Dolgu Uygulaması

Kadın ve erkeklerde vücut estetiği kavramı kültüre, zamana ve coğrafyaya bağlı olarak değişmekte.  Kalça estetiğinde otolog yağ enjeksiyonları altın standart olmakla birlikte(daha detaylı bilgi için...)  hyaluronik asit-HA, kalsiyum hidroksiapati yada poly L lactic acid içeren dolgulara günümüzde tercih edilmekte. Kalça estetiğinde başlarda daha fazla kullanılan protezler günümüzde daha az tercih edilmekte. Dolgular yüz ve vücudun estetik bir alanında yeniden yapılandırılma-rekonstrüktif veya kozmetik amaçlı yumuşak dokuların şekillendirilmesi ve volüm artışı için son yıllarda giderek daha popüler bir prosedür haline geldi. Brezilya gibi Latin Amerika ülkelerinde popüler olan kalça büyütme uygulamaları (Brezilya popo büyütme-BBL olarak trendi artmaya devam etmekte) uygun hastalarda bu dolgular kullanılarak BBL yapılabilmekte. Kozmetik uygulamalarda artan ürün ve uygulama zenginliği hasta tercihlerinin; hızlı uygulama, az ağrı, çabuk ve beklentileri karşılayan estetik sonuçlar, uygulama sonrası hızlı sosyal hayata geri dönebilme yönünde değiştiğini göstermekte. Bunu Google arama motor tercihlerinde de görmekteyiz. Google Trends in son beş yıllık geriye dönük bir analizi yapıldığında cerrahi olarak kalça büyütme("popo ameliyatı") yerine dolgu ile kalça büyütme ("popo dolgusu") aramalarının daha fazla tercih edildiğini görmekteyiz. 

Kadınlarda estetik olarak çekicilik algısında vücut silüetinin kum saati şeklinde, göğüs, bel, kalça ve kollar-bacakların birbiri ile orantılı olması gibi genel tanımlamalar yer almakta.  

Vücut silüetinde bel kalça geçişinin yumuşak "S" kıvrımlarına sahip ve orantılı olması istenmekte. 

Kalçaın estetik olarak çekici algısında kalça ve bel çevresi oranları son derece önemli. 

Bu oran ideal olarak 0.65 olmakla birlikte "Brezilya Poposu" tanımı ile bu oran 0.5 lere kadar kalça volüm artışı ile birlikte azalmakta. bel çevresi sabit kalacak şekilde oranın değişimi vücut silüetini ve kalça estetik değerlerini değiştirmekte.

Bel/kalça oranı ile birlikte kalça volümün genel olarak kalçanın üst alanında, ortada ve alt alanında yoğunlaşmasıda vücut silüet ve kalça estetiğinde önemli. Bu ayrıca kalça projeksiyon aanınıda belirlemekte. 

Hyaluronik asit - HA vizkoelastik özelliği, yüksek su tutuma yeteneği, yüksek biyolojik uyumluluğu ve alerjik ve immünolojik reaksiyonlara neden olmaması ile dolgu amaçlı en fazla kullanılan ürün .eklem hastalıklarında, estetikte, göz hastalıklarında, cerrahi ve yara iyileşmelerinde daha yüksek kullanım olanakları sağlamaktadır. Hyaluronik asit ya da hyaluran normalde tüm canlıların (bitkilerde, hayvanlarda ve insanlarda) hücreler arasında doğal olarak bulunmaktadır. Derimizde dermis dokusunu oluşturan temel bir ara maddedir. 70 kg bir insanda vücutta toplam 15 gr HA bulunur ve vücutta HA in yaklaşık olarak 5 gr her gün parçalanıp yenisi sentezlenmektedir.  Deride bağ dokusu olarak kollajen ve elastin lif kümeleri ve bunların arasında su tutan ve hacim yaratan HA molekülleri bulunmaktadır. Laboratuvar ortamında elde edilen hyaluronik asit deri altı dokularar enjekte edilmekte. 

HA enjeksiyon uygulaması açısından kalça anatomik yapısı; deri altı destek dokusu ortalam 3 cm kalınlığındadır ve deri altından glutesu maksimus kasına doğru yüzeysel yağ, yüzeysel fasya, derin yağ ve derin fasya tabakalarından oluşmaktadır. Bu tabakalardaki yağ dokusu kalçanın estetik olarak volümünü-projeksiyonunu(kalça kemikleri ve gluteıs maksimum kası ile birlikte) ve yumuşak hatlarını sağlamakta. Kadınlarda yağ dokusu erkeklerden biraz daha fazla. Yaşlanma ve kilo alaımında yağ dokusu değişmekte, derin yağ dokusu artarken yüzeysel yağ dokusu azalmakta.

Yüzeysel yağ dokusu; anatomik yapısında 2mm den küçük çaplı az sayıda damar ve sinirsel yapıları az sayıda içermesi(kalçada önemli kan damarları ve sinirler gluteus maksimus kasın içinde ve altında yer almakta) nedeni ile hyaluronik asit dolgular içim ideal katmandır. 

 

Günümüzde kalça hyaluronik asit uygulamalarında kullanılan ürün içeriği yüksek kohezyon özellileri ile iyi bir volüm ve lift etkisi sağlamakta. Hyaluronik asit zamanla yok olur iken dokuda yeni kolajen yapımnı uyarmakta.

 

Kalça yüzeyinde hasta ayakta dik duruken uygulama yapılacak alanlar işaretlenir. Bunun için kalça üzerinde x ve y düzlemleri çizilir. 

Bu iki düzlemin kesişim noktası kalça yüzeyinde enjeksiyon yapılacak alandır ve  işaretlenerek bu noktalara %2'lik lidokain ile lokal anestezi yapılır. Bu noktalardan kalça yüzeyine hedeflenen estetik sonuç için hyaluronik asit-HA  4-6 cm uzunluğunda ve 18 gouge kanüller ile enjekte edilmekte. 

 

Enjeksiyon uygulaması öncesi hastada hedeflenen kalça şekillendirmeye karar verilmekte.

Kalça şekilendirmede estetik amaca dönük olarak aşağıdaki temsili resimde olduğu gibi HA enjeksiyonu planlanır. Orta noktadan kanül ile deri altına girilerek(8 mm likderinlik)  aşağıdaki resimde gösterildiği kanül geri çekilirken(orta noktaya fazla yaklaşılmadan) HA enjekte edilir. Sonra açı 30 derece değiştirlerek ilk bolus enjeksiyonun 2 cm uzağına yeni alan uygulama tekrarlanır. Her bir kalçaya klinik amaca göre değişmekle birlikte maksimum 10 ml HA solüsyonu uygulanır. Uygulama alanına hafif masajlar yapılarak solüyonun dokuda dağılımı ile homejenizasyonu sağlanır. 

 

 

Kalçada yukardaki standart uygulamalar dışında kişiye ve cinsiyete özgü modifiye uygulamalarda yapılabilir. Ancak uygulama standardı ne olursa olsun uygulama alanına HA homojen dağılımı için masaj yapılır ve steril spançlar ile orta kanül giriş alanına 3-5 dakika kompresler yapılarak sadace kanül giriş noktası 48 saat pansuman ile kapatılır.

Uygulama sonrası 2 hafta kalça alanına yoğun basınç uygulamasından kaçınılması istenmekte(kompresyon giysisi yada korse kullanılmaz. İlk 48 saat yorucu aktivite, egzersiz, suya, güneşe ve ısıya maruz kalma istenmez. 

48 saat sonra günde 5 defa 5 dakikalık 5 gün boyunda uygulama alanına hafif masajlar yapılması istenir. 

Uygulama alanında 2 haftaya kadar ödem, kızarma, hafif ağrı ve morluklar gelişebilir.  

Kalça volüm artışı, sıkılaştırıma ve kaldırma uygulamlarında ideal hastalar 25-55 yaş arası ve vücut kütle indeksi(BMI) 27–30 kg/m2 ve daha az olan hasta gurubudur. Hastada deri altı yağ dokusunun normal-orta olması beklenirken doku sarkmasının normal-hafif olması istenmekte.  

HA enjeksiyonu kalça büyütme sonuçları 2 hafta sonra daha net değerlendirilebilir. Daha iyi estetik sonuçlar elde etmek için tekralayan seans uygulamaları 2-3 hafta sonra yapılabilir. İstenen optimum sonuçlar için 2 hafta ara ile 3-4 seansın gerekli olduğu düşünülmekte. HA klinik ve estetik sonuçlarının zamanla kaybolması nedeni ile aynı protokoler ile yılda 1 kez tekrarlanması istenmekte. 

Uygulama sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek olası komplikasyonlar ve yan etkiler önemli. Bunlar; yağ enjeksiyonlarındaki kadar yüksek oranda olmasada damar tıkanıklıkları(genellikle bu kadar büyük çaplı bir kanül veya bu tür seyreltilmiş ürünle meydana gelme riski çok düşük), uygulama yerlerinde morluk, enjeksiyon yerinde ağrı ve  enfeksiyon, çok düşük bir yüzde oranı ile hematom gelişmesi mümkündür. Bunlar çeşitli küçük müdahalelerle (oral steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar, antibiyotikler ve sıcak kompresyon vb.) kolayca yönetilebilir. Bu uygulamalarda granülomlar veya şişlikler hasta için temel endişe kaynağıdır ancak uygulama sırasında dokuda ortaya çıkan düzensizlikler ilk 24-48 saat içinde düzelmekte. 

 

 

 

 

 

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency