Stria - Cilt Çatlaklarında Peeling Uygulamaları

Stria yada deri çatlakları; deride dermisin destek dokularının zayıflaması ile gerginliği olan vücut alanlarında ortaya çıkan çizgi tarzında deri izleridir. Bunlara “striae distensae (SD)”, ”stretch marks” ve “stria alba” gibi isimler verilmektedir. Sıklıkla gebelikte ortaya çıkması nedeni ile “gebelik çatlakları” olarakta tanımlanmaktadır.Deride dermis gibi destek dokularının zayıflaması ve derinin genişleme kapasitesinin üzerinde gerilmesi sonucu belli vücut alanlarında yer yer yırtılması olarak tarif edebiliriz. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de en önemli estetik problemlerinden bir tanesidir.

Günümüzde en sık kullanılan tedavi yöntemi; lazer ve kimyasal peeling uygulamasının kombine kullanımıdır.

Bu amaçla Fraksiyonel CO2 lazer ve TCAA kimyasal peeling birlikte kullanılmaktadır.

Hasta ve deri çatlaklarının öncelikle ön değerlendirilmesi yapılmaktadır.

Bu tedaviler sonrasında uygulama alanında hiperpigmentasyon-renk artışı PIH gelişebildiği için özellikle koyu tenlilerde uygulama seansı öncesi hastaya uygulama lanına kullanması için özel kremler verilmekte.

Uygulamanın sıralanmış basamakları

Hastaya öncelikle Fraksiyonle CO2 lazer yapılarak derinin üst tabakası olan epidermise ablazyon yapılmakta. Ablazyon derinliği istenilen derinliğine kadar uygulanmakta.

Yüzeysel epidermal ablazyonununda uygulama sırasında ağrı yok, noktasal kanama yok ve deriye elle dokunulduğunda parmak deri üzerinde kaymakta. Normal deride deri üstü kuru olduğu için parmak deri üzerine sürüldüğünde kolay kaymaz. St corneum kaldırılarak epidermiste spinositlere ulaşıldığında bu alan daha nemlidir. Bu nedenle deri üzerinde parmak daha kolay kaymaktadır.

Ablazyon derinliği papiller dermise geldiğinde hafif ağrı olmakta ancak bu hasta tarafından tolere edilebilmektedir. Bu seviyede ablazyonda noktasal kanamlar olmakta. Bu seviyede parmak deri üzerinde hareket ettirildiğinde kayma olmaz hatta parmak sanki pürüzlü ve takılan bir yüzeyde hareket ediyomuşcasına davranmaktadır. 

Ablazyon derinliği grenz zone hatta dermiste retiküler dermise kadar yapılabailmektedir. Bu noktada kanama kaybaolmakta deri grileşmekte. Uygualama bu seviyede daha ağrılıdır.

Eidermal ve üsr dermal ablazyon sağlandıktan sonra lokal anestezi uygulanır. Bu amaçla 2% adrenalin + Lidokain emdirilmiş 10X10 cm spançlar uygulam alanına konularak üzeri streç flim ile 10 dakika kapatılır. 

Sonra alan tekrar temizlenir ve TCAA peeling hazırlanır. 

Uygulama alanı 10X10 cm alanlara bölünerek TCAA farklı iki yönde 2 kat uygulanmakta. Pembe-beyaz frosting oluşması sağlanmakta.

Sonra her 10X10 cm alan 0.5 gr olacak şekilde postpeeling krem uygulanmakta. Bu krem içerisinde vit A, C ve E, selenyum, methiyonin, antiksidanlar, biotin vb bulunmakta. Sonra bunun üstü streç flim ile kapatılmakta.

Bu oklüzyon 24 saat kalmakta. Bu sırada aşağıdaki resimlerde olduğu gibi deride eritem ve ödem gibi değşimler olmakta.

24 saat sonra streç flim çıkarılır. Bu aşamada epidermis tamamen fenol peelinglerde olduğu gibi masere olmakta. Bu temizlenere üzerine bizmut pudra uygulanmakta.

Hasta 2 gün bizmut pudra uygulama devam etmekte. 2 günden sonra bizmut kesilir. Sonrasında uygulama alanına sadece bolca vazelin uygulanır.  

1 haftadan sonra hasta özel verilen kremleri kullanmaya başlar.

4-6 hafta ara ile uygulamar yapılır genelde 2-4 seans uygualma yeterlidir.

Klinik ve estetik sonuçlar % 100 olmamakla birlikte % 80 nin üzerindedir.

 

 

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency