- Gösterim: 7937
Rozaseada deride kronik ödem fibroblastalarda fazla aktivasyona buda doku büyümelerine – tumörlere neden olmaktadır. Burunda nefes almayı engeleyebilmektedir. Hatta uykuda solunum problemlerine neden olabilmektedir. Sıklıkla BCC SCC gibi cilt kanserleri ile karışmaktadır.
Rinofima
Burunda bağ dokuda ve sebase yağ bezlerinde büyümeyle ortaya çıkmaktadır. Deri tümörlerinin arasında en sık görülenidir ve erkekleri etkiler. Burnun 2/3 alt kısmında sıklıkla gelişmektedir. Genelde, nadir görülen bir komplikasyondur ve nadiren 40 yaş öncesinde başlar. Evre II rosacea eşliğinde görülebilir, ancak sadece yüzün başka yerlerinde görülen rosaceanın az şiddetli varyantlarına sahip yüksek sayıda hasta mevcuttur.
Rinofimanın dört tane klinik varyantı bulunmaktadır:
- Glandülar form; deride düzensiz çöküntülü bir yüzey ve gözle görülür foliküler deri açılımları ile burnun boyutta değişkenlik gösteren asimetrik genişlemesi ile karakterize olmaktadır. Sebum atılımı artmıştır. Lokal basınç beyaz macunsu maddenin dışarıya çıkmasına yol açar.
- Lifli formu; bağ dokunun ve sebase bezlerin yaygın büyümesi ile karakterize olmaktadır.
- Fibroanjiyomatöz form; burnun bakır-kırmızısı veya morumsu—kırmızı renkte olması ile karakterize olmaktadır. Burun boyutu büyümüştür ve yüzey geniş ektatik damarlar ile karakterize olmaktadır.
- Aktinik form; temel olarak çok kolay şekilde yanıp nadir olarak bronzlaşabilen kişilerin ışınlardan zarar görmüş derilerinde ortaya çıkmaktadır. Burunda nodüler kütleler ile düzensiz şekilde genişlemesi ile karakterize olmaktadır.
Metofima
Alın bölgesinde doku tümörleri
Otofima
Kulak memelerinin şişmesi, özellikle karnıbahar şeklinde deformasyon göstermesidir.
Blefarofima
Göz kapaklarının şişmesi