Böbrek sistemi hastalıklarında trınak belirtileri gözlenebilmektedir. Ayrıca böbrek yetmezliklerinde kreatinin yükselmekte, kesilen tırnakta kreatin ölçümü böbrek yetmezliğinin zamanı hakkında bilgi verebilmektedir.

Böbrek hastaıklarında hipoalbuminemi gelişmekte. Buna bağlı olarak tırnakta Muehrcke çizgileri gelişmektedir. Bunlar tırnak üzerinde enlemesine uzanan lunulaya paralel ve aralarında pembe bantın olduğu 2 adet lökonişiye benzer bantlardır. Tırnağa uçtan basıldığında bunlar kaybolmakta. Sıklıkla elde 2., 3., ve 4. parmakta görülmekte. Neden geliştiği halen bilinmemektedir. Böbrek hastalıkları dışında hipoalbuminemi yapan karaciğer sirozu, şiddetli beslenme yetersizlikleri ve kanser tedavilerindede görülmektedir. 

Böbrek etemezliği ve hemodiyalizde tırnak belirtileri hastalığın şiddetine ve süresine bağlı olarak değişmekle birlikte sık görülmektedir. Tırnak değişileri lunulanın kaybolması yada yarıl-yarım tırnak;half‐and‐half nails şeklindedir.

Yarım yarım tırnak (Lindsay tırnakları) kronik böbrek yetemezliğinin patogonomik belirtileri arasındadır. Tırnağın proksimal alanında tırnağın % 20-60 ını kaplayacak şekilde lökonişi gelişmesidir.

 

 Yarım-yarım trınak üremi hastalarının üçte birinde daha sıklıkla hemodiyaliz hastalarında görülmektedir. Ancak ilginç olanı tırnaktaki bu patlojinin şiddetinin kan üre ve kreatinin seviyesi ile ilişkili olmaması ve böbrek nakli olduktan sonra kendiliğnden kaybolmasıdır. Bu tırnak değişimi psoriazis ve Behçet hastalarında da ortaya çıkabilmektedir. 

Böbrek etmeliğinde ayrıca splinter hemoraji görülebilmekte. 

Hemodiyaliz için oluşturuan arteriovenöz fistül tırnaklarda pincher nail, hemodiyalize bağlı fotoderöatitis bülleri özelllikle el üstlerinde ve trınak çevresinde gelişebilmektedir. Fotoonikolizis bildirilmiştir.

Hemodiyalizde(diyabetik böbrek yetmezliklerinde daha fazla)  onikomikoz sıklığında artış bildirilmiştir.

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency