Yüzün genel şekli yaşa, cinsiyete ve ırklara göre değişmekte. Estetik ve kozmetik olarak kadın ve erkek için aşağıdaki gibi basit yüz şekli tanımlamaları yapılmakta. 

 

Yüzün estetik analizinde ise genel yüz şekli bu kadar basit saptanmamakta.

Genel yüz şeklinin belirlenmesi

Bunun için frontal-ön fotoğraf alınmakta. Bu fotoğraf üzerinde ilk olarak yüzün şeklinin belrilenmesinde kullanılan landmarklar işaretlenmekte.

Trichion-Tr, Glabella-G', Nasion-N', Subnasale-Sn, Mentom-Me, Malar eminencia ve Gonodion-Go belirlenir.

Bifrontal genişlik; G1-G1, bizygomatik genişlik Zy-Zy, bimandibular genişlik Go-Go mesafesi belirlenir ve total yüz uzunluğu Tr-Me ölçülür.

Estetik analizde yüz şekli;

1. Curvilinear (eğri çizgiler) yapılardan oluşan yüzler

2. Squared(köşeli) yapılardan oluşan yüzler olarak tanımlanmaktadır.

Curvilinear(eğri çizgiler) yapılardan oluşan yüzler

Oval Yüz Şekli

Bu yüz şeklinde bifrontal genişliği G1-G1 bimandibular genişlik G0-G0 ile yaklaşık olarak aynıdır.

Yüzün dış çizgisi çizildiğinde Trichion- bifrontal ve menton-bimandibular arasında kalan eğri yüzün bu iki alanında hemen hemen aynı genişliktedir. Zyomatik ark seviyesinde yüz dış çizgisi düz değil, yuvarlak hatta hafif genişlemiş görünmektedir. Yüzün alt kısmında çene büyük, yuvarlak ve künt bir şekil ile sınırlıdır. Yüzün oval bu yüz şekli sıklıkla uzun yüz formu olarakta tanımlanabilir.

Yüzün Tr-Gn arasındaki total yüz uzunluğu % 133, bifrontal G1-G1 mesafesi % 88  ve bimandibular mesafe G0-G0 % 88 olmaktadır.

Oval Yumurta Yüz Şekli

Bu yüz şeklinde bifrontal genişliği G1-G1 bimandibular genişlikten G0-G0 fazladır. Yüzün dış çizgisi çizildiğinde Trichion- bifrontal ve menton-bimandibular arasında kalan eğri yüzün bu iki alanında aynı değildir.  Zyomatik ark seviyesinde yüz dış çizgisi düz değil, yuvarlak hatta oldukça genişlemiş görünmektedir. Yüzün alt kısmında çene büyük ve sivri görünmektedir. Yüzün eliptik bu yüz şekli sıklıkla uzun yüz formu olarakta tanımlanabilir. Uzaylı ve bebek yüzleri buna en iyi örneklerdir.

Yüzün Tr-Gn arasındaki total yüz uzunluğu % 134, bifrontal G1-G1 mesafesi % 98  ve bimandibular mesafe G0-G0 % 73 olmaktadır.

Oval Ters Yumurta Yüz Şekli

Bu yüz şeklinde bimandibular genişlik G0-G0 bifrontal genişlikten G1-G1 azdır. Zyomatic ark düz değil, yuvarlak hatta hafif genişlemiş görünmektedir. Yüzün alt kısmı oldukça geniş görünmete, çene büyük, geniş ve künt görünmektedir. Yüzün eliptik bu yüz şekli sılıkla uzun yüz formu olarakta tanımlanabilir.

Yüzün Tr-Gn arasındaki total yüz uzunluğu % 145, bifrontal G1-G1 mesafesi % 81 ve bimandibular mesafe G0-G0 % 94 olmaktadır.

Yuvarlak Yüz Şekli

Bu yüz şeklinde bifrontal genişliği G1-G1 bimandibular genişlik G0-G0 ile yaklaşık olarak aynıdır. Trichion, bifrontal, bizygomatik, bimandibular ve menton arasında çizilen eğrisel yüz dış çizgisi yüzün her seviyesinde hemen hemen aynı genişliktedir. Zyomatic ark düz değil, yuvarlak hatta hafif genişlemiş görünmektedir. Yüzün alt kısmında çene büyük, yuvarlak ve geniş bir şekil ile sınırlıdır.

Yüzde bu şekli yuvarlak yüz formu olarak tanımlanmaktadır. Oval yüze çok benzer tek farkı Tr-Gn arasındaki total yüz uzunluğu kısadır.

Yüzün Tr-Gn arasındaki total yüz uzunluğu % 116, bifrontal G1-G1 mesafesi % 83 ve bimandibular mesafe G0-G0 % 83 olmaktadır.

Squared(köşeli) yapılardan oluşan yüzler

Dörtgen ve Hexagonal Uzun Yüz Şekli

Bifrontal genişliği G1-G1 bimandibular genişlik G0-G0 ile yaklaşık olarak aynıdır. Trichion, bifrontal, bizygomatik, bimandibular ve menton arasında çizilen eğrisel yüz dış çizgisi yüzün her seviyesinde hemen hemen aynı genişliktedir. Ancak yüz köşeli görünmektedir. Gonial köşeler belirgindir hatta 90 derece kadar net görünmektedir. Zyomatik ark düz, zygoma laterale doğru yuvarlaklaşmaz yada genişlemez. Yüzün alt kısmında çene geniş ancak düz görünmekte ve Menton-Me G0-G0 düzleme yaklaşmıştır. Mandibular açı 136 dereceden büyüktür. Yüz bu şekli ile köşeli yüz formu olarak tanımlanmaktadır.

Yüzün Tr-Gn arasındaki total yüz uzunluğu % 122, bifrontal G1-G1 mesafesi % 86 ve bimandibular mesafe G0-G0 % 86 olmaktadır.

Zy-Zy eğer G0-G1 vertikal line dışında ise hexogonal yüz tanımı yapılmaktadır. Yukardaki resimde kırmızı çizgi ile gösterildiği gibi.

Pentagonal ve Ectagonal Yüz Şekli

Yukardaki resimde açık mavi renkte olduğu gibi bifrontal genişliği G1-G1 bimandibular genişlik G0-G0 ile yaklaşık olarak aynıdır. Ancak yüz köşeli görünmekte, Yüz dış hattı tipik olarak 5 gen şeklindedir. Gonial köşeler belirgindir hatta 90 derece kadar net görünmektedir. Zyomatik ark laterale doğru oldukça genişlemiştir. Çene yani Menton Go-Go mesafesine göre daha aşağıda yerleşmekte ve daha sivri görünmektedir.

Bu pentogonal yüz şeklinde Zy-Zy G0-G1 den çok dışarda ise buna ectogonal yüz tipi denilmektedir. ukarda resimde kırmızı ile gösterildiği gibi.

Yüzün Tr-Gn arasındaki total yüz uzunluğu % 136, bifrontal G1-G1 mesafesi % 90 ve bimandibular mesafe G0-G0 % 88 olmaktadır.

Pentagonal yüz şeklinin 3 varyantı bulunmakta;

1. Trapezoidal varyantı; Bunda Go-Go G1-G1 den daha geniştir. Yukarda sarı ile gösterilmekte.

2. Ters Trapezoidal varyantı; Bunda G1-G1 G0-G0 den daha geniştir. Buda yukarıda yeşil ile gösterilmekte.

3. Rectangular varyantı; G0-G0 ile G1-G1 ile yakın ancak aynı değil ise buda rectangular varantıdır. Buda yukarıda açık mavi ile gösterilmektedir.

Rhomboidal Yüz Şekli

Bu yüz tipi pentagonal yüz tipine benzemekte. Yüzün 1/3 üst kısmı G1-G1 ile alt kısmı G0-G0 aynı genişliktedir. Zygomal ark lateralde belirgin, yüz dış şekli köşeli kare şeklindedir. Çok keskin sınırlı bir çene var ancak gonial alan sınırı belirgin değil. Bu özeliği ile pentagonalden ayrılmakta.

Bu yüzler yuvarlak görünümdedir. Yüzün 1/3 üst kısmı ve 1/3 alt kısmı aynı değil hafif uzun ve kısa olabilir. Dış kenar çizgisi dışarı taşma göstermez ve zygomal ark düzdür. Gonial köşeler belirgin hatta 90 derece gibidir. Mandibular açı 116 dereceden azdır.

Trapezoidal Yüz Şekli

Burada yüz köşelidir. G0-G0 mesafesi G1-G1 den büyüktür. Çene yani Menton-Me G0-G0 dan uzaktır.

Ters Trapezoidal Yüz Şekli

Burada yüz köşelidir. G1-G1 mesafesi G0-G0 dan büyüktür. Çene yani menton-Me G0-G0 hatta daha yakındır.

 

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency