Gebeliğin hormonsal ve matabolik değişimi tırnakları etkilemekte. Ayrıca gebe kadınlarda tırnaklar kesilerek alınan örneklerdeki analizler annenin gebelik ve öncesinde maruz kaldığı ilaç ve toksik madde araştırmalarında kullanılmaktadır.

Gebelikte tırnaklar hızlı uzamakta ve emzirme döneminde normalden daha yavaş uzamakta. Bu değişimde gebelik sırasında dolaşımda ratna östrojen rol oyanamakta. 

Tırnaklarda gebelik sırasında değişimler % 60 sıklıkla görülmekte. Bu değişimler içerisinde en sık görüleni tırnakta enlemesine lökonişi gelişimidir. Bunu ayak başparmakta tırnak batması-ingrown nail ve onikoşizi izlemekte. Tırnak batması ayaklarda başparmakta dış kısımda görülmekte ve mekanik basınç, ödem artışı, trınak eğiminin değişimi ve asıl olan hormonsal değişimdir. 

Gebelikte pigment değişimi trınaklarda melanonişiye neden olmakta. Bunlar tırnakta uzunlamasına ve bir çok tırnata görülmektedir. Geblik sonrası kalıcı olabilir yada kaybolabilir.

Gebeikte gestojen hormonların etkisi ile vasküler yapıların artışı trınakta eritronişiye neden olmakta.

 

Menstüral dönemde kadınlarda özellikle dismenore var ise tırnaklarda Beau line görmekteyiz. Bazı kadınlarda dismenore olmaksızın bu çizgilenmeler gelişebilmektedir.

Lökonişi menstüral dönemde sık görülmektedir. 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency