Voigt Çizgileri (Pigmentasyon Sınır Çizgileri)

Sıklıkla koyu ten tipine sahip kişilerde hiperpigmente ve hipopigmente olanlar ile normal deriyi birbirinden ayıran simetrik çizgiler bulunabilmektedir. Bunlara pigmentasyon sınır çizgileri – PDL , Futcher veya Matsumoto çizgileride denilmektedir. Kol iç kısmında, bacaklarda , sırt orta hattında ve yüzde özellikle göz ve ağız köşelerinde bu çizgilere rastlanmaktadır.

Bu geçiş çizgileri bir çok faktörden kaynaklanmakla birlikte melanosit yani pigment dağılım düzensizliğinden kaynaklanmaktadır. PDL çizgileri % 79 oranında koyu tenli kadınlarda, % 75 oranında koyu tenli erkeklerde ve % 15 oranında açık tenli kadınlarda gözlenmektedir.

Bu çizgiler özelikle kadınlarda, bazı ailelerde ve Hindistan, Afrika ve Japonya halkında sık gözlenmektedir. Bu nedenle PDL hormonsal nedenler, genetik faktörlerle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bazı kadınlarda gebelik sırasında bu çizgiler oluşmakta ve doğumdan sonra gerilemektedir.

PDL nin 5 ana tipi tanımlanmıştır. Bunlar aşağıda açıklanmaktadır. Bunlar içerisinde Gurup A ve B % 50 den fazla oranlarda koyu tenli kadınlarda, gurup C koyu tenli erkeklerde sık görülmektedir.

Gebelikte PDL sık görülmektedir. Bunun ortaya çıkmasındaki nedenin gebelikte artan karın içi basıncının sakral S1 ve S2 seviyesinde periferik sinirlere bası yaptığı ve bununda bu sinirlerin uyardığı deri alanlarında mikro dolaşımın etkilenmesi ile hiperpigmentasyona yol açtığı düşünülmektedir. Ancak daha geçerli olan düşünce gebelik ve hormansal sürecin bu hiperpigmentasyona yol açtığıdır. Gebelikte ortaya çıkan bu PDL ler doğum sonrası kaybolmaktadır. Burada gebelikte PDL den sorumlu hormon progestrondur.

Yüzde ortaya çıkan PDL için ise genetik mozaisizim sorumlu tutulmaktadır.


PDL çizgileri A  PDL çizgisi; üst kolun dış kısmında başlayarak pektoral bölgeye doğru uzanmaktadır. 3 adet AI, AII ve AIII olarak varyasyonları bildirilmiştir.


voigt 01

B PDL çizgisi; Diz altında bacağın arka-orta kısmında uzanmaktadır.



voigt 02

C PDL çizgisi; Göğüs orta kısmında uzanmaktadır.



voigt 03

D PDL çizgisi; Omurga tam ortasında; sırt orta kısmında uzanmaktadır.



voigt 04

E PDL çizgisi; Vücudun sağ ve sol yarısında yukardaki çizgiler arasında uzanan hipopigmente bantlar yada lekeleri tanımlamaktadır.

 


Bu ana formların dışında yüzdede PDL çizgileri tanımlanmıştır. Yüz PDL sıklıkla ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Aslında bu çizgilerin çocukluk döneminde var oldukları ve ergenlik döneminde hormonsal süreç ile belirgin oldukları bilinmektedir. 3 formda tanmlanmıştır.



Yüzde PDL Çizgileri




F yüz PDL çizgileri; yüzün her iki yanında elmacık kemiği çıkıntısı ile şakak arasında uzanan V şeklinde hiperpigmentasyon çizgileridir. F yüz çizgilerinin % 20 sinde hiperpigmentasyon göz altı hiperpigmentasyondan başlamaktadır. F tipi PDL nin tifo, su çiçeği yada viral hepatitler sonrası aktif olabileceği bilinmektedir. F tipi PDL ye periorbital hiperpigmentasyon olarakta tanımlamaktayız.

G yüz PDL izgileri; F çizgisi ile aynı yerleşim alanındadır ancak bu tipinde çizgi V şeklinde değil W şeklindedir.

H Yüz PDL çizgisi; ağız köşesinden çenenin yanlarına doğru inen simetrik çizgilerdir. Bazen tam alt dudak altından alt dudğa paralel uznan bir hiperpigmente bat oluşmakta ve bu ki H çizgisi ile birleşmektedir.

Yüzde PDL çizgileri sıklıkla melazma, PIH, ITO yada OTA nın nevüsü yada diğer benlerle karışabilmektedir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency