- Gösterim: 5486
1944′de Kırım’da, 1956′da Kongo’da salgınlar ve ölümlere neden olmuş bir viral enfeksiyondur.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi-KKKA virüsleri için icin başlıca taşıyıcı kenelerdir.
Dünyada Doğu Avrupa, Rusya, Afrika ve Orta Doğu hastalık icin riskli bolgelerdir.
KKKA ülkemizde Tokat Kelkit vadisinde Mayıs 2002 tarihinde görüldü.
Turkiye’de 3 kene türünde ; Hyalomma marginatum marginatum, Hyalomma anatolicum anatolicum, Demacentor marginatus bu virus ve hastalığın insanlara taşındığı saptanmıştır.
Hastalığı taşıyan keneler (hyalommalar) yaban hayatıyla iç içe olan dağlık alanlarda, meşelik ormanlarda ve buralara yakın yerlerde bolca bulunurlar. KKKA virusunun kucuk yaban hayvanları (kır tavşanları, kirpiler) ve bunlardaki keneler arasında hastalık yapmadan suregeldiği(4 ay-1,5 yıl) bilinmektedir. Ekolojik dengelerin bozulması, doğal yaşamdaki değişmeler, insanların doğal yaşam alanlarına girmesi (ormanlar icine acılan tarım arazileri, yabani-evcil hayvanların aynı ortamı paylaşmaları) gibi nedenlerle normalde hyalomma keneleri icin konak olmayan evcil hayvanlar ve insanlar bu kene ile karşılaşıp konak olabilirler.
Hayvanlarda herhangi bir hastalığa neden olmayan virus insana gectiğinde hastalığa neden olabilmektedir. Tarım işcileri, hayvancılıkla uğraşanlar, mezbaha calışanları, veterinerler ve askerler hastalık icin en riskli gruplardır.
Virus insana kene ısırığı, deri uzerinde enfekte kenelerin ezilmesi sonucu gecebilir. Ayrıca yeni kesien etlerle temas, viremik hayvan salgıları (tam bilinmiyor) diğer bulaşma şekileridir.
Hastalığın klinik belirtilerinin ilk ortaya çıkma süresi kene ısırmasına bağlı ise ortalama 1-3 gun (en fazla 9 gun); infekte kan, doku, vucut sıvılarına temasa bağlı ise 5-6 gun (en fazla 13 gun) dür. Bulaşma sonra kanamların başlamsı süresi 3 gün (1-7 gun) sürebilir.
Ateş, 39-41°C olabilir, yaygın kas eklem ağrıları, baş ağrısı, boğaz ağrısı halsizlik, yorgunluk, bulantı, kusma, ishal, yüz ve gözlerde kızarıklık gorulebilir.
Bu sureyi takiben kanmaların olduğu evre başlamaktadır.
Hemorajik evre (2-3 gun) Deride peteşiler, purpuralar, organ kanamaları (kan kusma, dışkıda kanama, burun kanaması, idara ve kadınlarda vajnal kanma olmaktadır. Hafif seyirlerde 9-10 gunde iyileşme başlarken, ağır seyirlerde 2. haftada organ yetmezliğinden olum meydana gelebilir.
Kene temasından şuphelenilen hastalarda ateş, kırıklık gibi prehemorojik evreye ait belirtiler ortaya cıkarsa mutlaka trombosit sayısına bakılmalıdır.
Ateş trombositopeni, lokopeni, ALT, AST, LDH, CK yuksekliği ilk ortaya cıkan belirtilerdendir. PT, aPTT uzaması INR yukselmesi gorulen diğer laboratuvar bulgularıdır.
Kesin tanıda ELİSA-IgM serolojisi en erken 6. Gun yapılabilir.
Hastalığın spesifik bir tedavisi olmamakla beraber kesin tanılı hastalarda geniş spektrumlu antiviraller (Ribavirin) kullanılmaktadır.
Aslında yoğun bakım unitelerinde verilen destek tedaviler tedavinin en onemli kısmını oluşturmaktadır.