- Gösterim: 9648
Melazma derinin pigmentasyon düzensizliğinden kaynaklanan, yüzde en sık karşılaşılan hiperpigmentasyon nedenidir.
Güneş gören bölgelerde daha fazla ortaya çıktığı için çoğunlukla yüzü, nadiren de boyun ve ön kolları etkileyen ve zamanla ortaya çıkan hiperpigmentasyon hastalığıdır.
Alın, yanaklar, çene ve dudak üst kısmında, simetrik, düzensiz ama keskin sınırlı, açık ya da koyu kahverengi deriden kabarık olmayan lekeler ile karakterizedir.
Melazma Hakkında daha deyatlı bilgi için...
Melazma Tedavisi
Melazma tedavisi hasta ön değerlendirmesi ile başlar.
Tedavi protokolleri; topikal ilaçlar, güneşten korunma ve lazer tedavileri başlıklarında toplanabilir.
Melazma tedavisi hakkında daha detaylı bilgi için...
Melazmada Lazer Tedavileri
Melazmada Intense pulsed light – IPL Tedavisi
Özellikle epidermal melzmada etkilidir.
Melazmada Q swiched Lazer Tedavileri
Q-switched neodymium:yttrium-aluminum-garnet (Nd YAG) lazerin KTP 532 nm ve 1064 nm formu, Q-switched ruby lazer 694 nm ve Q-switched Alexandrite 755 nm kullanılmaktadır. Her 3 lazer sisteminde deride hiperpigmentasyon alanlarında melanin parçalanmasını sağlamaktadır.
Bunlar içerisinde klinik etkinlikleri en yüksek olanları Nd YAG lazerlerdir.
QS Nd: YAG lazer son yıllarda 5 – 7 ns lerde topikal arbutin ile kombine kullanılmaktadır. Uygulama hafif ve ağrısızdır. Uygulama alanında eritem, ödem ve kıllarda beyazlaşma olmaktadır.
QS Nd: YAG lazer tek başına 1.6-2J/cm2 enerjilerde, 5-7 nsn pulse süresi, 5-6 mm spot alanı ve 2 pas olacak şekilde lezyon alanına uygulanmaktadır. Sonrasında mikrodermabrazyon yapılmakta. Bu uygulama 4 hafta ara ile tekrarlanmaktadır. Hasta gündüz güneşten koruyucu akşamlarıda 4% hydroquinone, tretinoin yada VitaminC kullanmaktadır.
Lazer melazmada melanostlerde ve deride kalıcı hasar(inflamasyon yapmadan) oluşturmadan yüksek uygulama hızlarda kullanıldığında; hiperpigmente yapılarda melanini parçaladığı, melanositlerin dendrit olarak tanımlanan kolsu uzantılarını kısalttığı gösterilmiştir. Buda melazmada rengin normale dönmesini sağlamaktadır. Ayrıca uygulama sırasında deri yüzeyinde hafif peeling yapması klinik etkinliği daha fazla arttırmaktadır. Deride dermişte bulunan melanofajları ise kalıcı olarak ortadan kaldırabilmektedir.
Tedavi sonrası melazma tekrarlamasın diye % 5 arbutin ve yüksek SPF değerli güneşten koruyucular kullanılmaktadır.
Seans aralıkları 2-3 haftadır. Toplam 4-10 seans uygulama yapılmaktadır.
Çok nadiren bu lazerlerde uygulama alanında tedaviye direnç gelişebilmektedir. Buna rebound melazma denilmektedir.
Q Swiched Nd:YAG lazer Karbon jeller sonrası kullanılabilmektedir. Buna “Karbopeeling” denilmektedir. Bu yöntemde önce melazma alanına Q swiched Nd:YAG lazer uygulanamakta. Sonrasında karbol jel sürülerek tekrar uygulanmaktadır.
Bu lazerlerde kullanım hatasına bağlı olarak kalıcı hipopigmentasyonlar gelişebilmektedir.
Q Swiched Nd:YAG Lazer ve IPL Kombinasyonu
1064-nm QS-Nd:YAG lazer 4-6 mm spot alanı, düşük enerjilerde 2.6–2.8 J/cm2 ve 10 Hz hızlarda melasma lanına 3 pas şeklinde yapılmaktadır. Uygulama alanında eritem ve kıllarda beyazlaşma olmakta. Bu uygulamaya düşük enerjili Q Swiched lazer - LFQS tedavisi denilmektedir. Uygulama 1 hafta ara ile 4-6 seans yapılmaktadır.
IPL ise 555–950 nm filterelerde, 2.5–3 ms pulse ve 6.8– 8 J/cm2 enerjilerde uygulanmaktadır. Uygulama alanında melasma hafif koyulaşmakta. IPL melasmada LFQS hemen sonra yaılmakta. IPL seansları 2 haftada bir tekrarlanmaktadır. Klinik sonuçların iyi olması dışında rekürens yüksektir.
Melazmada Fraksiyonel CO2 lazer Tedavisi
Bu lazer deriye uygulandığında deride deride mikrotüpler şeklinde ablazyonlar yapmakta. Bunların arasında hasarlı olmayan normal deri alanları bulunmaktadır. Buda uygulama lanaında minimal hasarla melazmanın tedavisini sağlamakta.