- Gösterim: 16825
Kıllar kendi içlerinde ayrı bir büyüme siklusu izlerler. Bu evrelerin uzunluları yaşa, beslenme düzenine, hormonal faktörlere , mevsime, psikolojik ve patolojik süreçlere gore değişmektedir. Bu evrelerini süreleri dermal papiladan salgılanan büyüme faktöflerine bağlıdır. Insulin-like growth factor ve fibroblast growth faktör 7 en bilinenleridir.
Bunlar;
- Anagen evre; kılın aktif büyüme evresidir. ve 3 e ayrılmaktadır. En uzun evredir ve saçlı derideki kıların % 86 nından fazlası bu evrededir. Saçlı deride anagen 3-6 yıl sürmektedir. (vücut bölgelerine gore anagen evre değişmektedir.Örneğin bacalarda 19-26 hafta, kollarda 6-12 hafta ve saklada 4-14 hafta gibi)
- Proanagen
- Mesanagen
- Metanagen
- Catogen evre; büymenin ve kılın gerileme evresidir.Aslında bir geçiş evresidir. Kıl follikülünde hem yapısal hemde kimyasal değişimler olmakta. Dermal papillada yukarı çekilmekte bulge seviyesine kadar gelmektedir. Normalde bulb derinliği 2-4 mm iken 0.25-0.5 mm derinliğe gerilemekte. Sonrada kıl kaybedilmektedir. Kılların catogen evreye girmesi travma, kimyasallar ve endojen hormonlar(Adrenocorticotropic hormon (ACTH) ve 17b-estradiol gibi) ile olabilmektedir.
- Telogen evre; dinleme evresi saçlı deride kılların %10 azı bu evrededeir.(gövdede %40-50) Bu oran 100.000 follikül sayısında günde 50-100 saçın günlük dökülmesini açıklamaktadır. Telojen evreye kılların girdiğinde kıl yapımıda duraktadır. Son hücreler yukarı çekilen kıla tutunmaktadır. Melanogenesisisn durması telojen kılın pigmentiz kök yapısına neden olmaktadır. buna “Club” denilmektedir. Saçlı deride telojen 30-90 gün % 13 saçlı deride oranıdır.
- Exogen (teloptosis) evre; dökülme evreside denilmektedir. Telogen evreden follikül anagen evreye girerken saçların atıldığı evredir.
- Kenogen evre; bazı saç follikülerinde telogen evre sonundan önce kıl şaftı follikülden atılmakta ve bu dönem de follikülde kıl olmamakta. Bu evreye kenogen evre denilmektedir. Kenogen evre daha çok androgenetik alopeside görülmektedir.