Otolog yağ enjeksiyonlarının, yağ dokusu transferlerinin, yüz ve vücutta atrofik skarlardan, volüm verme, doku onarımı, antiaging, şekillendirmeye kadar geniş bir klinik uygulama alanı bulduğunu görmekteyiz. Uygulamalarda yağ dokusunun hastadan alınması, hazırlanması ve hedef bölgeye enjeksiyonunda farklı teknikler kullanılmakta. Bu tekniklerin uygulama süreçlerinde birincil amaç transfer edilen adipositlerin-yağ hücrelerinin sağkalımlarının yüksek olmasının sağlanması idi. Klinik çalışmaların sonuçları; bu hücreler dışında yağ dokusunda bulunan destek hücrelerinin transferininde önemli oladuğunu gösterdir. 

Yağ hücreleri dışında yağ dokusunda "stromal vascular fraction, SVF" olarak tanımlanan zengin bir destek doku ve hücreleri bulunmakta. Hücreler arasında yağ dokusu kaynaklı kök hücreler, adipose tissue derived stem cells,ASCs yer almakta. Bu nedenle günümüzde yağ enjeksiyonları "hücre bazlı tedaviler, hücresel tedaviler" olarakta kullanılmakta. Doku onarımı ve yenilenmesinin sağlanabilmesi için ASC hücreleri başta olmak üzere SVF nin hasarlanmadan, yüksek konsantrasyonlarda elde edilmesi gerekmekte. 

Bu amaçla SVF jel olarak tanımlanan özel bir teknik kullanılmakta. Bu teknikte amaç hastadan alınan yağ dokusunun basit mekanik süreçlerden geçirilerek  yağ dokusu kaynaklı kök hücreler - ASCs ile yağ doku damar endotel hücrelerinden -ECs ve yağ dokusu hücre dışı matrix-ECM zengin ve enjekte edilebilir SVF jelin elde edilmesidir. Hastadan lipoaspirasyon ile alınan ilk yağ dokusu süspansiyonun ancak % 15 inden daha az volümde SVF jel elde edillmekte. Ancak içeriğinde SVF hücre yoğunluğu mililitrede 4.0 X 105 ulaşmakta . Bu hücreler içerisinde doku onarımı ve yenilenmesinde rol oyanayabilecek ASC ve ECs hücreler yoğun olarak bulunmakta. SVF jelin bir diğer avantajı ise 27 gauge gibi daha ince bir iğne deride daha yüzeysel uygulanabilir olması. 

Hastadan lipoaspirasyon ile alınan ilk yağ doku süspansiyonu özel konteynerlarda bekletildiğinde yer çekimi ile üstte parçalanmış yağ hücrelerinden çıkan yağ ve altta doku-hücre süspansiyonu olacak şekilde ayrışmakta(sedimented fat). Ayrışan sedimente yağ doku-hücre süspansiyonu 1200 g de 3 dakika santrifüj edildiğinde(Dr. Coleman tekniği) üstte parçalanmış yağ hücrelerinden çıkan yağ, altta tümesent anestezi sıvısı, kan hücreleri, doku sıvısından olauşan sıvı ve ortada Coleman yağ doku-hücre süspansiyonu elde edilmekte. En alttaki sıvı bölüm atılırken diğer iki bölüm konektör ile bağlanmış boş bir şırınga arasında saniyede 10 ml hızlarda 1 dakika boyunca geçirilerek yağ doku-hücre süspansiyonu elde edilir. Bu süspansiyon 500 mikron çaplı kapalı fltre sisteminden geçirilir. Tekrar 2000 g hızlarda 3 dakika santifüj uygulanır. Üstte parçalanmış yağ hücrelerinden çıkan yağ altta SVF jel elde edilir.

Elde edilen SVF jel enjeksiyon sırasında volüm kontrolünün sağlanması için 1 mL enjektörlere alınmakta. Derin dokulara(supraperiosteal)  enjeksiyonlarda 18 gauge kanüller kullanılırken deri altı yağ dokusuna(subcutaneous fatty layer) uygulamalarda 25-27 gauge iğneler tercih edilmekte.

SVF jelin 25-27 gauge kalınlıkta ince iğneler ile enjekte edilebilmesi uygulama sonrasında gelişebilecek ödem ve doku kanmalarının daha az olmasını ve 1-2 hafta içerisinde bunların azalarak kaybolmasını sağlamakta. Ayrıca yağ dokusunun enjeksiyon sonrası sağ kalımı-kalıcılığı daha yüksektir. Klasik Coleman yağ doku-hücre süspansiyon enjeksiyonlarında, zamanla enjekte edilen volümün azalacağı düşünülerek(4-9 ay) hedeflenenden daha fazla volüm uygulanır(overcorrection olarak tanımlanır ve uygulam sonrası hasta estetik memnuniyetini azaltmakta). SVF jelin volüm uygulamalarında ise overcorection gerek kalmamakta.

SVF daha inceler ile kullanılabiliyor olması ve doku gençleştirmesindeki etkileri nedeni ile tüm yüz ile birlikte göz altı morlukları-pigmentasyonları, kaz ayakları çizgienmeleri ve boyun yatay çizgilenemeleri gibi özel bölgelerde kullanımını sağlamakta. SVF jel içeriğinde bulunan yoğun yağ hücreleri ile birlikte yağ doku kaynaklı kök hücreler bulunmakta. Bu kök hücreler enjekte edildiği dokuda damarsal beslenmeyi sağlayacak anjiyogenik faktör salgılayarak veya kan damarıyla ilgili hücrelere farklılaşarak yağ hücrelerin sağkalımını düzenlemekte. Bu kök hücreler yağ hücreleri ile birlikte yeni yağ dokusunun oluşumunu-adipogenez ve yapılanmasını sağlayacak önemli bir rol oynamakta. SVF jel yüz ve vücut enjeksiyon çalışmaları doku volüm kazandırma ve kontur düzenlemelerinde oldukça etkin sonuçlar vermekte. Ayrıca SVF jel içeriğindeki hücreler deri rejenerasyonunu sağlaması dışında transfer edilen yağ hücrelerinin sağ kalımınıda düzenlemekte. 

SVF jel içerisinde bulunan yağ dokusu hücre dışı matrixin-ECM, enjekte edilen dokuda SVF jel içeriğindeki hücrelerin stabilitesini, yeni damarsal beslenmeyi, çevre dokuların metrixi ile entegrasyonununu sağlamakta. 

SVf gel enjeksiyonlarının tek olumsuz tarafı başlangıçta lipoaspirasyon ile alınan yağ dokus -hücre süsopansiyonun ancak % 15 inden az miktarda SVf jel elde edilebilmesi. Bu yüzde volüm ve rejuvinasyon uygulamaları için yeterli olur iken göğüs ve basen gibi volümetrik uygulamalarda yetersiz kalmakta. Bunlarda halen Coleman yağ doku-hücre süspansiyonalrı tercih edilmekte.

 

 

 

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency