- Gösterim: 3371
Konjenital yani doğum öncesi zaten anne rahminde var olan analamına gelmektedir. Konjenital hemnjiyonlar bu nedenle doğumda var olan hemanjiyomlardır. Gebelik döneminde yapılan US değerlendirmede deride damarsal bu tümör rahatlıkla görülebilmektedir. Deri dışında karaciğerde ve diğer organlarda da olabilmektedir.
Yeni Doğan-infantil hemanjiyomlara göre daha koyu renklidir ve yapısında telenjektazi yani kılcal damarlar daha fazladır. Ortası daha açık renkli görünmektedir.
Vücuta yerleşim alanları, kadınlarda fazla görülmesi, US görünümleri ile infantil hemanjiyomlara benzemektedir.
Daha çok kol ve bacaklarda gözlenir. Her iki cinstede eşit görülmektedir.
Sıklıkla 1 tanedir ve 5cm çaplara kadar ulaşmaktadır.
2 klinik formu tanımlanmıştır;
- Hızla gerileyen konjenital hemanjiyom-rapidly involuting congenital hemangioma (RICH) ; bunların % 50 si ilk 7 ayda tam olarak gerilemektedir. Geri kalanı ise 14 aya kadar büyümektedir. kaybolması ile fazla iz kalmamaktadır. Genelde tek olan bu hemanjiyomlar gri-morumsu bir tümör şeklindedir, çevreye dağılan ışınsal venler, ortada telejektaziler ve ortasında soluk bir lan klinik olarak ortak görüntüdür. Shunt gelişimi nedeni ile kalp yetmezliğine neden olabilmektedir. Gerilemeleri doğumdan sonraki ilk birkaç haftada ortaya çıkmakta ve 6-14 ayda klinik gerileme tamamlanmaktadır.
- Gerilemeyen konjenital hemanjiyom-noninvoluting congenital hemangioma (NICH); iyi sınırlı, plak şeklinde tümöral yapılardır. Pembe, mavi yada soluk renktedir. Ortasında telenjektazi ve çevresinde soluk halka görülmektedir. Ancak yeni doğan hemanjiyomlardan farklı olarak kendiliğinden gerilemezler ve tedavilere cevap vermezler.
Tedavi yeni doğan hemanjiyomlarında olduğu gibidir.
Konjenital ve infantil hemanjiyom klinik değişimleri arasındaki farklar aşağıdaki resimde özetlenmiştir.