Uyuz'un Klinik Belirtileri

Bulaşma sonrası klinik belirtiler sıklıkla 3-6 hafta sonra ortaya çıkmakta. Ancak daha önce uyuz hastalığı geçirmiş kişilerde bu süre 1-2 gün kadar daha kısa olabilmektedir.

Tüm gün boyunca olmakla birlikte özellikle akşamları hatta yatakta artan bir kaşıntının varlığı son derece hastalık için tipiktir. Erişkinlerde sıklıkla el parmak araları, el ve ayak bilekleri, koltuk altı ve kasıkta, genital alanda kaşıntılı aşağıda tanımlanan lezyonlar gelişmekte.  

Sillon (Burrow, Tünel)

Sarkoptun deridekorneum içinde açtığı tünellerin dıştan görünümü tüneller şeklindendir. Bu 0.5 ile 1 cm uzunluğunda, deriden hafif kabarık, düz veya  zig zaglar gösteren ince hatlardan ibarettir.

Bu yolların sonunda genellikle küçük bir vezikül mevcuttur (vezikül perle), bu vezikülün içinde sarkopt bulunur. Tüneller en çok el parmak araları ve el yan taraflarında ve genital bölgede bulunurlar. Şüpheli bölgeye mürekkep uygulanıp yıkanırsa kolaylıkla görülebilir hale gelmektedir.


Gece Artan Kaşıntı

Sarkopt geceleri yatak içerisinde-sıcak ortamda hareket ettiğinden, hastalarda geceleri artan şiddetli bir kaşıntı görülür. Kaşıntının oluşmasında sarkoptun enzimleri veya dışkısına karşı gelişen immünolojik reakiyonlar da rol oynamaktadır.

Kaşıntı hastalar tarafından "hayatlarında yaşadıkları en sıkıcı kaşıntı" olarak ifade edilmekte. Kaşıntı sarkoptun kendisinden ve sarkopta karşı kişi tarafından geliştirilen immünolojik cevaba bağlı olarak ortaya çıkmakta. Bunu aşağıdak mekanizmalar ile yapmaktalar; 

  • derideki duysal nöronlar tarafından salgılanan TLR-3,4,7 aktive olmakta. 
  • sarkoptun feçesinde aktif enzimlerden proteazlar reseptör 2 yi aktive etmekte. Bunlar deri hücreleri olan keratinositlerdeki kaşıntı reseptörlerini aktive etmekte. 
  • klasik olarak uyuz hastalığında Th1/Th2 immün sistemin her ikiside aktive olmakta. Bunlar allerjik reaksiyondan, deri döküntülerinden, kaşıntıdan ve klinik formun gelişiminden sorumludur. Örneğin daha kabulklu yaralar ile syreden norveç uyuzunda Th2 allerjik reaksiyonda sorumludur. Th2 eosinofileri ve IgE yapımını aktive etmekte. Yaşlanma ile Th1 immünite azalmakta buda yaşlıarda daha kabuklu uyuz klinik formunu açıklamakta. 

 

Deri Döküntüleri

Kaşıntı ve sarkoptun neden olduğu reaksiyonlar sonucu ve araya giren ikincil enfeksiyonlara da bağlı olarak deride farklı formlarda lezyonlar meydana gelir. Bunlar kaşıntı izleri, sarkopta bağlı gelişen küçük su toplamlarının-vezikül perle kaşıntı ile patlaması ile oluşan erozyon, papül, püstül, kurut ve likenifikasyon gibi belirtilerdir.

Simetrik Yerleşim

Hastalık deride simetrik bir yerleşim gösterir. Derideki bu yerleşim teşhis açısından önemlidir. Lokalizasyon bölgelerini şöyle sıralayabiliriz: el parmak araları, el bileği, dirsek, koltuk altı ön duvarı, bel kuşak bölgesi, kalça, diz, iç ve dış bilek alanları, kadınlarda meme başı ve çevresi, erkeklerde  penis özel yerleşim bölgelerindendir. Çocuklarda bunlara ilave olarak yüz, el içi ve ayak tabanlarında da yerleşebilir.Yetişkinlerde yüz, saçlı deri ve sırtta kürek kemiği orta alanı bölge tutulmaz.

Aile Enfeksiyonunun Olması

Her insanda hastalığa yakalanma olasılığı aynıdır; fakat, aynı ev içerisinde çok sayıda insanın yaşadığı, yatılı misafirliğin sık olduğu kesimlerde yayılma daha hızlı olur.




yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency