Osteokondroma sık görülen iyi huylu bir kemik tümörüdür. Tırnak altına yerleşen ekzositoz ise osteokondromanın bir varyantı olup trınak altındaki parmak uç kemiğinin büyümesidir. Tırnak yatağının altında büyümesi nedeni ile zamanla tırnak büyümesini ve şeklini bozmaktadır.

Subungual ekzositoz sıklıkla erişkin yaştan daha çok gençlerde görülmektedir. Olguların %65 i 18 yaş altındadır.

Görülme sıklığı kadınlarda daha fazladır.

Klinik olarak tipik olgularda lezyon genellikle tek, küçük ve sert bir kitle şeklindedir. Erken dönemde yüzyde telenjetaziler görülebilir. Zamanla üzerinde hiperkeratozis gelişmekte. Sıklıkla tektir nadiren çok sayıda ve iki taraflı olabilmektedir.

Büyük bir kısmı ayaklarda başparmakta görülmektedir. Ayakta olduğunda ağrı şikayeti yürüyüş sırasında ortaya çıkmaktadır.

Ekzostoz zamanla tırnağı yukarı kaldırı ve sonunda tırnak yatağından ayrılır.

Subungual ekzositozun nedeni tam bilinmemektedir. En sık travma ya da kronik bir infeksiyon sonrasında gelişen fibrokartilajinöz bir metaplazi olduğu düşünülmektedir. Son yıllarda ekzositozda t(X;6)(q22;q13‐14) geninde translokasyon saptanmıştır.

Subungual ekzositozun tanısı radyolojik olarak kolay konulabilir.

Gerekir ise Ultrasonografi (US) ve Manyetik rezonans görüntülemede (MRG) yapılabilir.

Dermatololojik olarak dermoskopide damarsal genişlemeler, hiperkeratozis, onikolizis ve ülserasyon görülebilir.

 

Subungual ekzositozun ayırıcı tanısında pek çok tırnak, yumuşak doku ve kemik patolojisi bulunmaktadır. Bunlar arasında onikomikoz, verruka vulgaris, subungual fibroma, glomus tümörü, piyojenik granüloma, subungual dijital müköz kist, enkondroma, keratoakantoma, tüberosklerozda görülen periungual yerleşimli koenen tümörü, osteosarkom, malign melanoma ve skuamöz hücreli karsinoma göz önünde bulundurulmalıdır.

Subungual ekzositozun tedavisi kartilajinöz başlık ile birlikte lezyonun tamamının çıkarılmasıdır. Yetersiz cerrahi eksizyonda nüks gözlenebilir.

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency