Nevus, Mole ve Benler

“Nevus- Mole” ler halk arasında “BEN” diye bilinirler. Benleri melanositlerden farklılaştığı düşünülen ve melanin sentezleme yeteneğine sahip hücreler yapmaktadır. Bunlara “nevomelanositer” hücreler denilmektedir. Bu hücreler melanositlerden farklı olarak dendrit yani kolsu uzantıları yoktur ve hücre toplulukları oluşturmaya eğilim gösterirler. Deride melanosit ve nevomelanostlerin ortak özelliği; derinin renk veren hücrelerinin tek gerçek kanseri olan “Malin Melanom”e dönüşebilme potansiyelleridir.

Bu nedenle benler çok ciddiye alınmalıdır. benlerin tanı, takip ve tedavileri ancak konusunda uzman Dermatolog tarafından yapılmalıdır.

Genel olarak zararsız olan ve büyük bir bölümü benlerden meydana gelen, derinin bu, renkli tümoral oluşumları sıklıkla kahverengi veya siyah renkte olurlar. Bazıları deriden kabarık dururken, bazıları deri seviyesindedir. Çok değişken boyutlarda gözlenebilir. Doğuştan olabildiği gibi sonradan da çıkabilir. Görünüşlerine, renklerine,kökenini aldıkları hücrelere ve deride yerleştikleri anatomik derinliğe göre göre farklı isimlerle adalandırılırlar.

Benlerin isimlendirilmesinde sınıflandırılmasında farklı yöntemler kullanılmakla birlikte en anlaşılır sınıflama; aşağıda analatılamya çalışılandır. Bu sınıflamada benlerin deride yerleşim derinlikleri be köken aldıkları hüvreler ön plandı düşünülmüştür.

  1. Epidermal nevüsler
  2. Melanositik nevüsler
  3. Dermal nevüsler

yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency