- Gösterim: 22764
Bakteriyel etkenli (Neissseria gonorrhoeae) en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Erkek ve kadınlarda daha çok genç yaşlarda ortaya çıkar.
Gonore Belirtileri Nelerdir?
Bulgular cinsel ilişkiden sonraki 1-14 gün içinde ortaya çıkar. Kadınlarda genellikle belirti vermez. Ancak idrar yaptıktan sonra ağrı ve yama hissi en önemli bulgudur. Bunun yanında vajinal akıntı, pelvik veya karın bölgesinde ağrı önemlidir. Kadınlarda ayrıca adet düzensizliği ve karın ağrısı da eşlik edebilir.
Erkeklerde daha çok penis içinde yanma ve kaşınma hissi en önemli şikayettir. İdrar yaptıktan ya da ejekülasyondan sonra yanma veya akıntı diğer bulgulardır.
Genital alan dışında anal bölgenin iç kısmı olan rektumda, gözlerde, boğaz bölgesinde ve eklemlerde de gonore infeksiyonu ortaya çıkabilir. Anal bölgede ortaya çıkan belirtiler ise akıntı, kaşıntı, kanamadır.
Gonore Nasıl Bulaşır?
Hastalık cinsel ilişki ile bulaşır. Hastalık etkeni semen içinde de bulunur. Ayrıca doğum sırasında anneden bebeğe de geçebilir.
Gonore Tanısı Nasıl Konulur?
Tanı yalnızca klinik bulgulara göre değil vajinal akıntı ya da erkeklerdeki akıntıdan etkenin izole edilmesi ile de konulur.
Gonore Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavide komplike olmayan vakalar ağızdan tek doz 400mg cefixime veya tek doz 125mg IM Ceftriaxone veya kas içine tek doz 2gr spektinomisin veya ağızdan 500mg Ciprofloksasin tek doz ile tedavi edilir. Pharyngeal olanaları tedavi etmek daha zordur.tedaviden 4-7 gün sonra kültür yapılarak kontrol edilmelidir. Gonoreden şüphelenilen hastalar benzer hastalık tablosu oluşturan Chlamydia ve Mycoplasma bakterileri yönünden de değerlendirilmelidir.
Gonore'de Risk Faktörleri Nelerdir?
Başlıca risk faktörleri birden fazla partnere sahip olmak, yeni bir partnere sahip olmak, genç yaşta olmak, daha önce gonore geçirmek olarak kabul edilir.
Gonore Komplikasyonları Nelerdir?
Tedavi edilmemiş gonoresi olan kişilerde bazı komplikasyonlar görülebilir. Kadınlarda ve erkeklerde pelvik inflamatuar hastalığa ve infertiliteye (kısırlık) neden olur, Epididimite, urethral yapışmaya,( yani idrar ve meni yolunun tıkanmasına) sonuçta infertiliteye sebep olur. Gonokoksemi (bakterinin kana yayılması)nadir görülür.Görüldüğünde ise ateş eklem iltihabı ve eklemler çevresinde, ayaklarda, ellerde,yaygın küçük püstüller (deri içinde küçük iltihap alanları) görülür.Bu başka bakterilerinde yapabildiği bir tip septik vaskulitdir(damar iltibabı). Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların daha sık olması en sık görülen komplikasyonlardır. Gebelik sırasında bebeğe etkenin bulaşması sonucunda ise bebekte körlük, baş saçlı deride yaralar ve enfeksiyonlar görülebilir.
Cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olan kişinin hastalığın olduğu zaman içinde daha önce ilişkide bulunduğu kişilere durumu bildirmesi ve bu kişilerin de kontrolden geçmeleri için uyarıda bulunması; tedavi bitene kadar, doktorun belirlediği süre içerisinde hiçbir cinsel aktivitede bulunmaması ya da doktorun izniyle prezervatif koruyuculuğu altında ilişkide bulunması partner(ler)ine ve topluma karşı en önemli sorumluluğudur.