Karaciğer hastalıklarında 68% oranında tırnak belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Karaciğer hastalıklarında onikomikozlar sık gelişmektedir.

Bunun dışında trınak üzerinde çizgilenmeler, trınak kırılmaları, clubbing sayılabilir.

Alkoliklerde clubbing görülebilir.

Özellikle biliyer siroz, safra kanal kanserleri, kronik aktif hepatit, postheğatik siroz ve alkolik sirozda clubbing gelişimi önemlidir. Sarılık ile birlikte clubbing tanısal olarak anlamlıdır.

Karciğer hastalıklarında elde parmaklarda trınak çevresinde eritem (kırmızı parmak sendromu) ve telnejektazi özellikle vral karaciğer hastalıklarında görülmektedir.

Karaciğer kaynaklı sasrılıklarda trınaklarda sarı renk ve melanonişi gelişebilmektedir.

Hepatitlerde splinter hemoraji gelişmekte.

Karaciğer sirozunda sodyum, magnezyum ve fosfor artarken sülfür ve klorid içeriği azalmakta ve buna bağlı olarak trınaklarda kolay kırılmalar olmakta. Ayrıca sirozda kırmızı lunula, splinter  hemoraji, trınaklarda dzleşme göülmekte.

Terry nail; sirozlu hastaların % 80 ninde görülmektedir. Tırnağın total lökonişi olarak görünmesidir. Tırnağın uç kısmı pembe ve sonrasında 0.5-3 mm genişliğinde kahverengi bir bant ve tırnağın geri kısmı lökonişi şeklinde beyazdır. !0 parmaktan en az 4 dünde görülmelidir. 

Terry trınağı genellikle simetrik olarak işaret ve baş parmaklarda görülmektedir. Terry trınağı siroz dışında konjestif kalp yetmezliğinde, erişkin dönemde başlayan diyabete, görülebilmektedir.

Wilson hastalığı(hepatolenticular degeneration; WD); otozomal resesif geçişli ATP7B geninde mutasyonla bakır taşıyan proteinlerin bozukluğu ile ortaya çıkmaktadır. Buna bağlı olarak abnormal bakır matbolizması ile bakır karaciğer ve sinir dokuları başta olmak üzere tüm dokularda birikmekte.  Bakır tırnaktada birikmekte. Tırnak belirtileri lökonişi, onikodistrofi, pitting ve clubbingdir. Tırnakta lunulada mavimsi bir renk ortaya çıkmakta. Mavimsi lunula bu hastalık dışında argyria tokstisitesi, fenolftalein, busulfan, tetrasiklin ve antiaaryal kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Hemokromatozis; deride hastaların % 90 nında bronz bir pigmentasyon olmakta bu renk değişimi trınakta görülebilmektedir. Bunun dışında trınakta kolinişi, uzunlamsına çizgilenmeler, trınakların çabuk kırılması, lökonişi ve splinter hemoraji gelişebilmektedir. 

 

 

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency