Rozasea'nın Klinik Çeşitleri

Rosaceanın klinik türleri bulunmakta. Bunlar;

Rozaseada İnatçı Ödem

Bu oldukça nadir görülen bir durumdur ve teşhisi genellikle gözden kaçırılabilmektedir. Hastalar genellikle deforme olmuş yüz çizgilerinden şikayet ederler, diğer şikayetler genellikle belirtilmez. Alın, kaş ortası, göz kapaklarının üst kısmı, burun ve yanaklar gibi etkilenen bölgelerdeki sert ödem ile karakterize olmaktadır.

Rozasea Conglobata

Genelde kadınları etkilemektedir. Katılaşmış plaklar ve eritematöz ciltte kanamalı nodüler abseler ile karakterize olmaktadır.


Rozasea Fulminans

Bu form conglobatanın aşırı uçta bir varyantıdır. Ani başlangıç çene, yanaklar ve alın başta olmak üzere kırmızı bir suratta akıntılı nodüller bulunmakta. Yüzde yoğun kırmızıdan maviye renk değişimi ve şişme gözlenebilir. Genellikle gözler etkilenmez. Sebore sabit bir özelliktir ve genellikle seborenin hastalığın başlangıcı ile ciddi bir biçimde artış gösterdiği onaylanmıştır. Rosacea fulminans genellikle ergenlik sonrası döneminde kadınları etkiler, bu kişilerin bazıları duygusal travma geçirmektedir.



Rozasea Fulminans
Oftalmik Rozasea
Oftalmik Rozasea
  • Rozasea Fulminans
  • Oftalmik Rozasea
  • Oftalmik Rozasea
  • Rozasea Fulminans

    Bu form conglobatanın aşırı uçta bir varyantıdır. Ani başlangıç çene, yanaklar ve alın başta olmak üzere kırmızı bir suratta akıntılı nodüller bulunmakta. Yüzde yoğun kırmızıdan maviye renk değişimi ve şişme gözlenebilir.
  • Oftalmik Rozasea

    Oftalmik rozasea yüz rozaseanın şiddetinden bağımsızdır. Göz belirtileri rozasealı hastaların % 20’si kadarında deri belirtileri gözlenmeden önce ortaya çıkabilir.
  • Oftalmik Rozasea

    Göz belirtileri; yanma ve batma, gözlerde kuruluk hissi, ışığa hassasiyet, görmenin bulanıklaşması, konjunktivada ve göz kapağının kenarında telanjiyakteziler, göz kapağı ya da göz çevresinde eritem. Korneal komplikasyonlar arasında benekli keratit, korneal infiltratlar/ülserler veya marjinal keratit bulunmaktadır ve görme kaybı riski de mevcuttur.
  • Rozasea Fulminans
  • Oftalmik Rozasea
  • Oftalmik Rozasea


Oftalmik Rozasea

Oftalmik rozasea yüz rozaseanın şiddetinden bağımsızdır. Göz belirtileri rozasealı hastaların % 20’si kadarında deri belirtileri gözlenmeden önce ortaya çıkabilir. Göz belirtileri; yanma ve batma, gözlerde kuruluk hissi, ışığa hassasiyet, görmenin bulanıklaşması, konjunktivada ve göz kapağının kenarında telanjiyakteziler, göz kapağı ya da göz çevresinde eritem. Korneal komplikasyonlar arasında benekli keratit, korneal infiltratlar/ülserler veya marjinal keratit bulunmaktadır ve görme kaybı riski de mevcuttur. Rosacea keratitinin olumsuz bir prognozu vardır ve şiddetli vakalarda görme kaybına yol açabilir. En yaygın görülen oküler etkisi blefarittir (pullanma ve kabuklanma ile göz kapaklarının kenarlarının kronik olarak iltihaplanması). Pek çok durumda oftalmik muayene yapılması gereklidir.


Lupuoid veya Granülomatöz Rozasea

Bu form sıkı, sarı kahverengimsi veya kırmızımsı kütanöz papül veya nodüller ile karakterize olmaktadır. Lezyonlardan daha az ödemlidir ve sıklıkla normal gözüken bir cilt üzerine yerleşmişlerdir ancak bazen yaygın şekilde kırmızı ve pürüzlü halde olabilirler. Tipik olarak, her hasta için tek formadadır ve göz çevresini etkilemektedirler. Rozaseanın bu formunu teşhis edebilmek için diğer belirti ve semptomlara gerek duyulmamaktadır. Lupoid veya granülomatöz rozasea deride yaraların oluşmasına yol açabilir.

Steroid Rozasea

Bu form; rozasea hastalarına yanlışlıkla, güçlü topikal steroidler ile uzun bir süre boyunca tedavi edildiklerinde ortaya çıkmaktadır. Başlangıçta hastalıkta azalma görülür ancak, zaman içerisinde papülopüstüller, nodüller, komedonlar ve en son olarak derinin incelmesi ve görünen telanjiyaktezilerin artması gibi steroid atrofi belirtileri de ortaya çıkar. En önemli şikayetler kaşınma, yanma, acı hissi ve yoğun kırmızılıktır. Steroidlerin kesilmesi başlarda rozaseada bazen çok şiddetli alevlenmelere yol açmaktadır.

Gram-Negatif Rozasea

Bu form gram-negatif folikülit ile aynıdır. Özellikle ağız yada göz çevresinde derin nodüller ve sarı püstüller ile karakterize olmaktadır. Tanısı çok kolay bir şekilde gözden kaçırılabilir ve sadece püstüllerin içeriğine yapılacak kültür analizi ile tanısı konulabilir.


Halojen Rozasea

Sistemik olarak iyodürler veya bromürlerin uygulanması rozasea conglobataya benzer bir klinik resmin ortaya çıkmasına yol açabilir. Halojenlere maruz kalma ortadan kalkınca lezyonlar düzelir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency