- Gösterim: 6369
Gerek yapısal yada sonra gerekse yaşlanma sonucu çekiciliğini kaybeden dudaklara yapılacak dudak dolgusu işlemi dudaklara çekiciliklerini yeniden kazandırılabilmekte. Ancak bu uygulama sırasında ağız çevresinin değerlendirilmesi ce gerekli alanlara dolgu uygulaması unutulmamalıdır.
Dudak yapısı ince olduğunda veya dudaklar daha belirgin tercih edildiğinde hastanın isteği doğrultusunda volüm arttırılması amacı ile dolgu madde uygulamaları yapılabilmektedir. Dudak dolgu uygulaması sonrası daha dolgun, biçimli ve genç hale gelebilecek ancak tamamıyla değişmeyecektir. Bu unutulmamalıdır.
Bu yöntem dermal dolgu maddeleri kullanılarak yapılır. Sonuçları kalıcı veya geçici olmak üzere çok çeşitli dolgu maddeleri bulunmaktadır. Özellikle hyalüronik asit içeren dolgular dudak dolgusu yaptırmak isteyen adayların ihtiyaçlarına, elde etmek istedikleri sonuçlar açısında oldukça avantajlı ürünlerdir.
HA asit dolgu maddeleri hazır enjektörler halinde sunulmaktadır. Bunlar özel iğneleri ile dudağın istenilen noktalarına enjekte edilmektedir. Bu uygulama muayenehane ortamında 15-30 dakaikada yapılabilecek işlemlerdir.
Dudakların aşırı hassas olması nedeni ile uygulama öncesi anestezik kremler kullanılabilir. Ağrı eşiği çok düşük hastalarda dişte kullanılan teknikle dudaklar anestezik iğnelerle tamamen uyuşturulabilmektedir.
Her dudak dolgusu uygulayıcının estetik bakışı ve tekniği sonuca etki eder. Dudak dolgusu yapılırken dikkat edelmesi gereken üç nota vardır:
- Dudağın hacminin belirlenmesi: Ne kadar dolgu maddesi kullanılacağı çok önemlidir. Yaşlanmaya bağlı dudak değişikliklerinde genellikle dudak içine yapılacak 1cc hyalüronik asit yeterli olurken, ince dudaklı gençlerde sıklıkla 2cc hyalüronik asit kullanımı uygun olacaktır. Bu miktar dolgu maddesi tek seansta yapılabileceği gibi bir hafta arayla birkaç seansa da yayılabilir.
- Dudak dolgusu: Dudak sınırlarının vurgulanarak dudak kenarlarının hafif yukarı kaldırılması ile birlikte yapılmalıdır.
- Alt ve üst dudak arasındaki ideal uyum mutlaka korunmalıdır.
Ağız çevresi, diş ve alt üst çenenin yapısı, dudağın yapısı ve volümü, hastanın yaşı ve dudak sitili konusunda beklentilerine bağlı olarak dolgu uygulamaları yapılmaktadır.
Dudak dolgu uygulaması hasta oturur vaziyette iken yapılır.
Ağız çevresi ağrı duyusunda hassas bir alandır. Bu nedenle uygulama öncesi lokal anestezik kremler hatta iğneler ile sinir blokajları yapılır.
Dudak dolgu uygulamalarında ağız çevresi unutulmamalıdır.
Dudak dolgusu İşlem ortalama 20 dakika kadar sürecektir.
Dudak dolgusu İşlemin en önemli yan etkileri şişlik ya da morarma gelişebilmesiyse de oldukça nadir gözlenirler. Bu yan etkiler geliştiğinde 3-14 gün içinde gerileyecektir.
HA ler uygulama alanında 6 ay ile 1 sene kadar etkinliklerine devam ederler. Bu süre sonrasında işlem tekrarlanabilmektedir.