Yüz Analizinde Kadın ve Erkek Arasındaki Farklar

Kadın başının orantıları temel olarak erkek başının orantılarının aynısıdır. Kadın ve erkek başları arasında tabii hallerinde (makyajsız) pek az fark olmaktadır. Olan farklılıklar ise en çok kadının fiziksel yapısından, özellikle yüzün yapısını etkileyen deri altı yağların fazlalığından meydana gelir.

Erkeğin daha hareketli bir yaşamı olmasının bir sonucu olarak kemik ve kas yapısı daha güçlüdür. Örnek olarak bir erkeğin burnunun genellikle daha geniş ve iri olmasının nedeni; erkeğin daha güçlü solunuma gereksinmesi ve bunun bir sonucu olarak solunum organlarının boğaz vb. daha büyümesidir.

Kadın ve erkek arasındaki farklara rağmen bazı erkeklerde kadınsı bir yüz bazı kadınlarda ise erkeksi bir yüz görülebilmektedir.

Bu farklar erişkin dönemde daha belirgin hale gelmekte ancak yaşlanma sürecinde bu farklar azalmaktadır.

Yüzün boyutu; erişkin erkeklerde yüz kadınlardan daha büyüktür. Bu ergenlk döneminde başlamakta ve yaşla birlikte dahada artmaktadır.

Genel yüz şekilleri; Kadınlarda yüz şekli daha ovaldir. Yukarıda saç çizgisinde iki yuvarlak alan ve aşağıda çene olmak üzere ovaldir. Erkek yüz şekli alında daha çok kare şeklinde yada M şeklinde saç sınır ile altta yüz daha köşeli çenede sonlanmaktadır.

Yüzün alt kısmı; erkeklerde yüz alt kısmı kadınlardan daha yüksektir. Bu üst dudak ve çenenin daha büyük olmasından kaynaklanmaktadır

Kafa tası kemiği-Cranium erkeklerde daha kalındır ve kafa kemiklerine bağlanan yüz kaslarının bağlanma noktaları daha belirgindir.

Saç çizgisi; erkeklerde saç çizgisi V yada M şeklinde iken kadınlarda daha yuvarlaktır.

Alın bölgesi; erkeklerde alın daha öne bombeli iken kadınlarda daha düzdür.

Kaşlar; Erkeklerde frontal sinus büyüktürve glabella ve kaşların yerleştiği ark daha belirgindir. Bu nedenle gözler daha derin yerleşimli görülmektedir. Göz çukurunu çevreleyen kemik yapısı olan orbital rim daha köşeli ve dörtgen şeklindedir.

Erkeklerde kaşlar daha yatay şekilli ve tam orbital rim üzerinde ve altında yerleşirken kadınlarda kaşlar daha orbital rimin üzerinde yerleşmekte ve bir ark çizmektedir. Kadınlarda kaşlar “Martı kanatı” formundadır.

Burun; erkek burnu kadından daha büyüktür. Burun sırtı profilden daha konkav görünmektedir.

Yanaklar; kadınlarda yanaklar ve elmecık kemik üstü alan daha belirgindir.

Dudaklar; kadınlarda dudaklarda vermilion daha belirgindir.

Alt çene kemiği-mandibula; Erkeklerde mandibula daha büyük ve geniş görünmektedir. At çene köşesi daha keskin açılıdır.

Çene; Erkeklerde yüzün ön görüntüsünde çene sınırları belirgin ve daha köşelidir. Kadınlarda ise çene daha dar ve yuvarlak görünmektedir. Profilde erkeklerde çene daha önde ve belirgindir.


Kadın ve erkekte yüz oranları aşağıda özetlenmiştir.




Kadınlarda genel olarak yüz biraz küçük, gözler biraz daha büyük, kaşlar biraz yüksek ve kavisli, burun ve ağız daha küçük, dudakları daha etli ve çene yuvarlaktır.

Erkeklerde hatlar daha köşeli olurken, kadınlarda aynı hatlar yumuşak ve kavislidir.

Burun altı- üst dudak arası mesafe (Sn- Sto) erkeklerde daha fazla olduğunu gösterilmiştir.

Aynı şekilde çene konkavitesinin en derin yeri-dudaklar arası orta nokta(Sto- Sm) da erkeklerde fazladır.

Çenenin dikey yöndeki yüksekliği erkeklerde, kadınlara oranla fazla olarak bulunmuştur.

Yüz yüksekliklerinin incelenmesi sonucu burun altı-çene yüksekliğinin (Sn- me) erkeklerde daha fazla olduğu bulunmuşlardır.


Kaşların Şekli ve Yerleşimi

Kaşlar göz çukuru üst kemik yapısının üzerinde hafif bir eğim ile yerleşmektedir. Kaşın iç ve orta kısmı dış kısmından daha kalındır. Erkeklerde  bu yerleşimde ve hafif düzdür. Kadınlarda ise erkelere göre hafif yukarı yerleşmekte ve martı kanadı şeklinde daha açılı yerleşmektedir.Kadınlarda ise ideal kaş supraorbital rimin üzerinde ve belirgin bir kavis göstermektedir. Kadınlarda kaşın dış kısmı supraorbital rimin 10 mm üzerindedir. Kaşın iç kısmı ise dış kısmına göre 2 mm daha aşağıda yerleşmektedir.

Erkeler ve kadınlar arasında kaş şekilleri de farklıdır.

Kaşın iç kısmının kavisli seyri burun sırtı çizgisi ile yumuşak bir geçişle devam etmektedir. Buna Kaş-burun ucu estetik çizgisi denilmektedir.  Erkeklerde kaş-burun ucu estetik çizgisi daha köşelidir. Hatta L harfine benzeyebilmektedir.

Erkek ve kadınlarda en önemli farklardan biriside göz aksındadır.  Erkeklerde bu aks kadınlara göre daha düz hatta dış göz köşesi daha aşağıdadır. Göz üstü kemik yapısı daha önde ve daha güçlüdür.





Yukardaki oranlara bakıldığında bir göz genişliği yani Ex- En mesafesi En – En mesafesine eşit olduğu gibi Ex-Ex bir göz genişliğinin kabaca 3 katıdır.


Mentolabial Fold

Bu katlantı derinliği erkeklerde 6 mm kadar derin iken kadınlarda 4 mm kadardır. Bu erkeklerde çenenin daha belirgin olmasından kaynaklanmaktadır.


Mentolabial Açı

Alt dudak ile çene arasında oluşan açıdır. Bu açı normalde 130° dir. Bu değişkenlik göstermektedir. Erkeklerde 115 ° – 145 °, kadınlarda 120 ° – 130 °dir. Bu açı yüz alt estetğinin değerlendirilmesinde önemlidir. Bu açı horizontal hat ile üst ve alt olarak 2 ye bölünmektedir.

Bu açının üst bölümü alt dudağa aittir ve erkeklerde 47 – 50 ° ± 18 ° iken kadınlarda 50 ° ± 14 °dir.



Mentolabial fold

Mentolabial fold

Mentolabial açı

Mentolabial açı


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency