Akne ergenlik dönemi ve erişkinlerde sık görülmekte ve hastaların önemli bir kısmında kalıcı izlere yol açmaktadır. Akne kliniği yaşla birlikte azalmakta ancak akne izleri ömür boyu kalmaktadır. Akne izleri akneli hastaların % 95 inde hafiten ağır akne izlerine kadar görülebilmektedir. Ayrıca akne izlerinin kliniği yaşlanma süreci ve güneş hasarı ile dahada kötüleşmektedir.Aknenin deride neden olduğu inflamasyon deride kolajen ve yağ dokusu gibi deri destek dokularının enzimler ile yıkılmasına buda izlere neden olmaktadır. Bu nedenle akne kliniği ne kadar şiddetli ise yani inflamasyon ne kadar fazla ise izlerde o kadar fazla gelişmektedir. Akne yüzde farklı inflamasyon şiddetlerine neden olduğu için aynı hasta yüzünde farklı akne skarları birlikte görülebilmektedir. Akne izleri Akne iz tedavileri; atrofik skar cerrahi çıkarılması, punch elavasyonu, dermabrazyon, kimyasal peeling, subsizyon ve lazer tedavileridir. Lazer uygulamlarıda; ablatf, nonablatif ve fraksiyonel olmak üzere sıralanabilir. Tedavi seçimleri akne skar tiplerine göre tercih edilmektedir. Aşağıdaki tablolarda akne izleri ve tedavi seçenekleri görülmektedir.





Yukarıdaki tabloda gösterilen tedaviler kombine kullanılabilmektedir. Kombine tedavilerde asıl tedavi çevresinde diğer tedaviler destek amaçlı kullanılmaktadır. Bu tedavilerin birliktelikleri klinik sonuçları artırdığı gibi , tedavi seanslarını ve maliyetlerini azaltmakta, hasta konforunu ve tedaviler sonrası hastanın iyileşme süresini kısaltarak sosyal aktivitelerine daha erken dönmelerini sağlamaktadır. Bu kombinasyonlarda diğer bir avantaj uygulama alanına yapılacak anestezinin diğer prosedürler içinde kullanılacak olmasıdır.

Örneğin rolling skarlarda yapılacak subsizyon, punch eksizyon, yüksek konsantrasyonlarda TCAA kullanımı aynı gün fraksiyonel CO2 lazer öncesi yapılabilir. Fraksiyonel CO2 lazer sonrası deri içerisine PRP enjeksiyonu yada deri yüzeyine topikal uygulanması klinik cevabı dahada arttırmakta yan etkileri azaltmaktadır.

Nonablatif fraksyonel lazerler 1,320 nm neodymium:YAG (Nd:YAG), 1,450 nm diode, 1,540 nm erbium:Glass ve 1550 erbium:Glass lazerlerdir. Bunların uygulaması deri yüzeysel probemlerinde etkili iken derin akne izlerinde fazla etkinlikleri bulunmamaktadır. Bu lazer uygulamaları diğer kne iz tedavileri ile yanı gün yada farklı günlerde birlikte uygulanabilmektedir.

Puch eksizyn tedavileri 1-3 seans yapılmakta. Punch eksizyon iyileştikten sonra fraksiyonl CO2 lazer yapılmaktadır.

Aknede atrofik skarlarar yüksek konsantrasyonlarda TCAA uygulanması buna cross teknikte denilmektedir. Bunun hemen sonrasında fraksiyonel CO2 lazer uygulanmaktadır.

Eksizyonel cerrahi uygulamalarda ise eksizyon yapılır ancak absorble suture akonulmada fraksiyonel co2 lazer yapılır sonra sutürlenmektedir.

Subsizyon atrofik skarlarda özellikle rooling akne skarlarında kullanılmaktadır. Skar dokusunu deri yüzeyinden derine çeken fibröz bantlar özel iğneler ile kesilmektedir. Böylece skar dokusunun deri yüzeyine yükselmesi sağlanmaktadır. Bazen bu işlem sonrası skar deri yüzeyine yükselme göstermemekte tekrar yapışmaktadır. Bunlarda subsizyon sonrası skarın altında yaratılan boşluğa dolgular, hastanın kendi yağı, dermal materyaller hatta catgut sutürler kullanılmaktadır. Hatta subsizyon sonrası skarın üzerindeki derinin yukarı sakşını işe yaramaktadır.

Bazı ileri düzeyde skarlarda subsizyon ve hemen sonrasında eksizyon yapılabilmektedir.

Doldular kullanılabilmektedir. Hyaluronik asit, Poly-L laktik asit yada kalsiyum hydroxylapatite kullanılabilmektedir. Bu uygulama lazerler ile kombine edilebilmektedir. Burada önemli olana dolgu sonrası lazerlerin uygulama zamanıdır. Hyaluronik asitlerin dermal uygulamalarından 2 hafta sonra lazerkerin kullanımı önerilmektedir. Fraksiyonel CO2 lazerler bu seviyelere kadar inebilmektedir. Ancak yapılan çalışmalarda bu uygulamanın hyaluronik asite etkisi olmadığı gösterilmiştir.

Hyaluronik asiteler eğer yüzeysel uygulanacak ise ise ilk olarak faraksiyonel lazererin yapılması sonrasında dolguların uygulanması önerilmektedir.

%80-100 TCAA akne skarlarında sadece skar zeminine uygulanabilmektedir. Buna nokta peeling yasa CROSS peeling denilmektedir. Tek başına sık uygulama gerektirmektedir. Etkinliği 1 ay kadar geç ortaya çıkmaktadır.

Nokta TCAA peeling, subsizyon, ekizynal cerrahş uygulama ve frajsiyonel CO2 lazer uygulaması aynı gün yapılabilmektedir. Aşağıdaki hastaya aynı seans içerisinde subsizyon, cross tcaa ve fraksiyonel co2 lazer yapılmıştır.

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency