Aktinik Keratozis-Actinic keratosis

Tırnak fiziksel yapısı ile trınak yatağını güneş-UV korumaktadır. Bu nedenle tırnak yatağında aktinik keratozis son derece nadir görülmektedir. Sıklıkla tırnak çevresinde ortaya çıkmakta. Aktinik keratozis tırnak çevre dokularda deri boynuzu -horn şelinde klinik olarak ortaya çıkmakta. Deri boynuzu şeklinde klinik başlangıç siğil, Bowen hastalığı, SCC, kronik radyodermatitis, arsenik keratozis ve keratoakantomadada ortaya çıkabileceği unutulammalıdır. Deri boynuzunda biyopsi ve cerrahi olarak çıkarılması en doğru yaklaşım olacaktır.

Arsenik Keratozis-Arsenical keratoses

Yüksek oranlarda arseniğin içme suları, şarap yada kaza yolu ile alınmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Klinik aktinik keratozise benzer. 

Radyodermatitis-Radiodermatitis

Tedavi yada kaza sonucu aşırı radyasyona maruz kalınması ile parmaklarda ağrılı ödem, eritem ve vezikülasyonlar ile birlikte akut radyodermatitis tablosu gelişmekte. Ağır olgularda kalıcı yada geçici trınak kayıpları gelişmektedir. Hatta çok yüksek dozlarda parmak ve trınaklarda nekrozlar gelişebilmektedir. 

Uzun süreli düşük dozlarda radyasyona maruz kalınmasına bağlı olarak kronik radyodermatitiste ise trıankta uzunlamasına çizgilenme ve sırtlanmalar, tırnak çevre dokularda atrofi ve telenjektazi artışı olmakta.

Kronik radyodermatitis sonrası SCC gibi kanserler gelişme riski yüksektir.

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency