- Gösterim: 12087
Vitiligo hastalığında sık görülen hastalıklar aşağıda anlatılmaya çalışılmıştır.
Tiroid Hastalıkları
Vitiligo otoimmün(immün sistem yani vücudun savunma sisteminin yanlışlıkla kendi doku ve organlarına saldırması) bir hastalıktır. Bu nedenle vitiligo hastalarında tiroid bezinin otoimmün hastalıkları gözlenebilmektedir.
Bunlardan ilki “Hashimoto’s thyroiditis” tir. Bu hastalıkta tiroid bezine immün sistem saldırmakta ve hastalığın son döneminde tiroid bezi dokusu azalmakta ve tiroid hormon eksikliği yani hipotiroidizim gelişmektedir. Bu dönemde deri soluk-sarımsı-sert ve kuru olmakta, el ve ayaklar gibi vücudun uç noktaları soğumakta, hastalar soğuğu tolere edememektedir. Tırnak ve saç geç uzamakta, tırnaklar kırılmakta ve saçlarda incelme ile dökülme olmakta, kabızlık, yorgunluk, kalp hızının yavaşlaması, diastolik hipertansiyon, entellektüel aktivitede azalma, yüz ve göz kapaklarında şişme olmakta, lipido azalmakta, adet düzensizlikleri gelişmektedir. Bu hastalarda anti TPO testleri tanıda yardımcı olmaktadır.
Vitiligo ile birlikte sık görlen diğer tiroid otoimmün hastalığı “Graves hastalığı” dır. Bu hastalıkta tiroid bezi normalin 2-3 katı büyümekte ve tiroid hormonlarının fazla salınmasından kaynaklanan hipetiroidizim gelişmektedir. Buna bağlı olarak; hiperaktivite, sinirlilik, kilo kaybı, aşırı terleme, çarpıntı, sistolik hipertansiyon, ishal atakları, derinin sıcak ve nemli olması, lipido azalması ve adet düzensizlikleri olmaktadır. Göz kapakları geriye çekilmekte gözler daha öne itilmekte daha belirgin hale gelmektedir. Tiroid hormonu ölçüm testleri tanıda yardımcı olmaktadır.
Alopesi;(Saç kıran hastalığı)
Vitiligo gibi otoimmün bir hastalıktır. Sıklıkla saçlı deride ancak sakal, kaş, kirpik ve vücut kıllarında aniden başlayan bir yada daha fazla yamalar tarzında dökülmeler olmasıdır. Küçük ve az sayıda olabileceği gibi bazen tün saçlar hatta vücut kılları dökülebilmektedir. Tırnaklarda pitting, lunulada kırmızı spotlar ve tırnakta uzunlamasına çizgilenmeler olabilmektedir.
Romatoid artrit
Otoimmin bir hastalıktır. Eklemleri saran zarların iltihaplanmasıdır. Sıklıkla el, bilek, diz ve ayak eklemleri etkilenmektedir ve simetrik eklem tutulumu gözlenmektedir. İştahsızlık, yorgunluk hissi, kaslarda zayıflama belirtileri eklem şikayetlerine eşlik etmektedir. Hareketle artan eklem ağrıları ve şişmeleri olmakta ve zamanla eklem şeklinide bozmaktadır. Eklem dışında deri altında romatoid nodul denilen şişlikler ve iç organ tutulumlarıda gelişebilmektedir.
Pernisiyöz anemi
Otoimmün hastalıklar gurubundadır. Bu hastalarda mide asit sıvısında kobalamin bağlayan protein yani “intrinsic factor(IF)” eksiktir. Bu eksikliğe bağlı olarak Vit B 12 eksikliği ortaya çıkmaktadır. Bu eksiklik ile birlikte sinir anomalileri ve ishal gibi sindirim sistem şikayetleri olmaktadır. Vitiligo ile birlikteliği bildirilmiştir.
Addison hastalığı
Böbrek üstü bezlerinin yetersizliğinde görülmektedir. Böbrek bezleri vücudun hormonal sistemini düzenler ve kortizonun salgılandığı asıl hormonsal organdır. Bu bezlerin yetersiz çalışması yorgunluk, zayıflık hissine neden olmakta, kilo kaybı, iştahsızlık, bulantı ve kusma, deride hızla renk koyulaşması(ellerde, boyunda ve yüzde güneş gören ve sürtünen alanlarda) ortaya çıkmaktadır.
Sistemik lupus eritematozis
Otoimmün bir hastalıktır kronik seyirlidir, alevlenme ve azalmalar dönemleri göstermektedir. Alevlenme dönemlerinde deride, eklemlerde, böbrek, beyin ve sinir sisteminde, akciğerde ve sindirim sisteminde belirtiler yapmaktadır. Otoantikorlar Anti DsDNA, anti-Ro (SS-A), anti-La (SS-B), anti-Sm ve anti-nucleosome testleri tanıda yardımcı olmaktadır.
Psoriasis(sedef Hastalığı)
Geç yaşta başlayan ve İnsülin kullanımı gerektiren Diabetes Mellitus (Şeker Hastalığı)
Otoimmün bir hastalıktır ve pankreas bezinden insulin salgılayan beta hücrelerin yok olması ile gelişmektedir. Kanda şeker ani yükselmeleri ile kendisini göstermektedir.
İnflamatuar bağırsak hastalıkları
İnflamatuar bağırsak hastalıkları otoimmün hastalıklardır ve 2 major tipi vardır; Ülseratif Kolitis, ve Kron Hastalığı. İshal, kanama, karın ağrıları, ateş, kramplar, iştahsızlık, bulantı ve kusma, yorgunluk ve kilo kaybı yapmaktadır. Eklem ağrıları sık ortaya çıkmaktadır. Kemik erimesi, göz tutulumu, idrar yollarında problemler gelişebilmektedir.
Multiple sclerosis(MS)
Merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Beyindeki sinirlerde demyelinizasyon, axon kaybı ve nörolojik fonksiyon kayıpları gelişmektedir. Kadınlarda daha sık gözlenmektedir. Sıklıkla 20-40 yaş döneminde başlamaktadır. Beyinde yerleşim yeri ve hastalığın şiddetine gore şikayetlere neden olmaktadır. His kayıplarından, duyma ve görme kayıplarına, kas zayıflıklarına kadar değişebilen klinik belirtileri ile ataklar yapmaktadır.
Myasthenia gravis
Kas sisteminde zayıflama ve yetersizlikler yapmaktadır. Kadınlarda daha sık gözlenmektedir. Göz çevresi kasları en erken etkilenen kaslardır. Çift görme, göz kapağında düşme ve çiğneme kaslarında zayıflama yapmaktadır. Belirtiler dinlenme ve uykuda azalmakta sonra tekrar başlamaktadır. Hastalığın ileri dönemlerinde kollarda güç kaybı olmaktadır.
Skleroderma
Nedeni bilimeyen kronik bir hastalıktır. Vücut destek dokularını, deri, akciğer, sindirim sistemi, böbrek ve kalp başta olmak üzere iç organlarda küçük damarları etkileyen bir hastalıktır. Morfea en sık gözlenen lokal formudur. Deride sert, gergin, yüzeyi düzleşmiş ve kenarı viole renkte plaklara yapmaktadır. Sistemik tutulumunda bilinen varyantı CREST sendromudur.
Sjögren’s sendromu
Kronik seyirli otoimmün hastalıktır.
Göz, ağız, burun ve vajinada kurulukla seyretmektedir. Deride damarların etkilenmesi ile kaşıntılı, derialtı kanamaları yapan ürtikere benzeyen döküntüler yapmaktadır. Bazen tek başına(Primer Sjögren’s sendromu) bazende diğer otoimmün hastalıklar ile birlikte olabilmektedir. (Sekonder Sjögren’s sendromu)
anti-Ro (SSA) ve anti-La (SSB) antikor testleri tanıda yardımcı olmaktadır.
Kronik Aktif Hepatitis
Otoimmün ilerleyici karaciğer hücre hasarı ile seyretmektedir. Siroz ve karaciğer yetmezliği gelişmektedir. Tedavi yapılmadığında 6 ay içerisinde hastaların % 40 ında ölüm gelişmektedir.
Otoimmün Çoklu Hormonsal Organ tutulumlu sendrom;(APS)
APS-1, APS-2, APS-3 ve APS-4 tipleri tanımlanmıştır.
APS-1 (APECED yada Whitaker sendromu) da kronik seyirlidir. Klinik olarak mukoza ve deride kandidiazis, kronik hipoparatitodizim ve Addison hastalığı olmaktadır. Duyu kayıpları, sinir ve kaslarda aşırı duyarlılık, hipotansiyon, deride kuruma, tırnaklarda kırılma, saçlarda seyrekleşme olmaktadır.
APS-2( Schmidt sendromu) da Addison’s hastalığı, otoimmün tiroid hastalığı ve Tip I Diabet olmaktadır.
APS-3 de ise tiroid hastalıkları ve (Addison ve hipoparatitodizim dışında) otoimmün diğer hastalıklar olmaktadır. 3 alt tipi tanımlanmış;
APS-3A; endokrin hastalıklar
APS-3B; sindirim sisteminin otoimmün hastalıkları
APS-3C; Deri, nörolojik-kas sisteminin otoimmün hastalıkları olmaktadır.
APS-4; yukarda tanımlanmış hastalıklar dışındaki otoimmün hastalıkların birlikteliği söz konusudur.
Vitiligo sıklıkla APS-3 gözlenmektedir.
Vogt–Koyanagi–Harada (VKH) sendromu
Uveomenejitik sendrom olarakta bilinmektedir. Göz, deri, kulak ve beyinde probemler olmaktadır. Gözde iki tarflı uveitis, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlamsı, vitiligo, saçlarda ve kıllarda beyazlaşma ve alopesi görülmektedir.
Alezzandrini sendromu
Gözde tek taraflı retinada dejenerasyon, karşı tarafta vitiligo, ve kıllarda beyazlaşma, duyma bozuklukları olmaktadır.
Sarkoidosis
Nedeni bilinmemektedir. Akciğer, karaciğer, deri ve göz etkilenmektedir.
Lichen planus
Deri, mukoza, saçlı deri ve tırnakları etkilemektedir. Nedeni bilinmemektedir.
Kaşıntılı viole renkte döküntüler yapmaktadır. Vitiligo ile aynı alanlara yerleşebilmektedir.
Ürtiker(Kurdeşen-Dabaz)
Deri, mukoza, sisndirim ve solunum sistemini etkileyebilmektedir.
İktiyozis
Deride kuruluk ve balık pulu şeklinde döküntüler yapan cilt hastalığı gurubudur.
Maling Melanoma
Melanosistlerden kaynaklanan cilt kanseri.
HIV hastalığı;(AIDS)