Duygu durumu ve ifadelerimizde beden dilimizi ve yüz ifademizi kullanıyoruz. Başkaları tarafından fark edilen yorgun, mutlu, iğrenmiş, kızgın, şaşırmış ifadeler gibi. Yüzün tüm anatomik alanlarda bulunan mimik kasları bu ifadenin oluşmasını sağlamakta. 

Yüzde yapılan tüm estetik uygulamalarda ana kural yüz ifadesinin değiştirilmemesidir. Bu makele ile göz ve kaşlarda bilgisayar ortamında yapılan değişimlerin yüz ifadesinin başka kişiler tarafından nasıl algılandığı örnekler ile anlatılmıştır.

Genç yaşlarda kadın deneğin sadece yüz 1/3 kısmının resmi (doğal görünümü, bilgisayar efekti olmaksızın) başka deneklere gösterilerek yüz ifadesini tanımlamaları istenmiş.  

Aşağıdaki ilk resim hastanın doğal yüz resminin 1/3 kısmı. Denekler tarafından mutlu olarak algılanmış

Aşağıdaki ikinci resimde üst göz kapağı estetiği - belefaroplasti yapılmış gibi üst göz kapak katlantısı-tarsal crease daha belirginleştirilmiş. Denekler tarafından bu ifade yorgun ifade olarak değerlendirilmiş. Bu yüzün yorgun ifadesinde sadece üst göz kapağı değil kaşlarında etkili olduğunu göstermekte. 

Aşağıdaki üçüncü reimde ilk resimdeki kaşlar bilgisayarda resim işlem programı ile yukarı kaldırılmış denekler tarafından bu resim daha az yorgun ifade olarak değerlendirilmiş. Gözlemciler yorgunluk ifadesini daha az algılamışlar. Ancak normale göre kaşların kadırılmış olması hastanın üzgün ifadesini arttırmakta.

 

Üst göz kapağında pretarsal alanın görünümünün azalması yani üst göz kapağında hooding gelişimi hastanın yorgun ifadesini daha fazla arttırmaktadır. Aşağıdaki resimde pretarsal görünümü azaltılmış. Gözlemciler hastayı daha fazla yorgun algılamakta. Ayrıca hooding gözlemciler tarafından kızgın ifade algısını arttırmaktadır.

Yukardaki son iki örnekten çıkarılacak sonuç kaşlar ile üst göz kapağı arasındaki mesefe artışı yüze yorgun ifadesini vermektedir.

Kaşların medial kısmının aşağıya yer değişimi kızgın ve iğrenmş ifadesini güçlendirmektedir.

Burun radixinde ve glabellada kırışıklıkların artışı kızgın ve iğrenmiş ifadeyi arttırmaktadır.

Üst göz kapaklarının elavasyonu-yukarı kaldırılması şaşırmış ve korkmuş ifadesini arttırmaktadır.

Kaşların dış peak açısının artışı ise şaşırma ifadesini arttırmaktadır.

Kaşların medialinin elevasyonu ise yüze daha üzgün bir yüz ifadesi vermektedir.

Alt göz kapağının scleral showu yüze yorgunluk yada kızgınlık iafedesinde bir değişim yapmamamktadır. Ancak tam tersi yani alt göz kapaklarını elevasyonu-scleral showun azalması yüze mutluk ifadesini vermektedir.

Yüzde göz dış köşesinde kaz ayakları-crow feet yüze mutluk ifadesi vermektedir.

Kaşların lateral depresyonu yüze yorgunluk ifadesinde minimal bir etki vermektedir.

Kaşların total depresyonu yüzün ifadesinde fazla etkili değil.

Alında transvers çizgilenme yüzün yorgun ve kızgın ifadesine etki göstermemektedir.

 

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency