- Gösterim: 991
Fiziksel görünüm, kişisel, sosyal ve profesyonel etkileşimlerimizde etkili bir faktördür. Dermatolojik hastalıklarla ilişkili değişen cilt görünümü veya estetik şekil bozuklukları, sosyal eleştiriye, özsaygının azalmasına ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir. Vücudun görünür bölgelerindeki problemler bu olumsuzluğu daha da artırabilir. Dermatolojideki gelişmeler bunlarla başa çıkmak için büyük ölçüde yardımcı olsa da, hâlâ radikal çözümler sunamadığımız birçok özel durum vardır. Ayrıca dermatolojik tedaviler anında yeterli klinik sonuçlar vermemekte ve sabır gerektirmektedir. Medikal estetik veya lazer gibi modern tedavilerde özellikle hastalar tarafından hızlı ve eksiksiz sonuçlar beklenmesi de zorluklar yaratmaktadır. Dermatolojik ve estetik prosedürler, iyileşme süreçlerinde uygulama alanlarında geçici eritem, morluklar ve pigmentasyon gibi düzensizliklere neden olabilmektedir. Cilt kamuflaj uygulamaları, bu senaryolarda geçici de olsa anında rahatlama sağlamaları ve tedavilere zaman kazandırması açısından etkili bir araçtır.
indaÇoğu cilt rahatsızlığı ve şekil bozukluğu doğrudan bir fiziksel bozukluk veya bulaşıcı olmayan bir hastalık olarak algılandığı için önemsenmeyebilir. Ancak hastalar üzerindeki psikososyal ve duygusal etkileri, iş, akademik başarı, sosyal ilişkiler ve boş zaman aktivitelerini etkileyecek kadar önemli olabilir. Depresyona ve anksiyeteye yol açabilir. Kadın hastalar, erkeklere göre daha fazla sıkıntı yaşama eğilimindedir. Cilt hastalığının bulaşıcılık algısı, hasta üzerinde sosyal damgalanma gibi algılara neden olabilmektedir.
Cilt kamuflajının en önemli faydası, görsel açıdan anında sonuç vermesidir. Bu tıbbi tedavinin etkisi geçene kadar bazı tedavi edilebilir dermatozlarda bile yardımcı olabilir. Kamuflaj, çevremizdeki meraklı bakışların ve soruların rahatsızlığına karşı özgürlük sağlayarak günlük yaşamı ve sosyalleşmeyi çok daha kolay hale getirir. Pigmentasyon, yara izi ve damarsal lezyonları olan hastalarda kamuflajın etkisini değerlendiren çok merkezli bir çalışmada, kamuflaj kullanımının yaşam kalitesi üzerinde önemli bir iyileşme sağladığı gösterilmiştir.
Fransızca 'kör etmek' anlamına gelen 'camouflage' kelimesinden türetilen kamuflaj, bir şeyi gizlemek için malzeme, renklendirme veya aydınlatma kombinasyonları kullanılarak görünümünü değiştirmek veya belirsizleştirmek anlamına gelmektedir. Cilt kamuflaj uygulamalarının amacı, özel olarak formüle edilmiş kozmetik preparatların yardımıyla, hastalıklar ve estetik problemler nedeniyle bozulmuş cilt görünümünün geçici olarak normalleştirilmesidir. Geçmişte 'tıbbi makyaj' ve 'kozmetik kamuflaj' gibi farklı isimler verilmiştir. Kozmetik ve makyajın geleneksel olarak kadınlarla ilişkilendirilmiş olması, bunların erkeklerde kullanımına olan isteksizliği azaltmak için son yıllarda 'cilt kamuflajı tedavileri' kullanılmaktadır.
II. Dünya Savaşı sırasında yanık yaralanmaları olan pilotların izlerini gizlemek ve böylece görünümlerini iyileştirmek için İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde ilk olarak ten renginde preparatların kullanıldığını görmekteyiz. Yıllar geçtikçe, bu ürünlerin renk ve ton yelpazesi genişledi. Artan farkındalık ile kozmetik kamuflaj ürünleri endüstrisi muazzam bir şekilde büyüdü. Bu arada birçok ülkede sadece bu iş için eğitilmiş ve lisanslandırılmış kamuflaj uygulayıcıları dernekleri kuruldu. Örneğin, İngiltere'de kamuflaj hizmetleri, "British Association of Skin Camouflage", "Skin Camouflage Network" ve "Red Cross Camouflage Service" ile "Changing Faces" gibi örgütler aracılığıyla yürütülmektedir. Bu merkezlerde kamuflaj konusunda uzmanlar tarafından hastalara eğitim verilmektedir.
Cilt Kamuflajının Uygulanabileceği Cilt Hastalıkları ve Problemler
Estetik olarak görünür vücut alanlarında cilt görünüm kusurları olan tüm hastalara, kontrendike olmadığı sürece cilt kamuflajı uygulanabilir. Cilt kamuflajının uygulanamayacağı özel durumları, yani kontrendike durumları, kamuflaj ürünlerine veya bunların yardımcı bileşenlerine (parfüm veya koruyucu maddeler gibi) karşı aşırı duyarlılığı olan hastalar, uygulama cilt yüzeyinde açık yara veya erozyonların varlığı, kamuflaj bölgesinde aktif bir hastalığın veya enfeksiyonun bulunması, dermatolojik olarak tanısı konulmamış cilt döküntüleri, şüpheli cilt kanserleri ve öncül lezyonlar olarak sıralayabiliriz. Cilt kamuflajının uygulanabileceği cilt hastalıkları ve problemlerinden örnekler aşağıdaki tabloda yer almaktadır. Kamuflaj, cilt bütünlüğünün bozulduğu cerrahi, lazer ve peeling gibi prosedürlerden 7-10 gün sonra, cilt tamamen iyileştikten sonra uygulanabilir. Erken kullanım, sekonder cilt enfeksiyonuna davetiye çıkarabilir; bu nedenle bu gibi durumlarda dikkatli kullanılmalıdır.
Cilt görünümündeki düzensizlikler için sıradan makyaj kozmetikleri kullanıldığında optimum sonuçlar alınamamaktadır. Krem, sıvı (hem kremsi hem de alkol bazlı), roll-on ve stickler gibi farklı formlarda geliştirilen kamuflaj ürünleri, sıradan makyaj ürünlerinden içerikleri ile farklılıklar göstermektedir. Hasta cildi ile renk uyumu sağlamaları için çeşitli cilt tonlarında üretilmişlerdir ve tam kamuflaj sağlamak için renk düzelticiler içermektedir. Bu ürünler, sıradan makyaj ürünlerinden %25'e kadar daha fazla pigment içeriğine sahiptir. İçeriklerinde optik özelliklere sahip cilt yüzey kusurlarını gideren dolgu maddeleri bulunmaktadır. Ayrıca, cilt yüzeyinde tek bir uygulama sonrası tüm gün kalıcı olması için formüle edilmiştir. Pigment içerikleri, kamuflaj ürünlerini daha opak hale getirir ve bu da normal makyaj kozmetiklerinden daha iyi bir şekilde kamuflaj sağlar. Cilt kamuflaj ürünlerinin ciltte uygulanma ve çıkarılabilme pratikleri, hastaya gerektiğinde ürünü uygulama özgürlüğü vermektedir (her gün ya da sadece özel günler için).
İdeal bir cilt kamuflaj ürünü aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:
- Her cilt tonuna uyum sağlamalıdır. Renk skalası çok geniş olmalıdır.
- Her cilt renk farklılığını örtmeli ve doğal bir görünüm sağlamalıdır. Bu nedenle içerisinde opak pigmentler bulunmalıdır.
- Ürünler ideal olarak alerjenik, komedojenik ve ışık duyarlı (fotosensitize edici) olmamalıdır.
- Sürtünmeye, suya ve tere dayanıklı olmalıdır. Günlük aktiviteler sırasında ürünün uygulandığı yüzeyde uzun süre optimum kalmasını sağlamalıdır.
- Kolay uygulanmalı ve çıkarılabilmelidir. Uzun süreli kullanım: Uzun süre rahat bir şekilde giyilebilme kolaylığı sağlamalı ve gerektiğinde kolayca tekrar uygulanabilmelidir.
- Cilt yüzeyinde stabil olmalı, giysi ya da el temasında stabil olmalıdır.
- Güneşten koruma kapasiteleri optimum olmalıdır. Bu ürünlerde doğal olarak kullanılan pigmentler (demir oksit, titanyum dioksit, kaolin) ve opaklaştırıcılar genellikle SPF 3-4'lük bir güneş koruma sağlamaktadır. Ürün içeriği SPF 20 üzerine çıkacak şekilde zenginleştirilmelidir.
- Ekonomik bir maliyete sahip olmalıdır.
Bir kamuflaj ürününün kullanımına başlamadan önce hastaların cilt kamuflajı, kullanım amaçları, faydaları ve sınırlamaları hakkında detaylı bir danışmanlık alması gerekmektedir. Kamuflajın cilt kusurunun büyüklüğünden bağımsız olarak, renk düzensizliklerine uygulandığında (yüzey anormalliklerine göre) optimum sonuçlar sağladığı anlatılmalıdır. Cilt yüzey düzensizliklerinin olduğu kusurlarda hastaya görünümün iyileşeceği ancak tam kamuflajın mümkün olmayabileceği belirtilmelidir. Hastaya kamuflaj uygulama adımları öğretilmelidir. Danışmanlık sırasında hastanın hobileri, mesleği ve olağan açık hava aktiviteleri sorgulanmalıdır. Hastanın kullandığı topikal dermatolojik tedaviler ve güneş duyarlılığı da sorgulanmalıdır. Kamuflaj ürünleri altına ve üstüne ek yağsız güneş kremi uygulanabilir. Kamuflaj uygulamasından sonra normal makyaj yapılabilir. Kamuflajdan önce topikal ilaçlar ve rutin cilt bakımına ait nemlendiriciler uygulanabilir.
Uygulama Tekniği
Doğru kamuflaj ürün seçimi, uygun renklerin belirlenmesi ve doğru uygulama, nihai sonucu etkileyen önemli faktörlerdir. Bunun için mutlaka kamuflaj ürün satış yerlerinden danışmanlık alınmalıdır. Burada sadece basit bilgiler verilmeye çalışılacaktır.
- Cilt kamuflaj ürünleri temiz ve nemlendirilmiş cilde uygulanır. Bunlar özel süngerler, fırçalar, airbrush(hava sprey tabancaları) veya parmaklarla uygulanabilir. Uygulama sırasında ürün cilt yüzeyine dokunuşlar ile tamponlanarak uygulanır. Çünkü sürme işlemi sırasında ürün cilt üzerinde yeterli miktarda kalmayabilir.
- Kamuflajda amaca yönelik temel yaklaşım, cildin yüzeysel kontur düzensizliklerinin (cilt yüzeyinde kabarma ve çökmeler gibi) ve/veya cilt ton farklılıklarının giderilmesidir. Bu amaçla kamuflaj uygulaması, gizleme, cilt tonunu düzeltme, kontur düzeltme veya bu üç yöntemin bir kombinasyonunu içermektedir. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, ilk yapılması gereken uygulama alanındaki cilt tonu ile uyumlu kamuflaj tonunun belirlenmesidir.
- Cilt ton rengi ile kamuflaj ürün renginin uyumlu olması gerekmektedir. Bu nedenle hasta cilt tonu ile uyumlu ürün tonları test edilmelidir. Test mutlaka hasta cildinde ve uygulanması hedeflenen alanın komşuluğunda yapılmalıdır. Ürünün algılanan rengi ile hasta cilt tonu birbirine optimum yakın olmalıdır. Floresan gibi ışıklar, renk algısını değiştirmekte ve uygun olandan daha koyu bir ton seçilmesine yol açmaktadır. Bu nedenle tonlar, doğal güneş ışığında seçilmelidir.
Mavinin zıt rengi turuncu, morun zıt rengi ise sarıdır; bu nedenle periorbital koyu halkalar, morluklar ve damarlar gibi mavimsi veya morumsu lezyonlar turuncu veya sarı tonlu bir düzeltici ile nötralize edilir. Turuncu renk düzeltici ayrıca, derin pigment ve ortaya çıkan Tyndall etkisi nedeniyle çoğunlukla küllü veya gri-kahverengi görünen dermal/karma melazma ve diğer dermal yüz melanozları gibi birçok hiperpigmentasyon durumunu gizlemek için de çalışır. Kullanılan düzelticinin renginin cildin aynı açıklığında veya koyuluğunda olduğundan emin olunmalıdır; örneğin, daha açık bir cilt tonu için daha açık bir turuncu ve daha koyu cilt tonları için daha koyu bir turuncu tercih edilmelidir. Kırmızının zıt rengi yeşildir; bu nedenle vasküler nevüs, rosacea, akne sonrası veya işlem sonrası eritem, yeni oluşan yara izleri ve olgunlaşmamış çatlaklar gibi kırmızımsı renk bozulmaları için yeşil renk nötrleştirici kullanılır. Tekerlekte beyaz yoktur, ancak beyazın zıt rengi siyahtır; bu nedenle vitiligonun beyaz cildi için nötrleştirici renk düzeltici siyaha yakın çok koyu kahverengidir. Renk bozulması, renk düzeltme tekniği ile gizlendikten sonra, ikinci adım etkilenen bölgeye dabbing yöntemi ile hastanın tonuna uygun ten rengi kamuflaj kreminin uygulanmasıdır. Dış kenarların çevredeki cilde fark edilmeden karışması önemlidir. Yüzde, bazen düzgün bir görünüm sağlamak için etkilenmeyen bölgeler de dahil olmak üzere tüm yüze daha ince bir kamuflaj kremi tabakası uygulanması gerekir.
- Gizleme; kamuflaj ürününün basit bir uygulamasıdır. Cilt tonu ile uyumlu tondaki kamuflaj ürünü ile cilt kusurunun kapatılması yeterli ise kamuflaj uygulaması sadece bununla basitçe bir basamaklı olarak uygulanır. Epidermal melazma, çiller, hafif eritem veya yüzeysel yara izleri gibi hafif cilt ton düzensizliklerinde çok iyi sonuç verir. Ancak sadece bir ton kapatıcı, kusurlar için yeterli olmamaktadır. Örneğin, aşağıdaki örnekte olduğu gibi hastanın vitiligo alanına eşleşen cilt tonuna uygun bir tonda kamuflaj ürünü ile bir basamaklı uygulama yapılmış ve optimum kapamanın olamadığı görülmektedir.
- Lezyon alanında cilt tonunun düzetme; Vasküler malformasyonlar, dermal/karma melazmalar, vitiligo ve morluklar gibi daha koyu yada açık renkli cilt lezyonlarında gizleme yeterli olmamakta, önce ön bir renk düzeltme, nötralize etme adımına ihtiyaç vardır. Bu nedenle, kamuflaj uygulaması iki aşamalı yapılmaktadır. Öncelikle, kusuru kapatacak uyuma sahip bir ton ile sadece ciltteki kusurlu alana kamuflaj yapılır; en son cilt tonu ile uyumlu kamuflaj ürünü uygulanır. Bu şekilde daha optimum sonuçlar elde edilmektedir. Ayrıca dermal pigmentasyon ve damarsal anomalilerde sadece hastanın cilt tonu ile gizleme kullanıldığında doğal olmayan küllü gri bir ton yada vitiligoda pembe, kırmızı gibi bir ton ortaya çıkmaktadır.
- İki basamaklı kamuflaj uygulamalarında kusurlu alanı kapatacak tonun seçilmesi önemlidir. Bunun için renk tekerleği oldukça faydalıdır. Üç ana tonumuz vardır: kırmızı, mavi ve sarı. Bunların karışımından ikincil tonlar meydana gelmektedir(Sarı ve kırmızı karışımından turuncu, kırmızı ve mavi karışımından mor, mavi ve sarı karışımından yeşil elde edilir). Bu tonlar, renk tekerleğinde bu ilişkilerine göre yerleştirilmiştir.
- Renk tekerleğinde bir tonun karşısındaki ton, onun karşıt tonu olarak da bilinir. Renk teorisine göre, tekerlekteki zıt renkler optik bir etkiyle birbirini nötralize ederler. Bu karşıt ton kavramı, kamuflajın cilt tonunun düzeltme uygulamalarında, iki basamaklı uygulama tekniğinde birinci basamakta kusurun kapatılması için kullanılmaktadır. Mavinin zıt rengi turuncu, morun zıt rengi ise sarıdır; bu nedenle göz çevresindeki koyu halkalar, cilt morlukları ve damarlar gibi mavimsi veya morumsu lezyonlar turuncu veya sarı tonlu bir düzeltici ile nötralize edilir. Turuncu renk düzeltici ayrıca, derin pigmentasyon taşıyan dermal/karma melazmada ve diğer dermal melanozlar gibi birçok hiperpigmentasyon durumunda da kullanılmaktadır. Kullanılan düzelticinin tonu, cildin kendi tonunun açıklığı veya koyuluğu ile de uyumlu olmalıdır. Örneğin, daha açık bir cilt tonu için daha açık bir turuncu ve daha koyu cilt tonları için daha koyu bir turuncu tercih edilmelidir. Kırmızının zıt rengi yeşildir; bu nedenle damarsal nevüsler, roza hastalığı, akne veya lazer/peeling sonrası eritemde, yeni eritemli yara izlerinde ve kırmızı, pembe cilt çatlaklarında kırmızımsı renk bozulmaları için yeşil renk nötrleştirici kullanılır. Renk tekerleğinde beyaz olmadığı için (beyazın zıt rengi siyahtır) vitiligonda nötrleştirici renk düzeltici olarak siyaha yakın olan kahverengi seçilmektedir. Cilt lezyonundaki ton farklılığı ton düzeltme tekniği ile gizlendikten sonra, ikinci adıma geçilerek hastanın cilt tonu ile uyumlu kamuflaj tonu ile gizleme yapılır. Burada lezyon kenarlarının çevre cilde ton farklılıkları olmadan karışması önemlidir. Bazen düzgün bir görünüm sağlamak için etkilenmeyen bölgeler de dahil olmak üzere tüm yüze, kola gizleme kamuflaj tonu ile daha ince bir ürün uygulanması gerekir.
- Yukarıdaki lezyon alanında cilt tonunun düzeltilmesi, yani iki basamaklı kamuflaj uygulaması son yıllarda tartışılmaktadır. Bazı uzmanlar bunun mutlaka gerekli olduğunu savunurken, bazı uzmanlar eğer kamuflaj ürününün opaklığı artırılırsa bu adımın gerekmeyeceğini düşünmektedir. Böylece belirlenmiş tek cilt tonlu kamuflaj ürünü ile bir basamakta pratik ve hızlı uygulama yapılabilmektedir.
- Kontur düzeltme; Üçüncü kamuflaj tekniği olan kontur düzeltme, yalnızca cilt lezyon yüzeyinde düzensizlikler (derine kabarmalar ya da çökmeler gibi) olduğunda gereklidir. Konturlama sonrasında açık ve koyu tonlar kullanılarak yeni boyutlar yaratılır. Deriden çökmeler gösteren cilt lezyonları için açık tonlar, deriden kabarma gösteren lezyonlar için koyu tonlar tercih edilir. Bu tonlar, normal cilt tonuna göre bir ila iki ton daha açık ya da daha koyu olabilir. Uygulama bir fırça ya da kalem ile yapılabilir. Açık tonlar uygulandığı yerde öne doğru çekilme yanılsaması vererek çukurlarda daha az sığ, daha düz bir görünüm yanılsaması sağlamaktadır. Koyu tonlar uygulandığı yerde geri çekilme yanılsaması vererek kabarık alanlara daha pürüzsüz bir görünüm yanılsaması sağlar. Geniş yüzeylerde ürün bir airbrush ile uygulanabilir çünkü bir airbrush sistemi cilde ultra ince bir ürün uygulamasını sağlamaktadır.
- Yukarıdaki üç teknikten bir veya daha fazlasıyla cilt anormalliğini kamufle ettikten sonra, son adım gerektiğinde yarı saydam bir sabitleme pudrası ve sabitleme spreyi uygulamaktır. Bu, kamuflajı sabitler, su geçirmez hale getirir ve çevreye bulaşmasını, lekelenmesini önler. Sabitleme spreyleri, kamuflajı daha suya ve terlemeye dayanıklı hale getirmektedir. Bunlar, kamuflajı sıcak ve nemli koşullarda kullanırken ve yüzmeye giderken önerilir.
- Son olarak, kamuflajın çıkarılması. Bu ürünlerin temizlenmesi, çıkarılması normal makyaj ürünlerini çıkarılmasından daha zor olabilir. Bu amaçla suda çözünen krem bazlı makyaj temizleyicileri kullanılmalıdır. Bu temizleyicilerin kamuflaj ürününü emülsifiye etmesi için bolca uygulanması gerekmektedir. Daha sonra makyaj temizleme pedleri silinerek ürün çıkarılır. Alkol veya aseton içerikli temizleyiciler kesinlikle kullanılmamalıdır(hassas ciltlerde aşırı kuruluğa ve tahrişe neden olabilirler). Sonra normal bir yüz yıkama jeli ile yüz yıkanır, durulanır. Kurulandıktan sonra mutlaka cild nemlendirilir.
Kamuflaj ürünlerinde yan etkiler, olumsuzluklar
Kamuflaj ürünlerinin olası olumsuz yan etkileri arasında alerjik kontakt dermatit, tahriş ve fotoalerjik veya fototoksik reaksiyonlar bulunur. Kozmetiklere bağlı alerjik reaksiyonlar genellikle içeriklerindeki kokulara, p-fenilendiamin, lanolin ve türevlerine, gliseril monotiyoglikolata, propilen glikole veya formaldehit, imidazolidinil üre, kuaterniyum-15 ve parabenler gibi koruyuculara bağlıdır. Bu nedenle, ürünler alerjenik olmayan/hipoalerjenik bileşenler içermelidir.
Bu ürünlerin bir diğer sınırlaması da ürünlerin çevreye bulaşması ve silinebilmesidir. Kamuflaj ürünleri standart bir şekilde uygulandıklarında, oldukça iyi bir su geçirmez etki elde edecek şekilde 8 saate kadar cilt yüzeyinde etkili olarak kalacak şekilde formüle edilmiştir. Ancak bu kremler, eller, ayaklar ve boyun gibi sürekli sürtünmenin olduğu bölgelerde silinme eğilimindedir. Bu amaçla son yıllarda idrar ya da dışkı tutamama nedeniyle oluşan cilt yaralarında hasarlı cilt için uzun süreli su geçirmez bir bariyer sağlamak üzere reçete edilen ve silikon içeren Cavilon™ 3M No Sting Barrier Film'in kullanımı önerilmektedir. Bu ürün, cilt kamuflajı üzerine uygulandığında, hem su geçirmez etkiyi artırmada hem de silinmeyi önlemede yardımcı olduğu bulunmuştur. Bazı kamuflaj markaları (Dermacolor R gibi) bulaşmayı azaltmak için akrilatlar/t-bütil akrilamid kopolimeri gibi film oluşturan maddeler içeren kamuflaj sabitleme spreyleri kullanmaktadır. Ayrıca, günümüzde satışı yapılan likit ve sıvı kamuflaj ürünleri, sabitleyici spreyler kullanılmadan bile suya ve bulaşmaya karşı çok daha dayanıklıdır.
Bu ürünlerin kullanımında birçok pratik sorun bulunmaktadır. İyi ve kaliteli bir kamuflaj ürünlerinin yüksek maliyetleri özellikle geniş vücut alanlarında rutin kullanımını sınırlayıcı bir faktördür. Bu ürünlerin bulunabilirliği de önemli bir sorundur. Ülkemizde maalesef bir çok ürünün satışı olmadığı gibi satışı yapılan ürünlerin tanıtım mağzaları ve ürün kullanım eğitimleri yok.
Türkiye'de ulaşılabilecek farklı cilt kamuflajı ürünleri markaları aşağıda listelenmiştir. Bunlardan sadece Dermacolor ve Kryolan'ın Türkiye'de satışı vardır; ancak ürün danışmanlığı ve eğitimi maalesef mevcut değildir.
- Dermacolor, Kryolan Professional Make-up, ülkemizde satışı var. https://tr.kryolan.com/
- Microskin, Microskin Solutions, ülkemizde sadece online satışı var. http://microskin.com/
- Zanderm, ülkemizde sadece online satışı var. https://zanderm.com
- Veil Cover Cream, Thomas Blake Cosmetic Creams, ülkemizde sadece online satışı var. https://veilcovercream.com
- Dermablend, Dermablend Cover Creme Foundation, ülkemizde sadece online satışı var. https://dermablend.com
- M.A.C., Mac Cosmetic, ülkemzde ürün satışı var ancak ürün seçenekleri az. https://www.maccosmetics.com.tr/