Cilt Gençleştirmede Nonablatif Nd:Yag Lazer

Yaşlanma süreci ile ilgili geçmişten günümüze yapılan tüm çalışmalarda yaşlanmanın kompleks bir süreç olduğu anlaşılmıştır. Yaşlanam sürecinin nedenlerinin ortaya konulması ile antiaging çalışmaları da hız kazanmıştır.

İnsan vücudu sürekli olarak dokularını onarma ve yenileme faaliyeti içerisindedir. Aslında yaşlanmayı bu onarma ve yenileme sürecinin azalması olarakta tanımlayabiliriz. Antiaging yöntemler aslında doku onarma ve yenileme süreci üzerine odaklanmaktadır.

Bu amaçla kullanılan yöntemlerden biriside canlı dokularda dokuyu hasar uğratmayacak ısı artışları yaratarak doku hücrelerinin kendilerini yenilemelerini sağlamaktır. Bu yaklaşımlara “Hormetik uygulamalar” denilmektedir.
Hormetik uygulamaların basit ve güvenilir uygulamalar olması son yıllarda popülerliğini arttırmaktadır.

Hormetik uygulamalarda amaç dokuları tekrarlayan 45-60 C ısılarda 2 saniye süreler ile ısı stresine maruz bırakarak dokularda fibroblastik aktivitenin arttırılmasıdır. Fibroblastlar böylece dokuda kollajenin öncü yapıları olan Prokollajen I ve III yapımını sağlamaktadır. Cilt yenileme ve gençleştirmede amaç doku destek dokularının yani kolajenin arttırılması olduğu için deri yenileme ve gençleştirmede bu yöntemler kullanılabilmektedir.



Cilt Gençleştirmede Nonablatif Nd:Yag Lazer




Bu amaçla deride kontrollü ısı artışı için lazer, radyofrekans, ultrasound ve plazma enerjileri tercih edilmektedir. Bunların içerisinde lazer dokularda ısının seçici olarak kontrollü uygulanması açısından belkide en seçkin olanlarıdır. Lazerin farklı dalga boylu kaynakları deride istenilen dokuda istenilen ısıyı kontrollü sağlayabilmektedir. Bu lazerin seçici fototermal etkisi ile açıklanmıştır. Ayrıca lazerin atım süresinin kontrol edilebilir olması dokuda istenilen ısının istenilen sürelerde korunmasına olanak sağlamaktadır.

Kısaca özetlenecek olur ise deriye bu amaçla lazer uygulanır iken amaç derinin üst tabakası olan epidermisin korunarak dermiste aralıklı ısı artışları sağlanarak dermal fibroblastların derinin yeniden yapılanmasını sağlamaktır.
Lazer tedavilerinde 1064 nm uzun dalga boyunun özelliklerinden dolayı epidermisin korunması, dermise kadar ulaşabilmesi ve etkin ısıların sağlanması açısından Nd:YAG lazer tercih edilmektedir.

Nd YAG lazer bu amaçla farklı atım süreleri ile kullanılabilmektedir.



Cilt Gençleştirmede Nonablatif Nd:Yag Lazer




Bunlardan birincisi daha uzun atım süreleri ile kullanımıdır. Burada Nd YAG lazer 1.5 sn gibi gibi atım süresi-pulse time olarak kullanılmaktadır.   Bu amaçla 20 mm atım boyutlarında-spot size Nd:YAG lazer 24J/cm2 enerjilerde 1.5 sn atım süresi-pulse time ile deriye uygulanmakta. Bu uygulama 5 dakika ara ile 1-3 kez tekrarlanmaktadır. Bu uygulama haftada 1 kez 4-6 seans tekrarlanmaktadır. Hasta konforu ve epidermisin korunması için deri yüzey soğutucu sistemleri kullanılmakta. Bu çalışmalarda deride yüzeysel 42 C ısı saBunlardan ikincisi daha kısa atım süreleri ile kullanımıdır. Burada Nd YAG lazer 5-50 milisn gibi gibi atım süresi-pulse time olarak kullanılmaktadır.

Bunlardan üçüncüsü çok daha kısa atım süreleri ve yüksek enerjiler ile kullanımıdır. Burada Nd YAG lazer 0.1-5 milisn gibi gibi atım süresi-pulse time olarak ve 10-70 J/cm2 fluencelerde kullanılmaktadır. Bu amaçla 6-9 mm atım boyutlarında-spot size Nd:YAG lazer 15-35/cm2 enerjilerde 0.1-1.6 milisn atım süresi-pulse time ile deriye uygulanmakta. Bu uygulama 5-9 Hz hızla tekrarlanmaktadır. Hastanın cilt tipine ve uygulama lanına göre 2-4 kez uygulama yapılmaktadır.

10 mm başlık 22J/cm2 enerj, 50-millisn pulse süresi ve 2 Hz kullanılmakta. Bu enerjilerin seçilme nedeni enerji kıl folliküllerinde hasar yapmayacak dozlarda, pulse üsresi derinin melanin TRT olan 3-10 milisn nin üstündedir. Boyama tekniği ile 2 pas yaılmaktadır. Nasolabial fold mediali, periauricular alan laterali, mandibula alt sınırı, orbital rim üst sınırı olacak şekilde alana uygulanmaktadır. Öncesinde lokal anestezik kremler kullanılabilir. 2 hafta ara ile uygulama yapılmaktadır. Bu uygulamada hasta ancak 3 seanstan sonra yani 6 haftda belirgin düzelme görmektedir.

Biz merkez olarak 13-14 J/cm2 fulence, 0.3 ms pulse süresi, 5 mm spot alanı ile 7 Hz birkaç pas uygulamaktayız..

Bu kısa pulse sürelerinde daha küçük spot kullanılması tercih edilmektedir. Bu şekilde uygulamalarda deride kontrollü ısı 1 mm derinliklerde etkin olarak sağlanmaktadır. Bu etkinliği ile eriteme neden olan mikrovasküler yapılarda da kullanılabilmektedir.

Uygulamada dermiste ısı artışı sağlanırken epidermisin korunması gerekmektedir. Teorik olarak epidermiste ısı artışı papiller dermise göre 2 kat dermişe göre 5 kat artmaktadır.



Cilt Yenilemede Nonablatif Lazer Kullanımı
Cilt Yenilemede Nonablatif Lazer Kullanımı
Cilt Yenilemede Nonablatif Lazer Kullanımı
  • Cilt Yenilemede Nonablatif Lazer Kullanımı
  • Cilt Yenilemede Nonablatif Lazer Kullanımı
  • Cilt Yenilemede Nonablatif Lazer Kullanımı
  • Cilt Yenilemede Nonablatif Lazer Kullanımı

  • Cilt Yenilemede Nonablatif Lazer Kullanımı

  • Cilt Yenilemede Nonablatif Lazer Kullanımı

  • Cilt Yenilemede Nonablatif Lazer Kullanımı
  • Cilt Yenilemede Nonablatif Lazer Kullanımı
  • Cilt Yenilemede Nonablatif Lazer Kullanımı




Yukarıda anlatıldığı gibi dermal remodelling için deride 55 C ısı sağlanmalıdır. Isı dışında ısının süreside önemlidir. Örneğin 50 C ısı 9 dakikada dokuda kalıcı hasar yapar iken 7 dakikada hasar yapmamaktadır. Normal deri ısısı genellikle 29 – 34°C dir. Amaç deri yüzeyinde 40 – 42°C ısı sağlanmasıdır.

Nd YAG lazerin nonablatif uygulamaları deride 100 mikron ve 500 mikron derinliğe yani ratiküler dermise kadar ulaşmaktadır.

Uygulama sonrası hafif bir eritem-pembelik ortaya çıkmakta ve buda 24-48 saat sonra kaybolmaktadır.

Ancak uygulama sırasında özellikle göz çevresinde göz çukurunun 1 cm dışında uygulama yapılacak ve bu alanda 39 C zerine çıkılmamasına dikkat edilmektedir.

Boyunda tiroid bez üzerine uygulama yapılmaz.

Uygulama lanında tüylerin etkilenmesi nedeni ile erkek hastalarda sakal bölgesinde dikkatli olunmalıdır.

Yüz ile birlikte karın ön duvarı ve kolların iç kısmına rahatlıkla yapılabilmektedir.ğlandığı klinik olarak ölçümlerle gösterilmiştir. Deri yüzeyinde bu ısı dermiste 45-47 C ısı değişimine karşılık gelmektedir.

Long pulse Nd:YAG lazerlerin melanin tarafından görülmesi diğer lazerlere göre daha düşüktür. Bu nedenle koyu tenliller dahil her cilt tipinde rahat kullanılmaktadır.

Hasta ince çizgiler, derin kırışıklıklar, deri kuruluğu ve kabalığı, istenmeyen renk düzensizlikleri, deri elastikiyetinde deişimler açısından değerlendirilmektedir.

Nd YAG lazer KTP lazer ile kombine kullanımında etkinliği daha iyidir.

Ağrısız olması nedeni ile tüm yüze topikal anestezi olmaksızın uygulanmaktadır.

Hastalarda 15 dakika süren eritem olmakta sonra kaybolmaktadır.

Hasta 1 saat sonrasında makyaj uygulamaz.

İlk 2 hafta hasta minimal yada hiçbir değişiklik fark etmez. Beklenen değişimler ince çizgilerin kaybolması, derin kırışıklıkların hafiflemesi, derinin kaba ve kuru dış görüntüsünde olumlu değişim, istenmeyen lekelerde kaybolma veri gerginliğinde artışla yüzün toparlanmasıdır. Genelikle 6 haftadan sonra 3 tedavide belirgin değişim başlamaktadır. 4 tedaviden sonra değişim belirginleşir son tedaviye kadar değişim devam etmektedir.

Q-Switched Nd:YAG lazer; Nd Yag lazerin nano saniyeler gibi saniyenin 1 milyarda biri sürelerde uygulandığı lazer sistemleridir. Dalga boyu 1064 nm dir. Bu dalga boyu derinin derin katmanlarına ulaşabilmekte ve deride pigmente ve kan tarafından emilmektedir. Uygulama süresinin nano saniye olması(Long pulse Nd YAG lazer milisaniye yani sainiyenin 1000 de biri) lazer enerjisinin deride bu kromoforlarda emilme sonrası yüksek patlamlar yapan ısıya dönüşmesine neden olmakta ancak ısının çevreye dağılması gerçekleşmemektedir. Çevre dokulara yayılan patlamanın şok dalgalarıdır. Yani deride hasar gelişimi ısıyla değil şok dalgaları ile fiziksel hasar olmaktadır. Bu hasara karşı deride yeniden kollajen yapımı gerçekleşmekte deri yenilenmektedir. Q swiched Nd yag lazer tek başına yada Karbon jeller ile karbon peeling olarakta kullanılabilmektedir.


Nonablatif Lazer Uygulanamayacak Durumlar

  • 6 ay içerisinde laser tedavisi görülmüş olması
  • Lokalize yada sistemk infeksyon
  • İmmün yetmezlik
  • Koagülasyon bozuklukları
  • Fotosensitivite
  • Gebelik ve emzirme
  • Psoriasis, vitiligo, aktif herpes
  • Keloidal yapı
  • Benzoyl peroxide, tretinoin, AHA 8% den fazla kullanımı, kortikosteroidler ve dihroxy acetone içerenlerin kullanımı

yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency