis gibi mevcut bir klinik tablo mesleki nedenler ile tırnak ve çevresinde klinik belirtiler verebilmektedir.

Belirtiler mesleki koşullar ile karşı karşıya kalındığında ilk yılda ortaya çıkmakta.

Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülmektedir.

Her iki elde görülebildiği gibi daha sıklıkla dominant kullanılan yada iş için kullanılan elde daha fazla görülmektedir.

Tırnak ve parmak derisi problemlerine ek olarak iş yerine ait tırnak ve deride belirtiler görülebilir. Kimyasal maddenin lekeleri gibi.

Problemler sıklıkla dominant elde ve ilk 3 parmakta gözlenir. Bu nedenle tırnak ve deride belirtilerin dağılımı çok iyi değerlendirilmelidir.

Hastanın mesleki temasları dışında hobi amaçlı temaslarıda iyi değerlendirilmelidir. 

Tırnak ve parmaklarda mesleki nedenler ile gelişen problemlerin parmak ve tırnakta yaptığı ve bıraktığı ip uçları iyi değerlendirilmelidir.

  • Tırnak plağının yapısal değişimleri iyi takip edilmelidir. Örneğin tırnak serbest ucunda kırılmalar, tırnak plağı altında solucanımsı çizgilenmeler-worn‐down nail plate,  tırnak zerinde aşınmalar(usure des ongles), kolinişi, clubbing gibi.  
  • Tırnak çevresi dokularda değişimler; egzama, çatlaklar gibi iyi gözlenmelidir.
  • Tırnak plağı yada trınak altında renk değişimleri iyi değerlendirilmelidir.
  • Parmak uç kemiklerinde problemleri gibi.

Mesleki nedenler ile tırnakta travmalar ile hasar gelişmekte. Bu travmalar major , minor yada tekrarlayan travmalar şeklinde yada yabancı bir cisim şeklinde olmakta.

Tırnakta major travma tırnak ve yatağında neden olduğu hasara bağlı olarak kalıcı değişimlere neden olmakta. Travma tırnak yatağında lunulanın 5 mm önünde tırnak stabilitesini bozmadı ise sağlıklı yeni tırnak uzayabilmekte.

Trvama trınakta trınak altında hematoma, yaralanmaya, parmak uç kemiklerinde kırıklara neden olabilmekte.Bu süreç kalıcı parmak ve trınak yokluğu ile sonuçlanabilmekte.

Trvama sonrası onikolizis, dorsal pterygium, trınakta ayrılma, trınak distrofileri gelişebilir.

Tekrarlayan mikrotravmalar ise kalıcı trınak defromiteleri yapabilmekte.

Bazı meslek guruplarında trınak serbest ucunda yabancı cisimler kalabilmekte. Aşağıdaki resimde kuaför hastanın tırnak ucunda saçlar görülmekte.

Spor aktiviteleri trınak travmalarına sık neden olmaktadır. Golf oyuncuları, frisbee, Judo, Karate, tenis ve skuaş gibi.  Ancakayak tırnak travmaları en fazla futbolda görülmekte.

Müzisyenlerde;  piyano, yaylı çalgılar, gitar çalan müzisyenlerde sık görülmektedir.

Bahçe ve bitkiler ile uğraşan kişilerde trınalarda sık yabancı cisim oluşmakta. 

Mesleki nedenler ile sıcak ve soğuk kaynaklı yanık ve donmalar ile iyonize radyasyon kaynaklı tırnak problemleri gelişebilmektedir.

Mesleki nedenler ile temas edilen duyarlandıcı kimyasallar parmak tırnakta problemlere neden olmaktadır.

Bitki ve çiçeklerdeki(ortanca bitkisi, lale, ısırgan bitkisi vb) kimyasallar; onikolizis, egzamaya, kronik paranişiye  neden olmakta. Çam ağaçlarında bulunan turpentine en sık bilinenidir. 

Günlük hayatta temas edilen yada mesleki maruz kalınan diğer bazı kimyasallar;

  • Akrilikler; Yumuşak göz lenselerinden boyalara kadar genş bir kullanım alanı olan akrilatlar son yılarada tırnaklarda sentetik estetik trınak yapımında kullanılmakta.
  • Kain içeren amethocaine ve procaine allerjik reaksiyonlara neden olabilmekte.
  • Çimento içeriğinde dikromatlar duyarlandırıcı özellikleri ile tırnak defromitelerine neden olmakta.
  • Epoxy resin ve etil siyanoakrilat gibi yapışkanlar bir diğer duyarlandırıcılardır. 
  • Domates, soğan ve sarımsak diğer besinsel duyarlandırıcılardır.
  • Formaldehid; sağlık çalışanları, trınak sertleştiricisi olarak fromaldehid kullananlar bu duyarlandırıcı il tırnak problemleri yaşamaktadır.
  • Glutaraldehyde, the active ingredient in many commonly used cold sterilizing agents, may be responsible for a papulovesicular, scaly, pruritic dermatitis. 
  • Hydroxylamine, fotoğrafçılıkta, farmakolojide kullanılan bu made son derece duyarlandırıcıdır ve onikolize neden olmakta.
  • Bazı ilaçlar; tropicamide ve fenilefrin hidroklorid gibi göz damlaları, nonoxynol‐6 gibi susuz el temizleyicileri, parasetamol, propolis, quaternium‐15,  diğerleri arasında yer almakta.
  • Yüzücülerde deniz solucanlarındaki coelomic fluid parmaklarda egzama ve onikolizise neden olmakta.  

Bazı bakteriyal hastalıklar meslek guruplarında daha sık görülmektedir. 

Korunma

Yukarıda anlatılan nedenlerden dolayı bazı meslek guruplarında el ve tırnakların korunması son derece önemlidir.

Eldiven bu amaçla en etki korunma yöntemidir.

Ancak eldiven olarak ne kauçuk nede polivinil klorid (PVC) eldivenlerin organik solventlere karşı koruyucu olmadığı unutulmamalıdır.

Tırnak kozmetikleri; oje, fransız tırnağı yada yapay tırnak kulanımı tırnakları çevresel mesleki koşullardan korunmada fazla istenmemekte. Sanki bunlar koruyucu gibi durmakla birlikte istenmeyen bakteriyel çoğalma riskler bulunmaktadır. 

Eldivenlerin koruyuculukları eldivenin kalınlığına, yapılma kalitesine, kimyasal madde ile temas süresine, çevresel ısı ve nem gibi fiziksel koşullara bağlı olarak değişmektedir. Bununla birlikte başlıca eldiven içerikleri ve bunların koruyuculuk özellikleri aşağıda özetlenmiştir.

 

 

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency