Tırnak Batmasının Tedavisi

Tırnak batmasında tedaviyi belirlerken hastanın ağrısı, tırnakta mevcut enfeksiyon, tırnak batmasında tırnak kenarlarının tırnak yatağına ve tırnak kenarına açılanması, tırnak kenarında derinin büyümesine ve tırnak batması klinik şiddetine göre tedaviler seçilmelidir. Tırnak batması klinik olarak evredleri değerlendirilerek tedavi edilmektedir.

1. Evre 

Tırnak kenarında kızarıklıklar var, dokunma ile ağrılı ancak püy yani akıntılı iltihap, trınakta onikolizis-trınak yatağından ayrılma ve batık kısımda granülasyon dokusu yok.

tirnak_batmasi_tedavi_evreleri_1.jpg


Bu evrede şu tedaviler yapılmaktadır;

  • Tırnağın batan kısmı yabancı bir cisim gibi davrandığı için öncelike bunun çıkarılması gerekmektedir.
  • Günde 2 defa ayakların sıcak suda 10-20 dakika bekletilmesi ve sonrasında antibiyotikli ilaçları sürülmesi oldukça etkili bir yöntemdir.
  • Vinil serum tüpleri aşağıdaki gibi boylamasına kesilerek steril ortamda hatta lokal anestezi yapılarak batan tırnak kenarına yerleştirilebilir. Sonrasında flaster yada cyanoacrylate ile yapıştırılmakta.
  • Yıkamalar sonrası tırnak köşesine pamuk parçalarının konulması bunun öncesinde diş iplikleri ile tırnak köşeleri hafif yukarı kaldırılabilir.
  • Parmağa flaster gibi yara bantları iki taraftan yapıştırılarak tırnak batması önlenebilir.
  • Sık tekrarlamalar olduğunda fenol uygulaması yapılabilir.  

2. Evre 

Parmakta özellikle trınak batık alanında kızarıklık, ağrı ve şişme artmakta. Bu alanda iltihap nedeni ile püy oluşmakta, bu nedenle renk sarı olabilir.  Bunun patlaması ile akıntı gelişebilir.Tırnak batık alanında onikolizis yok ancak ve granülasyon dokusu gelişmiş olabilir. İnfeksiyonun yayılması parmakta el/ayakta lokal enfeksiyona hatta genel enfeksiyon ile ateşe neden olabilir.

Bu dönemde enfeksiyon nedeni ile müdahele yapılmaz. Öncelikle hastaya sistemik yada lokal antibiyotik tedavisi uygulanır sonrasında müdahale edilir.

Lokal anestezi altında batan tırnak ve granülasyon dokusu cerrahi olarak çıkarılır.

Gerekir ise fenol uygulaması yada tırnak matrix alanının yeniden yapılandrılması cerrahisi yapılır.

Sonrasında 1. evre uygulamalarına devam edilir. 


3. Evre 

Evre 2 nin klinik olarak daha ilerlemiş tablosu. Evre 1 ve 2 sıklıkla ilk trınak batması öyküsünde görlürken evre 3 de hastanın daha önce aynı tırnakta birden fazla batma öyküsü bulunmakta.

Batma alanında kızarıklık, ağrı, şişme ve püy akıntısı daha fazla. Bu alanda tırnakta onikolizis yok ancak garanülasyon dokusu yoğun. Tırnak batığı alanında çevre doku büyümeye başlamış.

Bu dönemde enfeksiyon yoğun ise hastaya sistemik yada lokal antibiyotik tedavisi uygulanır sonrasında müdahale edilir.

Lokal anestezi altında batan tırnak ve granülasyon dokusu cerrahi olarak çıkarılır.

Gerekir ise fenol uygulaması yada tırnak matrix alanının yeniden yapılandrılması cerrahisi yapılır.

Sonrasında 1. evre uygulamalarına devam edilir. 

4. Evre 

Evre 3 ün klinik olarak daha ilerlemiş tablosu. Ayrıca tırnak batma alanında granülasyon dokusu ileri düzeyde buna bağlı olarak onikolizis gözlenmekte. Bu klinik tablo bazı hastalarda diğer erken evreler olmadan aniden gelişebilmekte.

Bu dönemde enfeksiyon yoğun ise hastaya sistemik yada lokal antibiyotik tedavisi uygulanır sonrasında müdahale edilir.

6 aydan uzun süren kronik tablolarda kemik dokunun etkilenme riski için radyolojik değerlendirmeler istenebilir. 

Lokal anestezi altında batan tırnak, büyüyen yumuşak doku ve granülasyon dokusu cerrahi olarak çıkarılır.

Bu dönemde fenol uygulamasından uzak kalınmalıdır(fenol onikolizis alanında daha fazla hasra yaparak iyileşme sürecinde istenmeyen sonuçlara neden olabilmekte).

Tırnak korunacak şekilde tırnak matrix alanının yeniden yapılandrılması cerrahisi yapılır.

Sonrasında 1. evre uygulamalarına devam edilir. 

5. Evre 

Tırnak batıklarının en ileri ve ağır klinik evresidir. Tırnakta önceki evreye ek olarakbütün yada bütüne yakın olarak onijkolizis ve çevre yumuşak dokuda büyüme gelişmiştir. 

