Kadın ve erkeklerde "Androgenetik alopesi-AGA";  genetik olarak belirlenmiş  ve androjenlerin(erkeksi hormonların) rol oyanadığı ilerleyici ve kalıcı saç saç dökülme nedenleri arasında en sık gözlediğimiz form. Daha detaylı bilgi için...

AGA' da kalın ve sağlıklı (terminal saçlar) saçlar; telojen-anajen evreleri kısalmakta, kalınlıkları-yoğunlukları azalmakta( ince saçlara-velluslara dönüşmekte) ve ilerleyici süreçte kalıcı olarak dökülmekte. Kadın ve erkek için ciddi bir estetik problem olan AGA da sistemik ve topikal ilaçlar klinik etkinlikleri ile kullanılsa da halen radikal bir çözüm bulunamamıştır. 

Son yıllarda üzerinde en fala klinik çalışmaların yer aldığı ve yıldız hızla parlayan 2 yöntem görmekteyiz.  

  • Hastanın kendi kanı ile hazırlanan "Plateletlerden Zenginleştirilmiş Plazma- PRP" ve
  • Hastanın kendi yağ dokusundan elde edilen "Stromal Vasküler Fraksiyon- SVF" 

PRP içeriğinde platelet kan hücrelerinden kaynaklanan büyüme faktörleri(platelet-derived growth factor (PDGF), transforming growth factor (TGF), vascular endothelial growth factor (VEGF), insulin-like growth factor (IGF), epidermal growth factor (EGF) ve interleukin (IL)-1) bulunmakta. Bunlar saçlı deriye uygulandığında saçlı derinin yeni damarlarının oluşum sürecini arttırmakta, doku onarımını sağlamakta, saç folliküllerinde dermal papilla ve bulge alnındaki kök hücreleri aktvi etmekte. PRP nin AGA da kullanımında daha detaylı bilgi için...

Yağ dokusunda bulunan kök hücreler ve stromal hücreler-SVF son yıllarda doku onarımı ve dokuların gençleştirilmesinde kullanılmakta. SVF saçlı deriye uygulandığında içeriklerindeki büyüme faktörleri ve mezenşimal kök hücreleri ile saç folliküllerinin büyümesini ve güçlenmelerini sağlamakta. 

Hastanın kendisinden elde edilen bu iki içerik birleştirildiğinde; PRP + SVF "plateletden zengin stroma" olmakta ve PRS olarak kısaltılmakta. PRS son 5 yıldan beri estetik, ortopedi, kalp-damar cerrahisi, iyileşmeyen yaralar-yanıklarda başarı ile kulanılmakta. 

SVF nin hazırlanması

SVF hazıranmasında sıklıkla hastanın karın alt kısmındaki yağ dokusu kullanılmakta. Bu alana tümesent lokal anestezi uygulanır. 

2 mm lik kanüller ile karından yaklaşık olarak 30 ml yağ dokusu alınır.

Bu yağ dokusu kapalı ve steril bir ortamda 4 dakika 2500 rpm santrifüjden geçirilir. Santrifüj sonrasında enjektörde SVF amaçlı kullanılacak bölüm ayrıştırılmış olmakta. En üstte parçalanmış yağ doksuundan açığa çıkan likit yağ ve en altta kan, serum ve tümesent sıvıdan oluşan bölüm ayrılır. Sadece SVF kullanılacak yağ dokusu bırakılır.

  

SVF 10 ml lik enjektörlere alınır. 1,4-1,2 mm lik  konnektörler ile boş bir 10 ml lik enejektör ile birleştirilir. SVF elde edilecek yağ dokusu bu konnektörler ve 10 ml enjektörler arasında 30-40 kez birbirine aktarılır. Bu mekanik hareket ile yağ dokusu mikro partiküllere ayrılmakta. 

Bunlar tekrar 4 dakika 2500 rpm de 2. kez santrifüjden geçirilmekte. En üstte parçalanmış yağ dokusuna ait likit yağ(toplam volümün % 85 i), bunun altında SVF(toplam volümün  % 10 nu) ve en altta pellet alan(toplam volümün % 10 nu) oluşmakta.

Üstte bulunan likit yağ ayrılır. Daha önce hazırlanmış 5 ml PRP, 1 ml SVF ile karışıtırılarak (PRP + SVF) yani PRS elde edilmiş olmakta.

6 ml lik PRS 1 ml lik enjektörlere alınmakta. 

Kadın ve erkeklerde androgenetik alopeside saçlı deri ön, tepe ve vertex bölgesine PRS enjeksiyonu yapılmakta. 

Uygulama 0,5-1 cm aralıklar ile her uygulama alanına 0,01 mL PRS uygulanmakta.

Uygulama öncesi ve PRS sonrası 6. ve 12 . haftalarda trikogram yapılarak saç yoğunluğu-dansite, saçların büyüme hızları ve saç kalınlıkları ölçülmekte.

Yukarıda görüldüğü gibi saç yoğunluğunda oldukça anlamlı sonuçlar alınmakta.

  


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency