Dudak - Çene Katlantısının Estetik Analizi

Dudak - Çene Katlantısının Estetik AnaliziYüz estetiği ve estetik uygulamalarında yüzün bütünsel değerlendirilmesi ile yüzün yumuşak dokularının tanımlanması önemlidir. Yüze yandan bakıldığında, yumuşak dokular olarak alt dudaktan çeneye geçişi oluşturan "mentolabial alan"ı belirgin olarak görmekteyiz. Yüzün alt bölgesinin estetiğinde önemli bir alandır ve aslında alt dudak ile çenenin geçiş sınırını oluşturmaktadır. Mentolabial alanın estetik parametreleri, yüzün bütünsel estetiğini ve komşuluğu nedeniyle dudak ve çenenin estetik yargısını da etkilemektedir. Bu nedenle, yüzün estetik problemlerinde ve uygulamalarında hedef bölgelerinden bir tanesidir.

Mentolabial alan estetik normları, yüzün çekici veya çekici olmayan ayrımında son derece ön plana çıkmaktadır. Yüz estetiğinin restoratif planlamalarının optimizasyonunda dudak ya da çene dolgu uygulamaları gibi çok dikkat edilmesi gereken bir alandır.

Mentolabial alanda, yüze karşıdan bakıldığında alt dudak-çene geçişinde bir sınır hattı olarak görünen, yüze yandan bakıldığında bir katlantı olarak fark edilebilen "mentolabial katlantı" ve bu katlantının alt dudak ile çene yumuşak dokularıyla oluşturduğu "mentolabial açı" yer almaktadır.  

Mentolabial Katlantı ve Derinliği

Bu katlantının en derin noktası estetik analizlerde "sublabiale" ya da B noktası olarak tanımlanmaktadır. Mentolabial fold'un en derin noktası subnasale ile menton arasında kalan yüzün alt kısmının üçte birinde yer almaktadır.

Alt dudağın vermilion sınırı olan "labiale inferius" ile çenenin yumuşak dokusunun en ön noktası olan "pogonion" birleştirilerek B noktasının bu çizgiye olan uzaklığı, mentolabial katlantının derinliğini vermektedir. Bu derinlik ırklara göre değişiklik göstermektedir. ABD ve Avrupa'da yapılan ölçümlerde bu yaklaşık olarak 4 ± 2 mm olarak ölçülmüştür. Türkiye'de yapılan çalışmalarda ise 5.63 ± 1.6 mm'dir. Mentolabial sulkus derinliği, Türk erişkinlerinde Avrupalı Amerikalılara göre anlamlı derecede fazladır; bu durum muhtemelen alt çene kemiği mandibulanın daha geride konumlanmasından, retrüzyonundan kaynaklanmaktadır.

Bu katlantı derinliği erkeklerde 6 mm kadar daha derin iken, kadınlarda ortalama 4 mm kadardır. Bu fark, erkeklerde kadınlara göre çenenin daha belirgin olmasından kaynaklanmaktadır.

Mentolabial katlantı, çenenin önde (makrogeni) ya da geride (mikrogeni) yapısına göre değişmektedir; çeneye bağlı olarak silik, düz ya da derin olabilmektedir. Üst ve alt çenenin kapanışına göre yapılan yüz profil tanımlamalarına göre, sınıf III iskelet profilinde sulkus silinirken, sınıf II iskelet profiline sahip olanlarda daha derinleşmektedir.

Çenenin yumuşak dokusunun artışına bağlı olarak çok önde olması, katlantıyı derinleştirmekte ve labiomental açının daralmasına neden olmaktadır.

Yüzün alt kısmının yüksekliği bu katlantıyı ve açıyı etkilemektedir. Yüz alt kısmının yüksekliğinin fazla olması, labiomental katlantının silinmesine ve açının artmasına neden olurken, yüzün alt kısmının yüksekliğinin azalması açıyı daraltmakta ve katlantının daha belirgin olmasına neden olmaktadır.

Labiomental katlantıyı dentoalveolar faktörler de etkilemektedir. Özellikle alt ön dişlerin açılanması burada önemlidir.

Mandibula ve maksilla kemik yapıları, labiomental açıyı ve katlantıyı etkilemektedir.

Mentolabial sulkus, etnik kökene ve ırklara göre değişiklik göstermektedir.


Mentolabial Açı

Alt dudak ile çene arasında mentolabial katlantıda oluşan açıdır. Bu açı ortalama olarak 130° olarak kabul edilmekte ve değişkenlik göstermektedir. 140°'ye kadar olan açı ise estetik olarak normal kabul edilebilir. Erkeklerde 115° – 145°, kadınlarda 120° – 130°'dir. Bu açı, yüz alt estetiğinin değerlendirilmesinde son derece önemlidir. Bu açı, alt dudağın dışa ve içe olan belirginliği ile çeneye bağlı olarak varyasyonlar göstermektedir.

Mentolabial açı bir çok faktöre bağlıdır.

  • Yumuşak dokular, alt dudağın yapısal özellikleri, yani alt dudağın düz, geriye açılması gibi.
  • Alt dudağın pozisyonu; alt dudağın tam kapanmaya katılmaması, kapanma sırasında mentalis kasının kontraksiyonuna neden olmakta, bu da labiomental sulcusun silinmesine neden olmaktadır.

Son yıllarda bu açı, labiomental katlantıdan çizilen bir hat ile üst ve alt olarak ikiye bölünerek değerlendirilmektedir.

  • Bu açının üst bölümü alt dudağa aittir ve erkeklerde 47 – 50° ± 18° iken kadınlarda 50° ± 14°'dir.

yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency