Yeni doğanda hemanjioma yada sık bilinen ismi ile damarsal benlerin görülme sıklığı % 3–10 oranında. Hemnjiomaların vücutta yerleşim sıklığı %60 dan fazla baş ve boyun, % 25 gövde, % 20 el ve ayaklarda ve % 5 genital alanda. Kadınlarda erkeklere göre 1.4 kat daha fazla görülmekte.

Doğumla birlikte görülmekte yada ilk 6 ay içerisinde yavaş yavak klinik ortaya çıkmakta. Hemanjiomalar büyüme-proliferatif dönem, stabil dönem ve klinik olarak gerileme dönemlerini klinik olarak geçirmekte. Sıklıkla 3-7 yaşta kendiliğinde azalmakta hatta kaybolmakta. Bununla birlikte önemli bir kısmı maalesef ileri yaşlara kalmakta. Bu klinik süreçte yerleşim alanlarına göre fonksiyonel ve estetik problemlere neden olmakta.

Hemanjiomalarda günümğzde en seçkin ve etkin tedavi yöntemleri lazer uygulamalarıdır. Bir çok lazer tedavide tanımlanmış olsada klinik etkinlği kanıtlanmış lazerler; 585-595 nm dalga boyuna sahip Pulsed Dye Lazer-PDL , 1064 nm dalga boyuna sahip Nd YAG lazer ve 755 nm dalga boyuna sahip Alexandrite lazerdir.Klinik etkinlikleri olan bu 3 lazer son yıllarda hemanjiomalarda ardışık tedavi seanslarında kullanılmaya başlandı. 

Bir hemanjioyoma bakıldığında aşağıdaki temisli resimde olduğu gibi deri altında fibrmz septalar ile ayrılmış genişlemiş küçük-büyük çaplı kapiller damarlar görmekteyiz.

Damarsal lezyonlarda kullanılan lazerler deri yüzeyinden uygulandığında, dalga boyuna bağlı olarak deride farklı derinliklerde etki göstermekte. 

Hemanjiomalarda farklı lazerlerin ardışık kullanımında amaç; alexandrite yada nd yag lazer gibi dalaga boyu uzun lazerler  ile 2-4 seans hemanjiomada deri damarsal yapılarda çalışmak sonra 2-4 seans PDL gibi daha kısa dalaga boyu lazer ile yüzeysel dmarsal yapılarda çalışmak.   

Biz merkez olarak Deka Firmasının Vasq PDL ve Synchro Alexandrite lazerini birlikte ardışık tedavi olarak kullanıyoruz.

Hemanjiomalarda bu lazer tedavi protokolüne başlamadan önce;

  • Uygulanacak tedavi detayları hasta ve yakınlarına detaylı olarak anlatılmakta(sıklıkla hemnajiomaların çocuklarda olduğunu düşündüğümüzde ailenin bilgilendirilmesi son derce önemli)
  • hemanjiomanın tedavi öncesi ve her seansta klinik takip fotoğrafları alınmakta,
  • lezyonun klinik ve dermoskopik değerlendirilmesi ve metrik ölçümleri yapılmakta

  • gereken olgularda hemanjiomanın ultrasonu istenmekte. Hemajiomanın 8 mm den daha derin olmaması istenmekte. 

Lazer uygulamaları kişinin ağrı eşiğine bağlı olarak ağrılı olması neden ile özelikle çocuk hastalarda hemanjioma alanına lokal anetezik bir krem uygulamadan 0.5-2 saat öncesinde uygulanmakta. 

Hemanjiomalarda alexandrite lazer ile başlanmakta. Hemanjiomanın derin lobüler damarsal yapılarındaki cevaba göre 4 hafta ara ile 2-4 seans Alexandrite lazer uygulanmakta. Uygulamadan 1-2 dakika sonra lezyon renginde gri mor bir değişim olmakta. Bu etkin bir uygulam olduğunu desteklemekte. Uygulamadan hemen sonra 15–30 dakika soğuk kompres uyguanmakta. Bu ağrı ve laxer sonrası ödemi azaltmakta. Lazerden hemen sonra hastaya antibakteriyal bir krem verilerek bunu 1 hafta uygulama alanına sürmesi istenmekte. 

Sonrasında yine 4 hafta ara 2-4 seans pulsed dye lazerler uygulanmakta.

 

 

 

 

 

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency