- Gösterim: 20652
Mongolian spot-MS; Mongol lekesi, Moğol lekesi olarak ta bilinmektedir. Yeni doğan cilt lekeleri arasında sınıflandırılmaktadır.Doğumla gözlenir ancak sonradan da gelişebilmektedir.
Sıklıkla kuyruk sokumu üzerinde ve belde görülmektedir. Lekeler 1 yada daha fazla olabilir.
Boyutları birkaç cm den 20 cm lere kadar ulaşabilmektedir. Boyutları diğer doğum lekelerine göre daha büyüktür ancak vücut alanının % 5 ini geçmemektedir.
Her iki cinsiyeti de eşit tutmaktadır.
Irksal olarak Moğol ve Türkler gibi Orta Asya ırklarında sık görülmektedir. Bu nedenle Moğol lekesi olarak tanımlanmıştır. Ayrıca Japon, Çin ve Macar ırklarında da sık görülmektedir. Amerikan yerlilerinde(Siyularda) ve Polenez adaları ırklarında da görülmektedir. Türklerde görülme sıklığı %12-25 oranında bildirilmiştir.
Buradaki leke gelişimi deride dermiste melanosit artışına bağlıdır. Dermiste pigmentasyonun derin yerleşmesi Tyndall etkisi denilen bir optik etkiye neden olmaktadır ve pigmentasyon mavi görünmesini sağlamaktadır.
Moğol lekeleri; deriden kabarık olmayan, yuvarlak, oval yada düzensiz şekilli olabilmektedir.
Lekelerin maviden yeşile, gri, ve siyaha kadar rengi değişebilmektedir. Renk ilk yılda biraz koyulaşmakta daha sonra ilk 1 yıl sonunda kendiliğinden kaybolmaktadır. 6 yaşına kadar kalıcı olabilmekte lekeler görülebilmektedir. Nadiren ileri yaşlarda erişkinlikte kalabilmekte bunlarda ciddi estetik problemlere neden olmaktadır.
Çok nadiren mongol lekelerinin saçlı deride, yüzde, omuzlarda ve kollarda olması diğer pigmente lekeler; OTA nevus, ITO nevus, Hori Nevus, Blue nevus ile karışmasına neden olmaktadır.
Ayrıca mor rengi travma sonrası gelişmiş bir kanama olarak düşünülmekte yanlışlıkla çocuk istismarları tanıları konulmaktadır.
Mongol lekelesi nadiren bazı metabolik hastalıklar ile birlikte olabilmektedir. En sıkıkla Hurler hastalığı , Hunter hastalığı mucolipidosis, Niemann-Pick hastalığı ve mannosidosis ile birlikte olmaktadır. Özellikle yaygın, geç yaşlarda kaybolmamış ve fazla sayıda mongol lekelerinde bu metabolik hastalıklar düşünülmelidir.
Dudak yarıkları ile birlikte dudaklarda mongol lekesi olabilmektedir.
Tedavi
Kendiliğinden ilk 5 yılda kayboldukları için tedaviye gerek yoktur.
Erişkin yaş döneminde devam edenler özellikle bel ve kalçada olanlar kapalı alanlarda oldukları için fazla kozmetik problemlere neden olmamaktadır.
Ancak yüz ve kolar gibi estetik alanlara yerleşenler, fazla sayıda ve büyük olanlar ciddi estetik problemler yaratmaktadır.
Lazer Tedavisi; Q swiched lazerlerden; Alexandrite, Ruby ve Nd-YAG lazerler kullanılmaktadır. Merkezimizde DEKA laser Duolite QS Q swiched Nd YAG lazer kullanılmaktadır.