- Gösterim: 5872
Eski kullanılan CO2 lazerlerde lazerin atış noktaları arasında sağlam deri kalmayacak kadar sık atış noktası vardır. Hedeflenen alandaki tüm deri alanı uygulanan enerjiye bağlı olarak belirli bir kalınlıkta buharlaştırmaktadır.
Bu uygulama ile yapılan aslında derinin istenen derinliğinde bir yanıktır. Ağrılı bir uygulamadır. Anestezi mutlaka gereklidir. Bu amaçla topikal anestezi (lazerden 30-60 dakika önce anestezik kremeler uygulama lanına uygulanır) kısmi rahatlama sağlamakla beraber genellikle yeterli olmayabilir. Tüm yüzün CO2 lazer cilt yenilemesi için genel anestezi tercih edilebilir. Uygulama alanına lokal ve bölgesel anesteziler uygulanabilir.
Uygulama alanı temizlenerek steril koşullarda lazer uygulaması yapılır.
Tüm deri alanı buharlaştırıldığı için açık yara oluşmaktadır. Lazer sonrası maksimum sonuç için bu alanda yara bakımı son derece önemlidir. Uygulama sonrası yaradan hafif kanama ve doku akıntıları olmaktadır. Yara bakımında birinci öncelik kabuk gelişmesinin engellenmesidir. Bu amaçla 1-3 gün kapalı pansumanlar yada açık pansuman tercih edilebilir. Kapalı pansumanda yara örtülerinin alınmasından sonra , gün içinde sık sık soğuk ıslak pansumanlar ve arkasından vazelin benzeri saf besleyici kremler uygulanmaktadır. Bu uygulama kabuklanmayı engellediği gibi lazer sonrası ağrıyı da azaltmaktadır. Son yıllarda kremler dışında biyolojik olarak uyumlu yara örtüleri kullanılabilmektedir. Bu kapalı uygulamaların 3 günü geçmesi istenmemektedir. Uzun süreli kapalı pansumanlar enefelsiyonlara neden olabilir. Oluşan açık yaranın iyileşmesi için 6-10 gün kadar düzenli pansuman uygulanmalıdır. Bu süre sonrasında deri iyileşmektedir. İyileşme sonrası ise hedef alanda uzun süreli (3-4 ay) kızarıklık meydana gelmektedir.