Çomak Parmak, Clubbing

Solunum sistemi hastalıklarından; akciğerde abse ve kistlerde, akciğerde andarteritis, pulmonary fibrosis, medistinal tümörler(fibrosarcoma vb), kistik fibrozis, , asbestozis, hypersensitivite pnömonitis, akciğer arteriovenöz malformasyonları, hepatopulmonar sendrom ve sarcoid trınaklarda clubbing görülmekte.

Sarı tırnak sendromu, Yellow Nail Syndrome

Klasik triadı; sarı tırnakların varlığı, lenfödem ve akciğerde plevral effüzyondur. Etyolojisi henüz bilinmemektedir. Ancak lenfatik drenaj bozukluğu ve buna bağlı gelişen lokal enfeksiyon ve inflamasyon sorumlu tutulmaktadır. Sendrom, farklı klinik tablolarda karşımıza çıkabilmekle birlikte %25-83 oranında üst solunum yoluna ait patolojiler izlenebilmektedir. Sıklıkla da kronik rinosinüzit ile karşılaşılmaktadır. 

El ve ayak tırnaklarında trınak uzması drumakta(normal tırnakta haftalık uzama 0.46 mm iken burada 0.23 mm altına düşmekte)  yada yavaşlamakta ve trınakların enlemesine eğimleri artmakta. Proksimal tırnak katlantısı şiş ve ödemli görünmekte, tırnak kalınlaşmakta, sertleşmekte ve opaklaşmakta. Onikolizis gelişmekte ve zamanla tırnaklar düşmekte.

Daha detaylı bilgi için...

Yüksek irtifada Yaşam;High altitude

Yükek irtifa kaynaklı düşük oksien seviyesi; hipoksi ve yüksek atmosfer basıncı tırnak matrix fonksiyonunu etkilemekte. Bu koşullarda trınaklarda en sık görülen defromasyon bir yada daha fazla tırnakta görülen Beau lines çizgileridir. Özeikle 5000 m üzerinde 6-8 hafta kalındığında sık görülmektedir.

Aynı nedenlerle trınaklarda splinter hemoraji gelişebilmektedir.

Astım ve Bronşit

Tırnaklarda clubbing gelişmekte. Astım ve bronşit düzeldiğinde tırnaklarda normale dönmekte.

Sigara İçilmesi

Sigara kullanımı trınak ve çevre dokularda sarı-kahverengi renk değişimine neden olmakta. Özellikle dominant elin 2-3 parmaklarında. Bunlara nikotin lekeleri denilmekte. Biraz zorlayıcı silme ile bunlar kaybolmakta. 

Daha detaylı bilgi için...

Bronşektazi, Shell nail sendromu

Tırnak görüntü olarak deniz kabuğuna benzemekte. Tırnak uzunlamasına eksende artmakta kalınlaşmakta ancak uçta daha incedir.

Sarkoidozis, Sarcoidosis

Altta parmak kemik kayıpları ve buna bağlı olarak tırnak defromiteleri görülmektedir. Sarkoidozise ait granüllomların tırnak yapısına yerleşmesi, sarkoidozie bağlı pernio ile trınak defromiteleri gelişmektedir.

Akciğerde Enfeksiyonlar

Akciğerin akut yada kronik enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişen hipoksi tırnak deformasyonlarına neden olabilmektedir. Tırnakta Beau’s line dan clubbing kadar deformiterler gelişebilmektedir.

Hipertrofik pulmoner osteoartropatide; Bamberger– Pierre–Marie sendromu( bronşektazi, ampiyem, akciğer absesi, blastomikozis, aspergillosis ve tüberküloz vb) bağlı olarak clubbing gelişebilmekte. 

 

 

 

 

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency