Uçuk, siğil, moleskum, gibi viral hastalıkları tırnak ve çevre dokularda sık görmekteyiz. 

Uçuk, Herpes simplex

Parmakta, tırnak çevresinde uçuk HSV tip 1 yada 2 den kaynaklanmakta. Klinik özellikleri ile dolamaya benzediği için Herpetik Dolama olarakta tanımlanamkatadır.

İlk atak aniden ve yoğun ağrılı bir paranişi ile başlamakta. Tekrarlayan fromlarında ise semptomlar daha hafiftir.

Diş hekimleri ve medikal çalışanlar yüksek riskli meslek guruplarıdır.

Herpes virüsü ile temastan 3–7 gün sonra kızarıklık, gerginlik, şişme ile başlamakta ve veziküler su toplamaları gelişmekte. Veziküller tırnak ünitesi çevresinde ve parmakta gözlenmekte. Bunların boyutları 1-14 günde büyümekte ve balpeteği gürünümde yer yer büllere dönüşmekte. Başlangıçta vezikül ve büller içerisinde sıvı şeffaf iken zamanla pürülan hatta kanamalı olabilmekte. Sekonder enfeksiyonun eklenmesi ile tablo daha ağırlaşmakta. 

Sıklıkla dominant elde ve baş ile işaret parmakta gözlenmekte.

Tırnaklarını yiten yada parmak emen kişilerde ağız çevresi herpes kolaylıkla otoinokülasyonla parmaklarar bulaşabilmekte.

Genital herpes otoinokülasyonla bulaşabilmekte.

Ağrı C7 dermatom alanında yayılabilmekte hatta rekürens herpeste vu dermatom alnada ağrı ile başlamakta.

Lenfanjit klinik tabloya sıklıkla eşlik etmekte, bilekte başlayarak koltuk altına yayılmakta ve lenf adenopati gelişmekte.

Atak sonrası etkilelenen parnakta duyu azalması hatta kalıcı bir lenfatik ödem olabilmektedir.

Tanıda veziküllerden alınan örneklerde balon dev hücreler, çelik mavisi ve homojen HSV nükleileri görülebilir. Viral kültür ancak 1-2 günde pozitif olmakta. PCR ile HSV ve tip tayini yapılabilir.

Rakürent sık herpeste AIDS akla getirilmelidir.

Herpes ülsere olabilir hatta nekroz gelişebilir.

Çocuklarda çok nadirde olsa menenjite neden olabilir.

Zona, Herpes zoster

Zona trınak ve çevre dokularda nadir ortaya çıkmakla birlikte trınak yatağı yerleşimi çok ağrılıdır. 

Siğil, Verruka vulgaris

Etekn Human papilloma virus(HPV) dir ve sıklıkla trınak çevresinde tip 1, 2 ve 4 siğile neden olmaktadır. Tırnak çevresi ve altında siğiller sıklıkla ayak tırnaklarında görülmekte. 

HIV

HIV pozitifliğinde tırnaklarda proksimal subungual onikomikoz, tırnaklarda kandidal onikomikoz, trınaklarda pigmentasyon olabilmekte.

El-Ayak-Ağız Hastalığı, Hand–foot–mouth disease

Etken bir enterevirüstür ve sıklıkla coxackie virüsler neden olarak gösterilmiştir. Zaman zaman salgınlar yapmakta. Hastalık bitiminden 1-2 ay sonra  tırnaklarda düşme onikomadezis, Beau’s line ve tırnak renk değişimleri olmakta.

Orf

Bulaşıcı ektima; “contagious ecthyma,” olarakta bilinmekte. Haslaıklı koyun ve keçi gibi hayvanlardan bulaşmakta ve etken bir DNA virüsüdür(genus Parapoxvirus). Hastalık sıklıkla veteriner, çiftçi ve kasaplarda görülmektedir.

Hastalık bulaşmadan 3-7 gün sonra parmakta bir anda başlayan tek yada çok sayıda kırmızı nodül ile başlamakta, sonra bu papüle dönmekte ve rtasında hedef tahtası gibi renk değişimi ve su toplaması olmakta. Sonra su toplaması patlayarak ülsere yaraya dönüşerek skar bırakmadan 2-6 haftada iyileşemekte. hstalık sonrası yaşam boyu bağışıklık kalmakta.

Molluskum Kontagiosum, Molluscum contagiosum(MC)

Etken bir DNA virüsü olan molluscum contagiosum virusüdür (MCV). Hastalık kişinin hastalıklı vücut alanından yada başak hasta birisinden temas ile bulaşmaktadır. Tırnak çevresinde MCV çok nadirdir.

Chikungunya

Afrika, Asya ve Hindistan'da sıklıkla görülen viral bir enfeksiyon. Enfekte sivrisineklerden insanlara bulşamakta. Hastalık bulaşma sonrası ateş, kas ve eklem ağrısı ile başlayarak deri döküntüleri ile devam etmekte. Ciltte döküntü dışında ilginç pigmentasyon yapmakta. Bu burunda dikkay çekici pigmentasyon, trınaklarda onikomadezis, siyah lunula ve trınak altı kanaması şeklindedir. Tırnak plağında yaygın pigmentasyon olabilmekte. 

 

 

 

 

 

 

 

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency