Parmak ve tırnaklarda clubbing yada hipertrofik osteoartropati bir çok sindirim sistemi hastalığında (ulseratif kolit, Crohn hastalığı, polipozis, duodenal ülser, plorik stenozis, ve kontrolsüz laksatif kullanımı, kwashiorkor ile ilgili ishallerde) görülmektedir. 

Celiac hastalığında clubbing dışında demir ve çinko eksikliğinie bağlı olarak kolinişi ve kolay kırılan tırnaklar, lökonişi gelişmekte.

Peutz–Jeghers sendromunda(PJS) mukokutanöz pigmentasyon, sindirim sisteminde çok sayıda hamatom olmakta. Bu pigentasyonlar mavi-kahverengindedir ve doğum sonrasında çıkmaya başlar, yaşla sayıları azalabilir ve sıklıkla dudak, el içi ve ayak tabanı, göz, burun ve anüs çevresinde ve ağız çevresi ile ellerde parmak kenarlarında görülmektedir. Bu pigmentasyon nadiren trırnaklarda bantlar şeklinde melanonişi ile kendisini göstermektedir. Maalesef bu sednromda sisndirim sistem kaynaklı maliniteler gelişebilmektedir.

Plummer–Vinson sendromu; bu sendromda klasik olarak yutma güçlüğü, demir eksikliği ve yemek borusunda fibröz bantlar ile seyretmektedir. Bu sendromda klinik belirtiler demik eksikliğine ve hipokromik anemiye bağlıdır. Bu sendromda anemi kaynaklı kolinişi, platinişi(düz trınak) olmakta. Çabuk kırılan trınak sık görülmektedir. Demir eksikliği düzeldiğinde tüm semptomlar gerilemektedir.

İnflamatuar Bağırsak hastalıkları

Ülseratif kolit hastalığında tırnak yatağında ağrılı hemorajiler, parmak uçlarında pyoderma gangrenosuma bağlı olarak ülseratif lezyonlar gelişmekte.

Crohn hastalığında tırnak çevresinde pürtüller lezyonlar ve trınak kayıpları gelişebilmekte. Tırnak katlantısında kapillererospkopi yapldığında mikrodolaşım düzensizlikleri görülebilmektedir. Tırnaklar incelmekte kolinişi görülebilmektedir.

Ülseratif kolit ve chron hastalığında parmaklarda hipertrofik osteoartropatiler ve clubbing gelişmektedir.

Cronkhite–Canada sendromunda ileri yaşlarda görülmekte, ailesel olmayan poliposis, ishal, hipoproteinemi ve kilo kaybı olmakta. deride yaygın hiperpigmentasyonlar ve saç kayıpları olmakta. Tırnaklarda bu sendromda proksimal incelme, yumuşak üçgen trınak, trınakta renk değişimi, onikolizis, kolinişi ve onikomadezis gelişmekte. 

Bağırsak enfeksiyonları; basiller dizanteri, amebik dizanteri, tüberkülozis, askarizis ve paraziter hastalıklarda clubbing gelişmektedir. Bağırsak paraziter hastalıklarında trınakta enlemesine çizgilenmeler gelişmektedir. Tifoda Beau line gelişebilmekte.

Glukagonoma sendromu, pankreasta alfa hücrelerinden kaynaklanan tümöre bağlı olarak vücutta dolaşan nekrotik eritematöz alanlar olmakta. Tırnaklarda kronik paranişi, onikolizis ve çabuk kırılan trınak gelişmekte.

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency