- Gösterim: 5594
Hemanjiyomalar damar iç yüzeyini kaplayan endotel hücrelerinin hızla çoğalmasından kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. ( Damarsal malformasyonlarda ise damarların endotel yapıları normal ancak damarlarda yapısal değişiklikler vardır.) Hemanjiyomalar deride, mukozal yapılarda ve diğer tüm yumuşak dokularda ve iç organlarda görülebilmektedir Çocukluk döneminde görülen damarsal kökenli tümörlerin en sık görülenleridir.
%60 oranında baş ve boyunda, % 25 oranında gövdede ve % 15 oranında kol ile bacaklarda gözlenmektedir.
Hemanjiyomaların % 80 ni tektir ve iyi sınırlı 0.5-5 cm çapları arasında gözlenmektedir.
% 70*90 oranında doğum sonrası ilk 1 ayda gözlenmektedir. % 10-12 oranında ise ilk 1 yıl içerisinde ortaya çıkmaktadır.
Ekrin yani ter bezlerinden kaynaklanan hemanjiyomalar bildirilmiştir. Bunlar diğer hemanjiyomlara benzemekle üzerinde terlemenin olmayışı yada aşırı terleme bunun tanısını desteklemektedir.
Damarada endotel hücrelerin tümöral gelişimi vaskülogenezis(anjioblastların ilkel kan damarları oluşturması ile yeni damasal yapıların büyümesi) yada anjiyogenezis(daha önceki damarın büyümesi) olarak gelişmektedir.
Damarlarda hücresel çoğalmayı gösteren damarsal endotel büyüme faktörü -vascular endothelial growth factor (VEGF) hemajiyomanın büyüme aşamasında yükselmektedir.
Plasenta ve hemanjiyoma endotel hücrelerinden vücutta başak hiçbir hücre yada tümör hücresi tarafından yapılmayan glukoz transport izoform 1-glucose transporter isoform 1 (GLUT1) protein yapılmaktadır. Bu nedenle hemanjiyomanın plasental hücrelerin çocuğa geçmesi ve embolizasyonu ile oluştuğu düşünülmektedir.