Bu dönemde hastaya sistemik ve lokal antibiyotik tedavisi mutlaka uygulanır sonrasında müdahale edilir.

Bu evrede kemik dokunun etkilenme(osteomiyelitis gibi) riski için radyolojik değerlendirmeler mutlaka istenmelidir. 

Lokal anestezi altında gerekir ise tüm tırnak, büyüyen yumuşak doku ve granülasyon dokusu cerrahi olarak çıkarılır.

Bu dönemde fenol uygulaması yada tırnak matrix alanının yeniden yapılandrılması yapılmaz. 

Evre geriledikten sonra yapılacak tedaviler belirlenir. 

Sonrasında 1. evre uygulamalarına devam edilir. 


Cerrahi tedaviler  

Trınak batıklarında cerrahi tedaviler 2 türlü uygulanır.

  • Tırnak bütünlüğü korunacak şekilde cerrahi veya lazer ile yapılan uygulamalar.  Bunlarda tırnak batmasının klinik evresine göre
    • tırnak batan kısmı, granülasyon dokusunun cerrahi olarak alınması

    • Burada asıl amaç trınağın bütününü korumak ve batmayacak şekilde enine daraltılmasıdır. Bu uygulama için yukarda olduğu gibi aseptik koşullarda lokal anestezi ve turnike uygulandıktan sonra batan trınak ve çevresinde büyümüz olan yumuşak doku ve çıkarılacak matrixin üst kısmı işaretlenir.

Tırnak batan kısmı, granülasyon dokusu, batık çevresinde büyüyen yumuşak doku, batık kısıma uyan tırnak yapım alanı olan matrixin cerrahi olarak çıkarılması(matriksektomi) yapılır. Matriksin yan hornları cerrahi, küretaj, elketrokoter yada lazer ile alınabilir.

En don dikişler ile doku onarımının yapılır. Dikişlerin kullanımında son yıllarda "alfa dikiş" denilen bir teknik tercih edilmekte.

Hafif olgularda ve tırnak matrixine müdahale yapılmayacak ise sıklıkla kullanılan yöntem, basitçe 6 stepten oluşmakta. İlk olarak aseptik koşullarda lokal anestezi ve turnike uygulanır. Batık tırnak trınak ucundan matrixe kadar uzunlamasına işaretlenir. Aşağıdaki temsili resimlerde olduğu gibi lateral nail fold ve batık tırnak cerrahi olarak çıkarılarak dikilir.

 (A) A longitudinal resection line was identified according to the part of ingrown nail that needed to be removed; (B) from the junction point between the margin of eponychium and the longitudinal resection line, a 45-degree angle excision was performed; (C) an arc incision was made along the lateral nail fold, assuring that the range included the hypertrophic granulation tissue; (D) the ingrown nail plate was cut along the longitudinal line and the hypertrophic tissue and corresponding part of nail matrix were completely removed; (E) the proximal lateral nail fold was sutured, using two or more Nylon 4/0 sutures; (F) in order to fixate the nail margin on the toe/finger, one or more Nylon 2/0 sutures were performed as needed; (G) the immediate appearance of the toe/fingernail after the operation

 Cerrahi yöntemin özel bir modifikasyonu ise persip olarak aynı sadece batık tırnak çevresindeki büyüyen yumuşak doku farklı çıkarılmaktadır.

  

Uygulam sonrası 15-30 dakika hasta gözlenir kanama kontrolü sonrası antibiyotikli kremler uygulanarak kapalı pansuman yapılır.

  • Tırnak ve tırnak kökü tamamen alınarak hiç çıkmaması sağlanır. Bu en son tercih edilmesi gereken yöntemdir.


Lazer tedavileri

Lazer tedavisi ise cerrahi tedavi gibi yine lokal anestezi altında yapılmaktadır. Cerrahi yöntemden uygulama olarak tek farkı işlemin daha kontrollü yapılması ve tedavi sonrası başarı şansının daha yüksek olmasıdır. Lazer ile tırnağın batan kısmı alınmakta ayrıca büyüyen tırnak kenar dokuları lazerle temizlenmekte hatta tırnak yatağı ve tırnak kökünün bu kısmı lazer ile yakılarak tırnak yatağına göre tırnak daraltılmaktadır.

Fenol uygulaması

Tırnak batan kısmına aseptik koşullarda lokal anestezi ve kanama kontrolü için parmağa trunike uygulanır. Batan tırnak kısmı özel bir makas ile matrixe kadar kesilir. Pens ile tırnak, granülasyon dokusu ve matrixi çıkarılır. 

Sonra 80 – 88% fenol ucunda pamuk bulunan aplikatörler ile tırnak matrixine rotasyonlar ile 1 dakika uygulanır. Uygulam sonrası 15-30 dakika hasta gözlenir kanam kontrolü sonrası antibiyotikli kremler uygulanarak kapalı pansuman yapılır.

Sistemik antibiyotikler ve ağrı kesiciler verilir. Hastanın 24 saat uygulam alanı yukarda olacak şekilde,temel ihiyaçları dışında, istirahat etmesi istenir. 24 saat sonra pansuman yapılır ve 2 hafta hastanın pansumana ve günlük aktivitesine devam etmesi istenir.

 

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency