- Gösterim: 14118
Eritema İnfeksiyozum diğer adı ile 5. Hastalık .
Çocuk dönemi döküntülü hastalıkları içerisinde yer almaktadır.
Parvo virüs B 19 adli virüs ile meydana gelen, bulaşıcı ve döküntülü bir viral hastalıktır.
Sadece insanlarda hastalık yapar. Hastalık öksürük, hapşırıkla, havadan solunumla damlacık enfeksiyonu ile bulaşır.
Genellikle çocuklarda görülür, hastalar ile temas sonucu bulaşır. Bu nedenle okul, kreş, yuva gibi yerlerde salgınlar yapar.
Virüs bulaştıktan 4 -14 gün sonra kuluçka sürecini tamamlayarak şikayetler ortaya çıkmaya başlar. Bu dönemde en sık en sık görülen şikayetler; hafif ateş, başağrısı, burun akıntısıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonu yada grip belirtileri ile başladığı için bu dömede şikayetler birçok hastalıkla karışabilir.
Viremi tablosunda en önemli özellik kemik iliğinin baskılanması ve eritrosit-kırmızı kan hücrelerini yapan kemik iliği hücrelerinin yıkılmasıdır. Bu kansızlık gelişimine neden olmaktadır.
Bu şikayetleri takiben birkaç gün sonra yüzde yanaklarda sanki tokat atılmış gibi ödemli kızarıklık ile başlar. Birkaç gün içinde bu kızarıklık gövde, kol ve bacaklara yayılır. Döküntülerde kızarıklıklar ile birlikte kaşıntı olabilir. Bu döküntü 1-4 günde kaybolmaktadır. 7 – 10 gün içinde kendi kendine geçer.
Hastalık büyüklerde döküntü ile seyretmez, ateş, LAP, eklem ağrıları ve eklem şişlikleri görülür. Eklem problemleri daha çok küçük eklemleri etkilemektedir. Eller, ayaklar ve parmaklar gibi.
Sağlıklı kişilerde kendiliğinden iyileşir.
Hamilelerde, immün sistemi zayıflamış kişilerde, kansız kişilerde ve kan hastalığı olanlarda ağır seyreder komplikasyonlara yol açar.
Tanı
Hastanın şikayetleri ve klinik ile tanı konulur. Kesin teşhis için Parvovirüs B19 IgG ve IgM, Parvovirüs B19 DNA PCR tahliller istenebilir.
Tedavi
Beşinci hastalık için spesifik bir ilaçla tedavisi yoktur. Hastalığın tedavisinde istirahat ve destek tedavisi uygulanır. Bu amaçla ateş düşürücüler, eklem ağrıları için ağrı kesiciler önerilmekte. Döküntüler kaşıntılı ise tedaviye kaşıntı önleyici ilaçlar eklenebilir.
Beşinci hastalık kronik kansızlığı olanlar ve kan hastalarında çok ağır seyreder. Hastalık sırasında şiddetli ve derin kansızlık gelişebilir, hastaneye yatırmak ve kan nakli gerekebilir.
İmmün sistemi baskılanmış hastalarda beşinci hastalık çok ağır seyreder, hastanın hastaneye yatırılması ve immün globülin verilerek desteklenmesi gerekebilir.
Gebelerde beşinci hatalık bebekte ani kansızlığa ve düşüğe yol açabilir. Bu durum nadir görülse de sonuçları tehlikelidir.
Korunma
Beşinci hastalık hasta kişilerin öksürük, aksırıkları ile havadan bulaşır. Hasta döküntülerden çok önce hastalığı bulaştırmaya başladığından hastalıktan korunmak güçtür. Hijyen ve sanitasyon kurallarına dikkat etmek bulaşmayı en aza indirir.