Gebelikte hormonsal değişimler ile birlikte kadınlarda;  hirşutizim, saç ve saçlı derinin kalınlaşması, doğum sonrası telojen saç dökülmesi, androjenik alopesia gibi fizyolojik olarak kabul edilen değişimler yapmaktadır. Gebelikte östrojen ve progestron hormonlarının artışı ve doğum sonrası bunların azalması bu fizyolojik değişimlerden sorumludur. 

Bu hormonlar deri ve saçlarda steroid hormonlara cevap veren reseptör ailesi üzerinden etkili olmaktadır. Bu reseptörlerde östrojen, progestron, androjenler, glukokortikosteroidler, tiroid hormonları, retinoidler ve deltanoidler etkili olmaktadır.

Gebelikte artan östrojenler ilk olarak damarsal doku, deri, meme ve uterusu etkilemektedir. İkincil olarakta tiroid bezi, adrenal bezler ve kıllarda etki göstermektedir.

Gebelikte 2. ve 3.  3 aylık dönemlerde saçların büyüme evresi olan anajen faz oranlarında artma olmaktadır. Anajen faz oranlarında artma  günlük saç dökülmesinde azalmaya yol açmaktadır.  

Gebelikte saç yoğunluğu son 3. yada azalmakta saç kalınlığı artmakta ancak saç uzaması yavaşlamaktadır(özellikle saçların arka kısmında-occipital alanda).

Doğum sonrası döneminde bu oranların azalması ve telojen fazda artış saç dökülmelerine neden olmaktadır. Bu dönemde normal dökülmeden 2-3 katı bir dökülme gerçekleşmektedir. Doğum sonrası 1-4 aylarda dökülme başlamakta ortalama 6 ay sürmekte bazen 1 yıl kadar dökülmeler uzamaktadır.

Gebelik kadınlarda vücut kıllarında özellikle belli alanlarda artışa-hirşutizime neden olmaktadır. Buda fizyolojik olarak kabul edilse bile dikkatli olunmalıdır.Hatta kıllanma artışı yaşıyan gebelerde eğer çocuk kız ise meskülinize fetusa(erkeksi) neden olmaktadır.

Buna karşın saçlı deride androjenlerin artışı erkeksi tipte saç dökülmesine neden olmaktadır.

Gebelikte; koryonik triotopini, TRH ve ACTH plasenta tarafından yapılır ve salınmaktadır. Bu tiroid hormon değerlerinde artışa neden olmaktadır. Buda saçları etkilemektedir.

Mevsimlerin saç üzerinde etkili olduğunu biliyoruz. Ilık mevsimlerde kıl büyümesi artar. Eylülde bu pik yapar aralık-haziran arası en düşük zamanıdır. Bu nedenle sonbaharda doğum yapan kadınlarda mevsimsel ve hormonsal etki birlikte daha fazla saç dökülmesi yapmaktadır.

Gebelikte demir ve çinko eksikliği saç dökülme nedeni olabilir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency