Sarı Tırnak sendromu klasik 3 bulgu-triad olan sarı tırnak, lenfödem ve solunum sistem tutulumu ile seyretmektedir. Bunun dışında kronik öksürük, bronşit, trakeabronşit, bronşektazi, kronik sünisitis, kronik solunum sistemi enfeksiyonları ve plevral efüzyon gibi belirtiler ile de seyretmektedir. Neden tam olarak açıklanamamış olmakla birlikte lenfatik dolaşımının engellenmesi gibi bir süreçten bahsedilmekte. Kronik titanyuma maruz kalan ve lenfatik sistem problemleri yaşayan kişilerde benzer klinik tablo gelişebilmektedir.

Sarı trınak sendromunda tırnakların büyüme hızı yavaşlamakta(tırnakların normalde büyüme hızları haftada 0.46 mm iken 0.23 mm nin altna düşmektedir), tırnak plağı kalınlaşmakta, opaklaşmakta,  kutikula kaybolmakta, tırnak sarı-yeşil bir renk almakta, tırnaklar kolay kırılmakta, tırnak altlarında hiperkeratozis ve tırnakların enlemesine eğimi artmakta. Bu hastaların büyük bir kısmında tırnak değişimlerine ek olarak el ve ayaklarda ödemlerde görülmekte.

Sıklıkla erişkinlerde erkeklerde görülmekle birlikte çocuklarda da olabilmektedir. Ayrıca doğumsal ve ailesel klinik tablolarda bildirlmiştir.

Altta yatan neden ortadan kaldırıldığında tırnak belirtileri normale dönmekte. Tırnak belirtileri için tedavilerde amaç hastanın estetik görselliği, el ve ayak fonksiyonlarında kısıtlamaların ortadan kaldırılması için yapılmakta. Bu amaçla uygulanan tedeviler oldukça çeşitlilik göstermekte. Ancak asıl amaç tırnak uzama hızının arttrılmasıdır.  

  • Alfa takoferaol (vitamin E) nin sistemik olarak günlük 600 -1200 IU verilmesi
  • Tırnaklara topikal vit E uygulanması
  • Tırnaklara topikal dimetil sülfoksid (DMSO) kullanımı
  • Tırnaklara triamcinolone acetenodi enjeksiyonları
  • Sistemik çinko kullanımı 
  • Uzun süreli sistemik terbinafin,flukonazol ve Itrakonazol kullanımı(antifungal ilaçlar olmakla birlikte trınak uzma hızını % 30 arttrımaları nedeni ile). Özellikle terbinafine bu konuda oldukça etkili. Terbinafine "squalene epoxidase enzim" baskılamakta bu "squalene" yıkımını azaltarak hücrede birikmesine neden olmakta.  "Squalene" sebest oksijen radikalleri-ROS için bir kapan yani antioksidan. Bu süreç  hücrede ROS azalması nitrik oksid artması ile sonuçlanır. Bu trınaklarda kan dolaşımı artışı ve trınakların çabuk uzması anlamına gelmekte.
  • Tırnakların çabuk uzmasında topikal minoxidil kullanılmakta.
  • Bunlar komiben kullanılabilir. Itrakonazol + E vitamini yada terbinafin + minoksidil gibi.

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency