Tırnak mantar hastalıklarının tedavisini 3 başlıkta değerlendirebiliriz.

  • Topikal tedaviler
  • Sistemik tedaviler
  • İlaç kullanılmadan yapılan diğer tedaviler; lazer ve ışık tedavileri

Topikal tedaviler

Yan etkisinin çok düşük olması nedeni ile hasta ve doktor tarafından en sık tercih edilen tedavidir. Yan etki sistemik ilaçlara göre yok denilecek kadar az, kullanımı sırasında kan tahlillerine ihtiyaç duyulmaz, kullanılacak hastanın mevcut kalp, karaciğer ve böbrek gibi sistemik hastalıkları tedaviye engel olmaz. Daha ekonomik tedavilerdir.  Tedavi trınakların tam yenilenme süreci olan 6 ay-1 yıl kadar uzundur. 

Bir çok topikal ilaçlar kullanılmakla birlikte tedavi etkinliği tartışmalıdır. Bu tartışma tedavi sonrasında mikolojik iyileşme(tedavi sonunda direkt mikrokopide mantar etkenlerinin görülmemesi) ve klinik iyileşme (tedavi sonraında tırnağın klinik olarak tam iyileşmesi) oranları üzerinedir. Ayrıca topikal kullanılan ilaçların tırnak plağından geçerek tırnak altına ulaşmasında yetersizliklerdir. Son yıllarda bu olumsuzlukları gideren yeni ve etkin topikal ilaçlar geliştirilmiştir. 

Topikal tedavilerde mantarın matrix ve lunulaya yayılmış olması, dermoskopide dermatofitomanın varlığı, trınağın 2-3 mm den daha kalın olması olumsuz koşulllardır. 

En sık kullanılan topikaller Amorolfine 5%, Ciclopirox 8%,Tavaborole 5%, Luliconazole % 5, Tioconazole 28%, Bifonazole, Terbinafin ve Efinaconazole 10% dir. Bunlar içerisinde en yüksek klinik etkinlik ve tırnak tarafından emilim sırası ile Amorolfine 5% ve Efinaconazole 10% dür. Likit yada solüsyon formları kullanılmakta.

Mantar tedavisi ve koruyucu amaçlı(diyabet ve yaşlı hastalarda koruyucu amaçlı) kullanılmakta. 

Sistemik tedaviler

Tırnak mantarında etkinlikleri topikal tedavilere göre çok yüksetir. Ancak kullanımları sırasında diğer ilaçlar olumsuz etkileşimleri, sistemik yan etkileri nedeni le doktor kontroünde kullanılmalıdır.

Terbinafine; günlük 6-12 hafta kullanıldığı gibi,  ayda sadece 1-2 hafta yükse doz şeklinde kullanılabilir.

Itraconazole; günlük dozlarda 6-12 hafta kullanıldığı gibi ayda 1 hafta yüksek dozlar şeklinde kullanılabilir.  Ancak HMG‐CoA redüktaz inhibitörleri ile birlikte kullanılmamalı. Son yıllarda rhabdomyolysis ve ventriküler aritmi riskleri nedeni ile günlük kullanımı daha az tercih edilmektedir. 

Fluconazole; haftada bir gün kullanılmakta.

Posaconazole; günlük 12-24 hafta kullanılmakta. 

VT‐1161

Lazer ve Işık tedavileri

Toikal ve sistemik tedavilerin yetersiz kaldığı yada kullanılmayacak hastalarda tercih edilmelidir.

Lazerler

Onikomikozlu tırnaklarda lazer ısı etkisi ile kullanılmakta.Lazerler topikal tedaviler ile kombine kullanılabilmektedr. Daha detaylı bilgi için...

Fotodinamik tedaviler

Işık duyarlandırıcı bir lacın onikomikozlu tırnaklara uygulanarak sonrasında yapıan fototedavilerdir. 5‐aminolevulinic acid (5‐ALA), methyl aminolevulinate ve methylene blue (MB) nu amaçla kulanılmakta. 

İyontoforez

Düşük yoğunlukta elektrik akımı kullanılarak ilaçların trınak plağına ve altına geişlerinin sağlanması prensibi üzerine kullanılan tedavi yöntemidir.

Cerrahi tedaviler

Tedavilere dirençli olgularda tırnakta onikomikozlu alanların cerrahi ada kimyasal maddler ile alınması yöntemidir.

Mantarlı alanların cerrahi olarak alınması ve sonrasındaki topikal ve sistemik tedavilerin uygulanması daha başarılı bulunmuştur. Burada amaç trınakta mantar doularının uzaklaştırılmasıdır. 

Cerrahi tedaviler yerine % 40 lık üre oklüzyon tedavileri yapılabilir. 

 

 

 

 

 

 

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency