Diş Eti Gülümsemesi (Gummy Smile)

Genital alanda koku kadın ve erkek için bazı durumlarda ciddi sosyal ve psikolojik problemlere yol açabilmektedir.

Kadınlarda genital alanda deri bezleri dışında bu alan özgü özel bezler ile de oldukça zengin bir anatomiye sahiptir.  Sebase bezler, ter bezleri ve apokrin bezlerden kaynaklanan normal deri kokusu dışında, Bartholin ve skene bezlerden kaynaklanan ve erkeklerde olmayan farklı bir sekresyonada sahiptir. Ayrıca cervix mukozası, uterus endometrium, oviduktal kanal sıvıları ve vajina mukoza hücreleri döküntüleri ve vajinanın kendisine ait salgılarda dış genital alanın kokusuna katılmaktadır.

Genital bölgenin deri ve sekresyonundan kaynaklanan koku “genital bromohidrosis” olarak tanımlanırken genital akıntıdan kaynaklanan koku “malodor” olarak tanımlanmaktadır.

Her ikisi koku dışında kadınlarda iç çamaşırlarda renklenme birlikte olabilmektedir.

Genital koku aslında kadında sürekli olmakla birlikte mens dönemlerinde daha da artmakta malodora dönmektedir.

Mens dönemi dışında deri salgıları hormonsal kontrol altında olduğu için preovulatuar ve ovulatur dömnem de bu koku yine artmaktadır.

Batı toplumlarında yüksek kalorili ve özellikle kırmızı et ağırlıklı beslenme koltuk altında olduğu gibi genital alanda da koku gelişiminden sorumludur.

Tüm çalışmalara rağmen koltuk altı aşırı kokusu ile istenmeyen genital alan kokusu arasında bir korelasyon bulunamamıştır.

Genç kadınlarda genital bölge temizliği düzenli yapılmadığında dış genital alan katlantılarında sebum (smegma) birikmektedir. Bir süre sonra bakteriler le birlikte koku oraya çıkmaktadır.

Kasık yada genital alanda kokuda bakteriyel kökenli uçucu kimyasallar bulunmuştur. Sıklıkla laktik asit ve 3-hydroxy-2-butanone gibi C2 -C5 alifatik asitleri kokudan sorumlu olduklarını görmekteyiz.

Vajinal koku yine bu alana özgü Doderlein’s bacilline bakteri kökenlidir.

Bakteriyal vajinitiste balık kokusu ortaya çıkmaktadır. Bu koku vajinal sekresyonla daha belirgin olmaktadır. Bu koku “Trimethylamine” bağlıdır. Trimethylamine balığın kaslarındaki trimethylamine oxide olması ile oluşmaktadır. Bozulan balıktaki kokunun nedeni aynı maddedir.

Bakteriyal vajinitis dışında benzer koku vajinal pH değişimi ile de görülmektedir. Vajinal pH normal değeri olan 4.5 in üstüne çıkmaya başladığında ve pH 5-6 olduğunda balık kokusu gelişmektedir.

Patolojik kokularda maling bir hastalık düşünülmelidir.

Vajinal ve genital hastalıklarda malodor gelişebilmektedir. Örneğin Gordmerella vaginalis “non-specific vaginitis” neden olmakta ve malodor gelişmektedir.

Anaerobik bakteriler uçucu yağ asitlerine neden olmakta bunlarda malodora neden olmaktadır.

Kanserde Doderlein’s bacilli sayısı azalmakta ve vajinal diğer bakteriler kaynaklı malodora neden olmaktadır.

Pedler ve tamponlar uygun bakteriyal ürüme ortamları ile malodora neden olmaktadır.

Vajnal malodorda lactobacilli (Doderlein’s bacilli) sayıları önemlidir. Normalde vajinal pH 4.0-4.8 iken hastalıklarda 5.6 yada daha yukarı çıkmakta.

Vaijal akıntıda “Fluor Test (cytocellophane metot)” ve vajinal sekresyon pH ölçemü yapılmakta. Bu test için kullanılan aplikatör ucunda MR (methyl red; pH 5.4-7.0) ve BCG (brom cresol green; pH 4.0 5.6) bulunmakta bu vajinal pH 4-7 arasında ölçmektedir. Vajnal malodorda leukorrheal durum ve lactobacilli (Doderlein’s bacilli) sayıları önemlidir. Normalde vajinal pH 4.0-4.8 iken hastalıklarda 5.6 yada daha yukarı çıkmakta. 


Diş Eti Gülümsemesi (Gummy Smile)

yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency