- Gösterim: 14074
Mentolabial yada labiomental fold mentolabial sulcus olarakta bilinmektedir. Bu yapı aslında alt dudak ile çenenin geçiş sınırıdır. Yüzün alt bölgesinin estetiğinde önemli bir alandır.
Mentolabial Katlantının Derinliği
Bu katlantının en derin noktasına sublabiale yada B noktası denilmektedir.
Alt dudağın vermilion sınırı olan labirale inferius ile pogonion birleştirildiğinde B noktasının bu çizgiye olan uzaklığı mentolabial katlantının derinliğini vermektedir. Bu yaklaşık olarak 4 ± 2 mm dir.
Bu katlantı derinliği erkeklerde 6 mm kadar derin iken kadınlarda 4 mm kadardır. Bu erkeklerde çenenin daha belirgin olmasından kaynaklanmaktadır.
Mentolabial Açı
Alt dudak ile çene arasında oluşan açıdır. Bu açı normalde 130° dir. Bu değişkenlik göstermektedir. Erkeklerde 115 ° – 145 °, kadınlarda 120 ° – 130 °dir. Bu açı yüz alt estetğinin değerlendirilmesinde önemlidir. Bu açı horizontal hat ile üst ve alt olarak 2 ye bölünmektedir.
Bu açının üst bölümü alt dudağa aittir ve erkeklerde 47 – 50 ° ± 18 ° iken kadınlarda 50 ° ± 14 °dir
Bu açının üst bölümü alt dudağa alt bölümü ise çeneye aittir.
Bu açı alt dudağın dışa ve içe olan belirginliği ve çeneye bağlı olarak varyasyonlar göstermektedir.
Alt dudak, mentolabial katlantı koturu çizildiğinde bu çenenin horizontal düzlemde önde-macrogenia yada geride-microgenia yapısına göre değişmektedir. Bu kontur çeneye bağlı olarak düz yada öne açılı olabilmektedir.
Mentolabial açı bir çok faktöre bağlıdır.
- Yumuşak dokular, alt dudağın yapısal özellikleri yani alt dudağın düz, geriye açılanması gibi.
- Alt dudağı pozisyonu; Alt dudağın tam kapanmaya katılmaması kapanma sırasında mentalis kasının kontraksiyonuna neden olmakta buda labiomental sulcusun silinmesine neden olmaktadır.
Çenenin yumuşak dokusunun artışına bağlı olarak çok önde olması labiomental açının daralmasına neden olmaktadır.
Çene kemiğinin yapısal özellikleri bu katlantıyı ve açıyı etkilemektedir. Örneğin çenenin çok önde olması bu katlantının çok belirgin olmasına ve buradaki açının azalmasına neden olmaktadır.
Yüzün alt kısmının yüksekliği bu katlantıyı ve açıyı etkilemektedir. Yüz alt kısmının yüksekliğinin fazla olması labiomental katlantının silinmesine ve açının artmasına neden olurken yüzün alt kısmının yüksekliğinin azalması açıyı daraltmakta ve katlantının daha belirgin olmasına neden olmaktadır.
Labiomental katlantıyı dentoalveolar faktörlerde etkilemektedir. Özellikle alt ön dişlerin açılanması burada önemlidir.
Mentolabial fold un en derin noktası subnasale ile menton arasında kalan yüzün alt ksımının 1/3 kısmında yer almaktadır.
Özellikle mandibula yetersizliğinden kaynaklanan çene yetersizliklerinde bu katlantı değerlendirme ve tedavi planı için son derece önemlidir.
Mandibula ve maxilla kemik yapıları labiomental açıyı ve katlantıyı etkilemektedir.